Skogsfastigheter

Åldersklassfördelning

4 inlägg 1412 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Åldersklassfördelning

dragenoj  
#483822 Hej,
Jag har en 80 hektar stor fastighet i Småland som under en 25-årsperiod genomgått två ägarbyten. Tidigare bestod den i stort av gammalskog, vilket har lett till att åldersklassfördelningen idag är något skev. Ca 60 % är yngre än 25 år, 10 % kring 50 år och 30 % avverkningsmoget (dock en hel del avsättningar i denna ålder).

Nu med två små barn i familjen funderar man kring framtiden lite mer. Hur ska de om 20-30 år kunna förvärva och få utkomst från gården (om de skulle ha lust)? Jag har - efter bästa förmåga - gjort vad jag kunnat för att överhålla den gamla skogen. Stormarna har gjort sitt annars har jag nu bara avverkat när bestånden tydligt börjat minska i värde.

Skulle gärna ta emot lite tips kring hur man kan tänka kring detta? Hur man kan jämna ut skevheten? Plantera snabbväxande träd? Intensivodla vissa bestånd? Plock-/luckhugga kvarvarande lämpliga äldre bestånd?

Har också en tanke på att försöka byta ett skifte bestående av framförallt ca 10 hektar 20-25-årig skog, mot ett lika stort grannskifte med ganska mycket medelålders och äldre skog. Misstänker att det skulle kunna gå, men att jag får lägga en hel del emellan som gör att det kommer "svida lite" strikt skogsekonomiskt. För fastighetens skull vore det dock bra, så kanske är det värt det...?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Åldersklassfördelning

jannee  
#483838 Omöjligt att sia om framtiden, dina "arvingar" kanske inte alls kommer att ha samma intresse för skog och mark som du. Då har du lagt ned en massa onödig energi på att få en så jämn åldersklassfördelning som möjligt.
Nä avverka nu och i framtiden det som behöver avverkas = när marken inte nyttjas optimalt.
Därefter planterar du det material som är bäst lämpligt, kanske lärk men även andra lite mer ovanliga arter.
Själv gör jag helt tvärtom, markbereder därefter planterar gran väldigt glest och hoppas på ett bra björkinslag, sedan få framtiden avgöra vilket som lämpar sig bäst :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Åldersklassfördelning

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#483846 Sköt skogen som det är lämpligt för skogen och inte för kassaflödet. Blir det pengar över så kan de väl få det istället för överhållen skog?

Att ta över avverkningsmogen skog är i dagsläget kass. Man är begränsad till en enda åtgärd och därefter är det bara utgifter, därtill blir man sittande med risken för avverkningsförbud.
Att däremot få ta över slutröjda bestånd är en fröjd då värdet är humant och hela den bästa tillväxtperioden är i antågande.

Avatar Fallback

Re: Åldersklassfördelning

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#483971 Som de andra säger: Riv ner gammelskogen! Låt ditt ena barn ärva växtliga ungskogar och det andra barnet en stabil aktieportfölj.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).