Skogsfastigheter

Ekonomisk skada vid kraftledningslinje

3 inlägg 2171 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Ekonomisk skada vid kraftledningslinje

Vedhuggaren  
#487022 Min mycket skogsintresserade svåger (och nästan lika datorointresserade, därför är han inte med på detta eminenta forum) ska få en ny kraftledningslinje dragen på sin mark. Linjen ska dras längs med landsväg och det är nog inte många träd som behöver fällas på hans mark. Dessvärre kommer kraftledningen att omöjliggöra att virkesvältor läggs vid vägen för att smidigt kunna lastas på bilen.

Bolaget som projekterar menar på att han har en befintlig vinterväg in på sin fastighet och att han kan utnyttja den vid avverkning. Posten som gränsar mot väg är en mycket fin slutavverkningsmogen tallskog som går att ta under tjällossning. Totalt handlar det om cirka 1200 m3fub. Han har förklarat åt dem att den ekonomiska skillnaden mellan vinteravverkning och avverkning vid förfallstid är minst 100 kr/fub och att han vill ha ersättning för den ekonomiska skadan alternativt att de bygger in en stickväg som håller under förfallstid. Han gissar på att en sådan skulle kosta cirka 30000 kr att göra.

Finns det någon här som har varit med om liknande problematik och vad har utfallet i sådan fall blivit?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Ekonomisk skada vid kraftledningslinje

Bax  
#487028 Be han kolla med dom om ledningen går att göra spänningslös under avverkningstiden, i vissa gynnsamma fall är det möjligt.
Om inte det går skulle jag fortsätta argumentera för en stickväg.

Användarvisningsbild

Re: Ekonomisk skada vid kraftledningslinje

Elias Granqvist  
#489631 Den som får en kraftledning över sin fastighet, skall få ersättning för ingreppet. Om ingreppet leder till att fastighetsägaren behöver en stickväg för att kunna fortsätta att rationellt använda sin fastighet, så bör det kunna ordnas, tycker jag. Det handlar bara om att övertyga kraftbolaget om saken. För dem är kostnaden rimligen överkomlig.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).