Skogsfastigheter

Biotopskydd i skog per län 2017

4 inlägg 3312 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Biotopskydd i skog per län 2017

Fredrik Reuter  
#497949 Förra veckan rapporterade Skogsstyrelsen för hur mycket skogsareal som fick biotopskydd 2017. Jämfört med 2016 så fick mindre areal skog ett formellt skydd varav en del i detta är så kallat biotopskydd.

Genom Skogsstyrelsens statistikdatabas kan man hitta mycket intressant och bland se hur formellt skydd fördelas över länen i Sverige. Men mer om det senare, vi får börja med grunden.

Skogsstyrelsen kallar både biotopskydd och naturvårdsavtal för formellt skydd. I denna tråd fokuserar vi enbart på biotopskydd. Detta får inte blandas ihop med nyckelbiotoper! Biotopskydd är ett formellt skydd där ersättning utgår till skogsägaren som får skogsareal klassad som biotop.
Nyckelbiotop är som vi diskuterat i många trådar senaste tiden en inventering som talar om att området ex kan bli ett biotopskydd längre fram - ett kandidatområde typ.

Naturreservat är en annan form av formellt skydd, men de berörs inte i denna tråd.

Totalt skyddades 1282 hektar skogsmark fördelat på 240 skiften genom biotopskydd av Skogsstyrelsen 2017. Ersättning som utgick för detta var 182 200 000 kr. Andelen skogsareal som fick biotopskydd är en minskning med 15% jämfört med 2016.

Snittpriset per hektar som skogsägare erhöll vid biotopskydd 2017 var ~142.000 kr.

Tittar man i statistiken så kan man se hur det fördelades per län.
Det kan vara vanskliga siffror att presentera utan förklaring. Därför pratade jag med Skogsstyrelsen om statistiken och det finns aspekter att ta i beaktning i diagrammen nedan. Dessa kan vara:

- Mindre skogslän kan det slå mycket i siffrorna vid årsstatistik.
- Det kan slå vilken typ av skog som skyddats. Bestånd med höga virkesvolymer ersätts högre.

Det är ändå intressant att presentera och diskutera detta - vad hittar du för anmärkningsvärt i diagrammen?

Pressrelease från Skogsstyrelsen: https://via.tt.se/pressmeddelande/mindr ... Id=2151512   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Biotopskydd i skog per län 2017

surjämten  
#498102 Bra info!
Speciellt för berörda, men även för andra.
Har fina bilder från fältbesök med Skogsstyrelsen i min mobil som jag ska försöka lägga ut om den yngre generationen dyker upp o är behjälplig en tekniknörd som mig.

Avatar Fallback

Re: Biotopskydd i skog per län 2017

Bosse1  
#498182 Verkar vara en bra "investering" att "skydda" stjäla..Snålvattnet rinner till i samma takt som helikopterpengarna dalar ned.

"Dessutom kommer fler skyddade områden att kunna skötas genom det nya anslag vi fått till naturvårdande skötsel, säger Johan Åberg."

Användarvisningsbild

Re: Biotopskydd i skog per län 2017

Junnarp  
#523284 Mycket intressant!
Jag har precis i skrivande stund fått beslut på ett skifte på ca 12ha som skall bli biotopskyddsområde. Har haft bra dialog med Skogsstyrelsen och fått skiftet mer anpassat så det passar övrig mark o med det sluppit få mark "inlåst" i skiftet. Har flertalet gånger frågat vad ersättningen hamnar på, men inte fått något riktigt bra svar på detta. Va jue ett intressant riktpris att gå på här. Undrar dock om det finns några färskare siffror och om de siffrorna som anges här är inkl de 25% som läggs på, samt andra eventuella pålägg.
Vad jag förstår baserar de ersättningen på virkesvärdet, fastighetens värdeminskning, ytterligare en generations avverkning (med viss nedräkning), sedan läggs det på 25% på detta?? Tänker man utifrån detta så känns 142.000:-/ha ganska lite?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).