Skogsfastigheter

Lantmäteriet utreder papperslös överlåtelse

2 inlägg 1416 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Lantmäteriet utreder papperslös överlåtelse

Torbjörn Johnsen  
#485998 Lantmäteriet har enligt ett pressmeddelande fått Regeringens uppdrag att utreda om fastighetsöverlåtelser kan utföras elektroniskt, utan påskrivna papper:

Idag krävs ett underskrivet avtal på papper när en fastighet byter ägare. Lantmäteriet har nu fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att kunna upprätta köpehandlingar elektroniskt.

Lantmäteriets utredning ska kunna tjäna som underlag för en statlig utredning. Den ska därför bland annat innehålla en översyn av behovet av ändrad lagstiftning samt juridiska konsekvenser och följdverkningar av en sådan ändring.

- En stor del av uppdraget är att inhämta åsikter och kunskap från andra aktörer, så vi vill gärna komma i kontakt med dem som känner att de berörs av en sådan reform, säger Lantmäteriets utredare David Suomalainen.

Samhällsvinster i fokus
Utredningens fokus ska vara på de samhällsekonomiska vinster som kan uppnås genom en övergång till elektroniska fångeshandlingar.

Konsekvenserna för Lantmäteriet och andra offentliga och privata aktörer ska också analyseras. Vikten av att elektroniska fastighetsöverlåtelser kan ske på ett tekniskt säkert sätt ska särskilt beaktas. Lantmäteriet ska även studera de erfarenheter av elektroniska fastighetsöverlåtelser som vunnits i andra länder, i första hand de nordiska och baltiska grannländerna.

Uppdraget ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 31 maj 2018.


Läs hela pressmeddelandet här.

Undrar om det verkligen är här Lantmäteriets flaskhalsar finns? Vad tror ni?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Lantmäteriet utreder papperslös överlåtelse

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#486038 Flaskhalsar finns nog på många ställen hos Lantmäteriet. Detta är väl en av dem.

Å vad underskrifter beträffar, så lär väl bank-id funka bra här. Om inte annat brukar banken ofta bli involverad i fastighetsaffärer...
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).