Skogsfastigheter

Riksdagens beslut stärker skogsägarna

2 inlägg 1159 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Riksdagens beslut stärker skogsägarna

Skogsvaktaren  
#508117 Vilken vecka!
Denna vecka har Skogs- och jord-ägare skördat många framgångar. Den nakna sanningen och sakfrågorna gick rakt igenom i riksdagen. Nu är politiska beslut tagna i riksdagen så att regeringen måste ta omtag i dessa skogliga frågor, och ta skogsägarnas och miljöomställningarnas villkor på allvar och även beakta hur vi kan bidra och hur vi vill ha dem. Frågan om skogsägarnas villkor har fått stor spridning över hela landet.
Den breda allmänheten har fått en inblick i den vardag vi möter med utspel som landar mitt i sakdebatten..
Att frågan fått så stor spridning visar att svenskarna i grunden har ett stort förtroende för oss Privata skogsägare
På torsdagen beslutade riksdagens i stor majoritet om fyra viktiga punkter där man tydligt kräver att regeringen ser över dagens lagstiftning och styr upp myndigheternas arbete inom det skogliga området. Skogsägare och sakkunniga över hela landet välkomnar dagens beslut i riksdagen. Där framförallt LRF, skogsägarföreningar, miljöintresserade m fl ger ett tydligt uppdrag till regering och myndigheter att ändra arbetssätt.

https://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/rik ... ogsagarna/

Läs hela riksdagens dokument här
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-la ... _H501MJU17

På torsdagen beslutade riksdagen om fyra punkter där man kräver att regeringen ser över lagstiftning och styr upp myndigheternas arbete inom det skogliga området. LRF Skogsägarna välkomnar dagens beslut i riksdagen som ger ett tydligt uppdrag till regering och myndigheter att ändra arbetssätt.
- Vi har under en längre tid sett hur myndigheterna förändrat sitt arbetssätt utan stöd av politiska beslut. Det är bra att riksdagen nu tydligt sätter ner foten och säger ifrån. Nuvarande behandling av medborgare är inte värdigt en rättsstat, säger Sven Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.
Riksdagen slår fast att Artskyddsförordningen och nyckelbiotopshantering måste ses över så att det blir rättssäkert.
- Dagens situation där höga naturvärden i skogen innebär en stor ekonomisk risk för skogsägaren är mycket olycklig och kontraproduktiv ur miljösynpunkt. Så kan vi inte ha det säger Sven Erik Hammar som välkomnar att riksdagen också beslutade att se över lagstiftningen så skogsägare inte drabbas negativt om den sköter sin skog väl.
Riksdagens 4 uppmaningar till regeringen
1. Rättssäker nyckelbiotopsinventering. Säkerställ att inventeringen av nyckelbiotoper är rättssäker och effektiv samt tar hänsyn till lokala och regionala förutsättningar.
2. Se över artskyddsförordningen för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker.
3. Säkerställ incitament för att skogsbrukare ska vilja ägna sig åt hållbart skogsbruk och se över lagstiftningen på området.
4. Se över olika typer av ersättningsmodeller för markägare som gör insatser för att skydda sin skog, i syfte att skapa effektivare skyddsformer.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Riksdagens beslut stärker skogsägarna

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#508138 Då får vi hoppas att regering + diverse myndigheter tar dessa riksdagsbeslut på allvar.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).