Skogsfastigheter

Skatt på fritidsskogsägare?

15 inlägg 3390 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skatt på fritidsskogsägare?

berraX  
#489331 Hej
Hur hanterar man skattefrågor som ”fritidsskogsägare”? Jag har läst rätt mycket på nätet men jag känner mej ändå inte helt säker.
• Räknas det som AKTIV eller PASSIV verksamhet om den egentliga försörjningen kommer från annat håll? Visst kommer jag att förvalta skogen men jag kommer också att behålla mitt nuvarande heltidsjobb ett antal år till.
• Om det inte är min egentliga verksamhet, kan jag ändå göra avdrag för kostnader i form av nya utrustningar och underhåll?
• Det kan dröja några år innan det blir några inkomster från skogen men utgifter kommer direkt. Hur hanteras det skattemässigt om det inte finns några inkomster från skogen. Kan inkomster från mitt vanliga jobb användas istället?
....mycket att fundera på....   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#489358 Som nystartad företagare så får du kvitta underskottet mot inkomst av tjänst under de första fem åren. Sen kan du spara underskottet till den dag som du får överskott.

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

berraX  
#489360 Låter bra!
Jag gissar att det blir några kärva år i början med mycket utgifter och små intäkter. Det här blir nog OK.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

Torbjörn Johnsen  
#489362 Trevligt att vara ”fritidsskogsägare” berraX! En viktig sak att göra är att momsregistrera din näringsverksamhet om du gör avdragsgilla inköp. D v s inköp av utrustning (typ motorsåg/maskin/arbetskläder), tjänster (typ röjning, bokslut etc) eller andra förnödenheter (typ plantor) eller underhåll av ekonomibyggnader. Det här är viktigt även om du inte har några intäker. Du får tillbaka överskjutande moms d v s skillnaden mellan betald och erhållen moms, om du lagt ut mer momspengar än du fått in.
Lycka till! Och glöm inte att dela med dig av lite bilder och erfarenheter från ditt skogsägande[emoji106]

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

haggloader  
#489364
Skogsola skrev:Som nystartad företagare så får du kvitta underskottet mot inkomst av tjänst under de första fem åren. Sen kan du spara underskottet till den dag som du får överskott.
Om du blir betraktad som aktiv näringsidkare.

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#489369
haggloader skrev:haggloader » 16 min

Skogsola skrev:
Som nystartad företagare så får du kvitta underskottet mot inkomst av tjänst under de första fem åren. Sen kan du spara underskottet till den dag som du får överskott.

Om du blir betraktad som aktiv näringsidkare.


Antingen är du passiv eller aktiv.

Passiv blir om du lejer in tjänster eller jobbar för få timmar själv med skogen.
Jag är aktiv, har aldrig tagit någon hjälp utifrån och angav att jag jobbar runt 500 h/år på fastigheten.

Användarvisningsbild

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#489371 Om du har din huvudsakliga inkomst på annat håll, se till att det allt du köper hamnar som inventarie om det går. Då får du alltid tillbaka momsen som Torbjörn påpekade samt att det blir ganska lätt att se till att avskrivningarna alltid matchar inkomsterna så att man får nollresultat. När du sedan blir aktiv skogsägare kan du öka avskrivningarna och i därmed kvitta bort delar av kommande intäkter.

Se det som ett sätt att spara pengar med en ränta bättre än banken på lång sikt :D men det krävs ju att du kan ligga ute med de pengar som behövs under tiden.

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#489375 Vad jag fattat är aktiv att föredra där smärtgränsen för skatteverket är att
man minst måste jobba 300h/år. Alternativt är att din nuvarande inkomst kommer från en egen enskild firma, då kan du även registrera skogen som aktiv.

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

Chuck Norris  
#489385 Det är bara korkat att försöka få inköpen klassad som inventarie, bättre att dra dem direkt om det inte är inventarie.

Användarvisningsbild

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#489391
Chuck Norris skrev:Det är bara korkat att försöka få inköpen klassad som inventarie, bättre att dra dem direkt om det inte är inventarie.

Varför det? Motorsåg, kedjeslip, röjsåg, traktor, vagn, sågverk mm. borde ju passa utmärkt som inventarie. Svärd, kedjor, klingor, olja, diesel m.m. är ju förbrukningsvaror men ligger i en helt annan klass vad gäller kostnad. Om man dessutom inte har skogen heltidssysselsättning så är dessa kostnader nästan försumbara.

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

berraX  
#489394 Tack för alla tips.
Det är bättre att lära sej så här, än den hårda vägen....

Vi har ännu inte egen mark men vi har mer seriöst börjat att vara med på visningar och även budgivning. Förhoppningen är att inom inte alltför avlägsen tid hitta det rätta.

Om ett par veckor skall vi titta på en mark som består av två skiften, båda ca 20 hektar. Den ena tycker jag har fin skog. Den andra är i hög grad åkermark, en mindre del nyplantering och en del med ganska risig skog. Här krävs någon åtgärd ganska direkt tror jag.

Vågar man plantera skog på åkermark eller är det dödsstraff på sådant?

   TS
Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

jannee  
#489399 Tillstånd behövs ej för att ändra åkermark till skogsmark, dock kan du behöva göra en anmälan (till länsstyrelsen).
Trots att det är möjligt förvandla åkermark till skogsmark kan det vara rakt olämpligt. Tänk lite på Ulf Lundells sång om öppna landskap. Många av oss som bor på landet uppskattar dessa små odlingar som finns i ens omedelbara närhet trots att de är ekonomiskt olönsamma.
Tänk lite på grannsämjan innan du/ni tar beslut på att sätta plantor på åkermark.
Trots at du/ni bara har utgifter gällande fastigheten har ni rätt att få tillbaka ALLA momsutlägg även om du/ni ackumulerar utgifterna.

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

opekka  
#489411 Jag tänker enligt följande: Kan du finansiera fastigheten utan att dra av mot inkomst blir avdragen mer värda när de ställs mot framtida skogsinkomst.

Ta upp så lite som möjligt som inventarier, direktavskriv. På så vis samlar du ett underskott som du får räkna upp med ränta. Underskottet tar du fram den dag i framtiden då en större inkomst kommer. Du får alltså ränta på varje utlagd krona plus varje krona tillbaka och skattar enbart för överskott.

Momsregistrera dig omgående. Alla inköp som hör till skogsbruket bokförs som kostnad o momsen lyfts. Det är ingen skillnad i momsfråga mellan direktavskrivna inköp o inventarier.

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

RONiL  
#489414 Som så mycket annat som gäller skogsbruk, så regleras även ändring av markanvändning i miljöbalken. När det gäller ändring av betesmark till skogsmark så är det en hel del olika faktorer som spelar in, om och hur det får eller skall göras. Det minsta som SKALL göras, är en anmälan till Länsstyrelsen.

En snabb googling gav följande länk som förslag...
https://www.naturvardsverket.se/upload/ ... 170523.pdf

Avatar Fallback

Re: Skatt på fritidsskogsägare?

berraX  
#489416 Skog på åkermark....Jag har också anat att det inte alltid fungerar. Dessutom blir jag ovän med frugan....
RONiL: bra länk! Även om det är en kontroversiell fråga så har den på allvar diskuterats i andra sammanhang också.

opekka, det är den typ av strategier som du nämner som jag tror att man skall hitta, förstå och kunna tillämpa innan det har gått för långt. Stort tack. Och som sagt.... det är bättre att lära sej här på forumet än på den hårda vägen!

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).