Skogsfastigheter

Forn- och kulturlämningar

9 inlägg 2687 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Forn- och kulturlämningar

Kalleskog  
#499582 Jag funderar på att köpa en skog och gick därför in på skogsstyrelsen.se. Där såg jag att nästan hela fastigheten är utmärkt med en orange ring med fullt av orange prickar samt fem stycken orange trianglar. Någon här som har liknande markering på er fastighetskarta hos skogsstryrelsen.se och hur har det påverkat era avverkningar?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Forn- och kulturlämningar

Göt  
#499610 Jag har flera sådana områden, dels en gammal hålväg samt något dom kallar fossil åkermark. Man får undvika att köra där och vara lite försiktig hur man lägger ris

Användarvisningsbild

Re: Forn- och kulturlämningar

DrW  
#499683 Det här med fornlämningar är lite knepigt. Har en del på min mark. De flesta är dokumenterade av en och samma person som nog inte var så noga med detaljerna och tveksamt kartkunnig. (Kompetent på resten av arbetsuppgifterna??)
Flera av de man ser med blotta ögat, stenmurar tex ligger på helt fel ställe på kartan, ibland tom i fel väderstreck. När man så gör en avverkningsanmälan som inbegriper eller gränsar till utmärkt område så kommer ett brev från länstyrelsen där de framlägger vad man får och inte får göra baserat på den värdelösa kartan. Om man då säger att det är uppenbart fel på kartan får man själv bekosta att lst kommer ut och gör om och gör rätt!

Avatar Fallback

Re: Forn- och kulturlämningar

bgl  
#499727 Ja, det kan ofta vara riskabelt att protestera mot dokumentationen från gjorda inventeringar, speciellt när man anar att en 'knäppgök' ligger bakom. (Jag tror att jag nämnt detta i en annan tråd). För drygt 10 år sen gjordes en inventering av stånggång som egentligen var 2 olika från olika tidsperioder. Synligt resultat var främst 42 st avbrutna röda plastkäppar som skulle markera belägenheten. Jag fick aldrig något skriftligt besked om inventeringen. Försökte få reda på om käpparna hade något lagligt skydd, fick inget svar och städade bort dom efter ett par år. När vi för ett par år sedan anmälde en planerad slutavverkning i området skrev jag in den inventerade stånggången och fick svar från Lst att det fanns ingen stånggång på platsen! Vi avverkade området men skyddade naturligt spåren av stånggången utan att vidare tala med Lst. F.ö. har en bredbandsbyggare fått tillstånd av Lst att gräva sönder spår av samma stånggång trots att på den platsen har Lst kartdokumentation.
Verkar mer lotteri än myndighetsutövning.

Avatar Fallback

Re: Forn- och kulturlämningar

Bosse1  
#499730 Oerhört mycket flum och fantasier om vad som finns i markerna. Fick förklarat med en lång utläggning att i denna gropen hade förvarats potatis. varpå jag dök ned i gropen och fiskade upp en kromad mässingkran.Vattnet till djuren =)) Noll koll..

Avatar Fallback

Re: Forn- och kulturlämningar

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#499731 Bilder från stångångsresterna vore kul att se!

Användarvisningsbild

Re: Forn- och kulturlämningar

Göt  
#499768 Är ju rätt spännande med begreppen fossil åkermark då det i mitt fall är åkrar som är brukade en bra bit in på 1960 talet. :-b

Avatar Fallback

Re: Forn- och kulturlämningar

bgl  
#503720
1521221219_20180224_114753.jpg
Bild till Mangan med flera veckors fördröjning!
Detta är en skärning genom en liten kulle.

Användarvisningsbild

Re: Forn- och kulturlämningar

anersimyra  
#503771 När jag gick kursen natur och kulturmiljövård så tog arkeologen med oss till en hög som en kollega till honom bedömt som en viktig lämning i anslutning till en fossil åker. Väl framme vid högen ställer han sig och stirrar på högen. Jaha, det här har kollegan bedömt som varande en fornlämning, säger han. Men det kan jag direkt med bestämdhet säga att så är inte fallet, kollegan har helt enkelt fel blir hans bestämda konstaterande.. :???: nu var detta en arkeolog som ingav förtroende genom att inte uttala sig tvärsäkert såvida inte säkra bevis otvetydigt pekade på att han hade rätt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).