Skogsfastigheter

Äganderätten för stark i skogen

6 inlägg 2111 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Äganderätten för stark i skogen

Fredrik Reuter  
#509451 Debatten om skogsbruk vs miljö fortsätter. Hittade nu ett svar i en debatt pågår på Hallands Nyheter. Rubriken är att Sverige har ett extremt skogsbruk där, som ett exempel, debattören skriver att det inte längre finns bärris (!) på grund av de täta planteringarna. Och så vidare... (länk längre ner).

Men det blir riktigt intressant när den anonyme debattören anser hittat anledningen till detta:

Ett problem i vårt land är den starka äganderätten. Från början tillhörde allt svenskt land folket som levde här. Med tiden tillägnade sig mäktiga personer stora landområden genom besittning eller våld. De flesta svenskarna förlorade på så sätt rätten till sitt land och de som tagit över satte ett pris på marken. Idag företräds markägarna av en intresseorganisation som utvecklats till ett politiskt parti, Centerpartiet. Folkets representanter försöker rädda naturvärden och tillgänglighet till svensk mark åt gemene man genom allemansrätt, strandskydd, reservat och begränsningar för exploatering. På senare tid har Centern försökt luckra upp strandskyddet för att gynna markägarnas ekonomiska intressen. Det är viktigt för natur och människor nu och i framtiden att vi inte ger upp det skydd som vi tillkämpat oss!


Tja, vad tycker ni om detta?

http://www.hn.se/%C3%A5sikter/ordet-%C3 ... -1.5680180   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Äganderätten för stark i skogen

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509453 På ett sätt kul att folk bryr sig om skogen, lite trist att de inte köper egen skog och sköter den enligt sina egna principer utan ska tvinga andra att betala för deras fritidsintressen.

Användarvisningsbild

Re: Äganderätten för stark i skogen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509461 Man kan ju fråga sig hur stark äganderätten egentligen är, när myndigheter har rätt att förbjuda markägare att avverka sina skogar utan någon som helst ersättning...

I övrigt tycker jag att insändarförfattaren gott kan köpa sig en egen skogsbit på öppna marknaden för egna (eller lånade pengar) och bruka den efter sitt eget huvud.
/Niklas
Senast redigerad av Niking tis 24 apr 2018, 09:21, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Äganderätten för stark i skogen

bgl  
#509463 Skribenten säger sig ha rest runt i många länder men inte sett så extremt skogsbruk som i Sverige.
Antingen är hen synskadad eller så har hen inte besökt
1. USA
2.Kanada
3.Brasilien
4.Indonesien
5.Ryssland
6.Ett antal länder i Afrika där avverkningen ökar snabbt.
M.a.o. hen har inte ens besökt halva jordklotet.
I många av dessa länder är det f.ö. frånvaron av ägaransvar som möjliggör den typ av avverkning som skribenten ogillar.
Lämplig länk för hen att begrunda:http://www.wwf.se/wwfs-arbete/skog/problem/illegal-avverkning/1130631-illegal-avverkning-och-virkeshandel

Användarvisningsbild

Re: Äganderätten för stark i skogen

JohannesG  
#509466 Det klagas högt och lågt på både skogsbruk och jordbruk. Allt för många är så bortskämda och verklighetsfrånvända så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Enligt vissa skall vi inte bruka skogen, vi skall inte ha boskap, vi ska inte sprida skit, allt ska vara ekologiskt, vi ska inte använda bekämpningsmedel, ej heller konstgödsel, vi ska äta närproducerat, vi ska låta naturen sköta sig själv. Det går inte ihop!!

Klaga gör de, men de vill ändå äta och bo i hus, var ska material och mat komma ifrån? Jovisst ja, vi kan importera från andra sidan jordklotet det blir både billigare och även miljövänligare då vi slipper skiten här. MÄNNISKA! Hör du vad du säger?

Det sagt är det inte alls säkert att vi gör allt rätt här. Det finns alltid rum för förbättringar. Och pengar är inte alltid viktigast även om vissa tror det.

Avatar Fallback

Re: Äganderätten för stark i skogen

Bosse1  
#509468 Att "Mångfald" vill ha enfald förvånar..
Stark vänster tippar jag, och litet flockbeteende :(|)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).