Skogsfastigheter

Sälja av byggnaderna eller inte?

17 inlägg 5622 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sälja av byggnaderna eller inte?

jodno  
#500609 Hej

Äger sedan tre år tillbaka en någorlunda stor (150 ha) och skiktad skogsfastighet i Klarälvdalen. På fastigheten står ett stort och i grunden fint men numera nedgånget bostadshus från år 1900 samt två större ekonomibyggnader. En intressent har hört av sig om möjligheten att få köpa bostadshuset för att inreda som sommarstuga. Jag vacklar om hur jag vill göra. Enklast vore att sälja av och slippa ansvaret för huset, men på sikt tänker jag att det kan vara bra att ha kvar ekonomibyggnaderna. Det finns 2-3 ha ängsmark som ska slås, och någonstans ska slåttern stå. Man behöver lagra ved och andra saker. Styckar man bara av för huset blir det å andra sidan en konstig tomt.

Hur skulle ni resonera? Jag ser mitt ägande som mycket långsiktigt och vill inte sänka värdet på fastigheten genom kortsiktiga åtgärder. Å andra sidan kräver byggnaderna en ganska omfattande insats och som trottoarbonde har jag lite begränsade möjligheter att pyssla med huset själv.

-Daniel   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

Dennis1982  
#500614 Skulle det vara en möjlighet att hyra ut huset som sommarstuga? På så sätt kanske du kunde få in några kronor om det är renoveringsbehov. På sikt kanske du kan renovera och hyra ut huset året om? Om inte annat så köper du dig lite tid till att fundera på vad du vill göra med stället.

/Dennis

Avatar Fallback

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#500621 Stycka av ängarna runt om också, så får nya ägaren parkera slåttern i egna ladan?

Användarvisningsbild

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

Göt  
#500624 behåll du för inte mycket pengar för husen och av det du får försvinner det mesta i skatt, börja att renovera istället...

Användarvisningsbild

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#500646 Min egen bostad med ca 3000 kvm tomt styckades av p.g.a. att det gamla huset brann ner 1979. 7 år senare köpte far skogen med tillhörande åkrar och ekonomibyggnader. Men då far bodde 2 mil därifrån på en annan gård, hade han ingen som helst nytta utav skogsfastighetens ekonomibyggnader, varför de snabbt förföll.

22 år senare tog jag över skogsfastigheten och 4 år senare kunde jag äntligen köpa loss det nya boningshuset och flytta dit. Då var ladugården redan riven och de kvarvarande småhus i bedrövligt skick.

Så mitt råd är att OM du styckar av och säljer boningshuset, se till att ta med ekonomibyggnaderna + åkermark också. Det borde väl kunna bli en fin hästgård?

PS! Varför flyttar du inte själv dit?
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

Jolly  
#500666 Vet inte alls hur det ser ut där, men här annonseras det hela tiden om folk som vill hyra hus. Kunde det vara en idé?

Användarvisningsbild

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

jodno  
#500685 Vettig synpunkter allesammans. Tanken att hyra ut har slagit mig, men skicket kräver en renoveringsinsats först. Muren som betjänar de två(!) kakelugnarna måste sättas om, och myror har ätit upp flera stockar mitt på husets långsida. Även om stommen i övrig är frisk inklusive knutarna får jag nog räkna med en ganska omfattande insats, om jag väljer det alternativet. Faktum är att huset är i originalskick anno 1900 bortsett från förfallet, och det finns inte ens vatten indraget. Det är inte aktuellt att renovera huset, men att restaurera det skulle förmodligen vara tänkbart. Innan jag investerar för mycket vill jag dock veta att det finns chans att hyra ut byggnaden. Den ligger ganska långt upp i Nordvärmland, så det kräver en hyresgäst utan krav på närhet till tätorter.

-Daniel

   TS
Avatar Fallback

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#500727 Sälj.
Är man osäker på om man kommer hinna med det så kommer man troligen inte hinna med det alls. Gör som övriga säger och ta med den öppna marken i affären.
Av pengarna kan du bygga något ändamålsenligt till maskinerna och veden på en annan plats.

Avatar Fallback

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

uffejohan  
#500732 Om du efter långt och grundligt funderande kommer fram till att du aldrig någonsin kan tänka att flytta dit, tycker jag du kan sälja av byggnader och lite mark omkring. Bygg dej sedan en ändamålsenlig maskinhall med uppvärmd del för verkstad, torkskåp och matplats plus ett utedass. Det kanske inte blir några pengar över på affären men du får en enklare tillvaro med skogen. På köpet får du kanske någon som dessutom har viss tillsyn över dina grejer. Risken finns att du i framtiden får en granne som du inte kommer överens med och som kan vara "pain in the ass". På din beskrivning av skicket och läget kan man ju fråga sej om det är säljbart överhuvudtaget. Jag har inte koll på hyresmarknaden i norra Värmland, men här i Småland har hyresgästerna från framförallt Danmark och Tyskland rätt höga krav på bekvämlighet och modernitet, i varje fall om man ska få ut nån vettig peng i hyra.

Användarvisningsbild

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

Jolly  
#500752 Det stämmer att kraven även på sommarboende är högre idag än bara för några år sedan. Tyskarna vill ju ha bredband indraget tex . Annars vet jag många som hyr ut till nyanlända, men där uppe är nog läget rätt off

Användarvisningsbild

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

jodno  
#501125 Är det någon som har någon uppfattning om hur värdet på en skogsbruksfastighet påverkas generellt av om den är bebyggd eller ej?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

Arvid0  
#501132
jodno skrev:Är det någon som har någon uppfattning om hur värdet på en skogsbruksfastighet påverkas generellt av om den är bebyggd eller ej?
Tror inte det går att ge ett generellt svar då det finns så många olika variabler. Såsom skick, läge, storlek.
10ha skog med en hyfsat modern stuga i ok skick i närhet av större stad kan nog kosta dubbelt mot 10ha utan stuga.

Hus med renoveringsbehov på oattraktiv avstånd från större stad kan sänka värdet eller vara värda 0:-. Måste de rivas blir det en belastning/kostnad.

I ditt fall skulle jag ha räknat på olika scenarion och valt det som ger mig störst utbyte.

Avatar Fallback

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#501154 Dåliga hus vill ingen betala för. Om du styckar av så sänker du värdet på fastigheten.
Riv husen och plantera igen ängsmarken om de inte har ett emotionellt värde för dig.

Avatar Fallback

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

ruth  
#505097 Jag tycker du ska sälja hela fastigheten i ett, dvs med skog och hus. Varför bara ha kvar skogen? Är det inte meningen att skogen, när den avverkas, skall bekosta renovering för ekonomibyggnaderna och bostadshusen? Hur tror ni Hälsingegårdarna kom till?

Jag har en fastighet på ca 100 hektar och det är exakt samma skiften och ägor som det var vid laga skifte år 1830. Jag tycker det är roligt, och tacksam att släkten inte har sålt bort skiften och husen.

Dessutom är det ganska tragiskt med avstyckade fastigheter. Risken att husen skall förfalla ännu mera är ju stor när man styckar av marken så man inte får några inkomster för att renovera husen. Dessutom svårt att bedriva jordbruk och ha några hobbydjur med en fastighet mindre än 10 hektar. Risken är att ladugården byggs om till bostadshus.

Annars är ju det en god idé att försöka hyra ut. Kanske dina barn vill bo där en vacker dag? Att få köpa ett hus utan indraget vatten etc är en dröm för många då de allra flesta, kanske 99%, av alla husen redan är sönderrenoverade. Det finns inte många hus som inte har blivit renoverade åtminstone någon gång på 1900-talet ifall de byggdes omkring sekelskiftet 1900. Ett hus med orginalfönster kvar är svårt att hitta.

Användarvisningsbild

Re: Sälja av byggnaderna eller inte?

jodno  
#507639 Kloka ord igen... Jag tänker ungefär på samma sätt att det är synd att stycka upp fastigheter till enheter som inte längre kan ha samma ekonomiska bärkraft som när det en gång begav sig. Samtidigt är det ett ansvar att ta hand om en byggnad som ändå har ett kulturvärde i och med att den är helt orörd sedan den byggdes. Kanske finns det någon som är intresserad av att hyra ett sådant hus, men det måste i så fall vara någon som inte har samma komfortkrav på semestern.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).