Skogsfastigheter

Tagit över gården - vad händer nu?

41 inlägg 15863 visningar 16 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Tagit över gården - vad händer nu?

noslercal  
#480299 Har nyligen haft förmånen att ta över föräldragården där jag bor, dryga 400ha i Småland. Många tankar vänds och vrids i huvudet:

* Ser behov av hur mycket som helst som skulle behövas fixas här, byggnader ska underhållas, sommarstugan borde renoveras (bygga nytt) och hyras ut kanske med bockjakt etc, garaget måste röjas ut, diken inspekteras.
* Rent skoglig hyfsad koll - helt ny plan och samarbete med skogsägarförening - fastigheten nyligen genomröjd.
* Största frågan är nog, hur får man tid till allt som ska hinnas göras med gården mellan heltidsjobb, barn och hem? Man är ju glad om man hinner gå ut med soporna eller åka till sorterstationen ibland.

Ni som varit i samma situation, vad har ni för erfarenheter? Främst känns det som att tiden saknas, för den äldre generationen upplever jag att det kvittar om vedklyvningen på lagårdsplanen tar fem dagar eller en dag, "man ska ju ändå ha något att göra imorgon" tänker den äldre generationen. Själv tänker man att det hade varit jäkligt fint om man hann spendera tio minuter med att sätta upp en julgran på gårdsplan innan jul medan man stressåker hem från simskolan med skrikande barn i baksätet och vemodiga funderingar om det ska bli köttbullar eller köttfärsås till middag.

Att tillägga har man ju aldrig känt sig så nära döden som nu, men testamente med förvaltare osv. Det man tänker är att fastigheten ska komma till barnens glädje och överlämnas i ett lyckat generationsskifte som det var även denna gång. Man får lite perspektiv på livet...   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

David S  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#480303 Det verkar som du vill få mer tid över. Enligt lag har du rätt till högst sex månaders tjänsteledighet för att driva eget företag. Detta har jag själv utnyttjat en gång för att kunna gallra en månad i skogen. Var super trevligt. OM du har råd vill säga, men med 400h ska inte det vara några problem. http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lag ... -1997-1293

Användarvisningsbild

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

Vardon  
#480305 Bor du på gården? Det gör mycket mer än man tror tycker jag. Förr hade jag ca 20 min till gården när man var hemma. Det är inte mycket men ändå det ska planeras lunch det tar tid.

Jag tar tjänstledigt ca 1 månad om året. Ekonomiskt ja vill man vara väldig positiv kanske det är lönande på väldigt lång sikt.

Men jag ser inte till det rent ekonomiska. I så fall blir livet så tråkigt, barn, fru, sprit och god mat etc ska bort. Sen är frågan om man har utrymme, det är en månad utan inkomst.

Dock tror jag att det viktigaste för dig är att acceptera att allt hinns inte med, vissa saker får vänta.

Användarvisningsbild

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

Torbjörn Johnsen  
#480306 Trevligt att du hittat till Skogsforum noslercal! Här finns säkert många som kan känna igen sig i din situation och som förhoppningsvis kan dela med sig av sina erfarenheter.

Det är ingen lätt situation att få livspusslet att gå ihop när man som du är "mitt i livet" med jobb, familj och gård. Jag tror det är väldigt viktigt att man förmår att prioritera och att man sätter rimliga mål för vad man kan hinna med. Och att man inte nödvändigtvis måste göra allt själv. Visst, det kostar pengar att t ex anlita hantverkare eller annan arbetskraft men i din situation är det kanske enda möjligheten för att få saker utfört.
Har du tur kanske du kan hitta nån lokal entreprenör/F-skattare som kan hyras in vid behov för div sysslor? Allt sådant arbete går ju normalt sett att finansiera inom gårdens ekonomi.
Med tiden och allt eftersom barnen blir äldre (det går förvånansvärt fort!) så blir utrymmet för eget arbete troligen större. Fram tills dess gäller det att hålla sig flytande med förståndet i behåll och då tror jag att rimliga mål och förmåga till prioritering är bland det viktigaste.

Jag hoppas du kan få goda råd här och jag hoppas också att du får nån minut över nu och då att dela med dig av dina erfarenheter som gårdsägare. Du är garanterat inte ensam!

Avatar Fallback

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

uffejohan  
#480307 Intressanta tankar... Aha tänkte jag, en till som är i nästan exakt samma situation som jag har varit. Nu har jag lite perspektiv på livet eftersom jag varit pensionär några år och kan se tillbaka och se det jag skulle göra annorlunda om jag hade fått chansen. Som jag ser det är det allra viktigaste familjen, att ge tiden till sina barn och göra vad man kan för att vara närvarande. Lyckas man med en bra relation till barnen, är chansen större att de också ska bli intresserade av det man själv brinner för. Kanske också kan de få uppleva lyckan att behålla fastigheten inom familjen en generation till och vara en förvaltare av något som inte alla människor har möjlighet till. Glöm inte heller bort att försöka få en bra åldersfördelning av skogen, avverka kontinuerligt om det är möjligt. Om dina 400 ha redan idag är jämnt åldersfördelade kan du ta ner minst 4 ha varje år. Vips kan du anlita både hantverkare och städhjälp.....

Användarvisningsbild

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

Traktordave  
#480309 Grymt med en rejäl skogsgård!
Jag skulle gjort, om möjligt förstås:
- Göra en långsiktig plan
- Gått ner i arbetstid, typ 1 dag i veckan eller kanske halv dag i veckan och mer sammanhängande över kanske vinter/sommar
- Ta pengar från avverkningar för att nyttja till entreprenörer/hantverkare. Lägga tid på att styra så det blir som du vill och hyfsat rätt pris
- Kolla om den tidigare generationen vill fortsätta hjälp till, är dom friska brukar den generationen vara ovärderlig
-Göra utvalda delar själv den dagen man är ledig från jobbet

Hursom, lycka till!

Användarvisningsbild

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

Granstorp  
#480310 Kan inte låta bli att skratta lite när jag läser ditt inlägg @noslercal. Inlägget kunde lika väl vara skrivet av mig! Är själv mitt upp i ett generationsskifte och småbarnsförälder med allt vad det innebär. Går och grubblar i precis samma banor som du! Var i Småland håller du till?

Användarvisningsbild

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

Huggar Herman  
#480311 Grattis noslercal! :grin: Vilket superläge du har för framtiden!
Jag har dock full förståelse för din känsla av att tiden knappt räcker till för att få det "vanliga" livet att snurra runt.
Hur ska jag då hinna sköta skogen utanpå det? :shock:
Lugn, det löser sig! Och med tiden kommer du också att få mer tid över till att sköta din skog.
Men, medans du har fullt upp med familj och småbarnsliv så ska du försöka köpa så mycket som du anser dig ha råd med av de saker du inte hinner med att göra i skogen.
Allt för att du inte ska komma efter och ha ett oöverstigligt berg den dagen du börjar få mer tid. Dessutom förlorar du en massa pengar på att åtgärder inte utförs i rätt tid.
Lycka till med ditt framtida skogsägande!

Avatar Fallback

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#480314 Att ta hand om 400ha skog och renovera stugor och... är ett heltidsarbete.

Avatar Fallback

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

RONiL  
#480315 Hej och Grattis!

Jag får en liten känsla av panik när jag läser vad du skriver, kanske bara är jag.

En tanke från en med diagnosen utmattningssyndrom..

Ta en kväll i helgen (efter barnen somnat), koka en kopp kaffe eller två och bjud in frun till köksbordet. Även om hon inte är delägare så är hon en del i ”ditt” liv. Någon stans där inne i ditt huvud finns det en plan eller allraminst en tanke på en plan. Presentera tanken/idén eller om man så vill uttrycka det, denna önskan om hur var när och vad som ska göras.
Är det något hon kan hjälpa dig med så är att frigöra tid till att ta hand om gård och mark. Hon kanske kan och vill göra saker i skogen med dig. Vad vet jag!?

Nu vet ju inte jag hur mycket panik och stress du känner över din och familjens situation, men försök att ta det lite lugnt och andas. Skogen går ingen stans! Visst den förlorar i ekonomiskt värde om man inte sköter den, men det är ingen ”panik”. Under dom stunder du tar det lugnt, andas och njuter av allt vad skog och mark ger, så kan jag garantera att du är välkommen att skriva av dig på detta forum.

Som en doldis här kan jag informera om att det finns otroligt mycket kunskap här och många som hjärna hjälper till och diskuterar saker och ting.

Lycka till och mycket glädje!

Avatar Fallback

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

jannee  
#480318 ALLT går utom små barn och gamla människor.
Avgörande är varåt din håg står.
Är du född, uppvuxen och numera bor på gården är du väl medveten om vad som behövs göras.
Först och främst bör du se till att INTE familjen kommer i kläm, den ska gå i första hand.
Därefter har du ditt förvärvsarbete, skippa eller slarva inte med det. Lönen är viktig men även pensionsinsättningarna som arbetsgivarna gör.
I tredje hand kommer gården. Förenkla det du kan, varför hugga ved, kapa och klyva - nej sätt in jordvärme.
Därefter gör du vad som hinns med, i mån av tid nyttja de maskiner/redskap som du har tillgång till, lej därefter in externa specialister.
Försök i möjligaste mån göra de enklaste arbetsuppgifterna såsom rensa diken, röja det som behövs och återplantera efter slutavverkningar. Underhåll och reparationer av byggnader bör du låta kunnigt folk göra om du nu själv inte är väldigt företagsam/händig.
M.a.o. du ska göra det som för dig känns roligt, blir då också oftast meningsfullt och bra gjort, låt andra göra det som känns betungande.
Sök och finn, bl.a. vindfälle och andra angripna träd är en sysselsättning hela familjen kan hjälpas åt med. 400 ha har respekt att ha full kontroll över, be även jägarna berätta vad de sett eller upptäckt.
Har själv bara haft 100 ha att förvalta, har gjort allt förutom slutavverkningarna vid sidan om mitt förvärvsarbete och visst har familjelivet/sällskapslivet blivit lidande - har dock en förstående/intresserad fru

Avatar Fallback

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

tallen100  
#480321 400 hektar ska väl inte vara några problem att leva på :-o
Och det går ju att ta diverse ströjobb om det skulle behövas, eller ha ett deltidsjobb vid sidan av om det skulle behövas...

Avatar Fallback

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

alias  
#480324
tallen100 skrev:400 hektar ska väl inte vara några problem att leva på :-o
Och det går ju att ta diverse ströjobb om det skulle behövas, eller ha ett deltidsjobb vid sidan av om det skulle behövas...


Beror väl lite på om trådskaparen har behövt ta större lån för att t.ex. kompensera syskon vid generationsskiftet.

En fastighet på 400 ha lär ha ett tämligen högt marknadsvärde.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

jannee  
#480327 Du har MER över på ett lönearbete än vad du får ut av 400 ha/tim räknat.
Att fastigheten stiger i värde är ganska ointressant eftersom man endast förvaltar den åt nästa generation.
Ta ut 25 till 30 000 kr/mån skattat och klart ur en skogsgård på 400 ha innebär snart att du endast har en stor kalyta att beskåda :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Tagit över gården - vad händer nu?

Andreas99  
#480329
jannee skrev:Du har MER över på ett lönearbete än vad du får ut av 400 ha/tim räknat.
Att fastigheten stiger i värde är ganska ointressant eftersom man endast förvaltar den åt nästa generation.
Ta ut 25 till 30 000 kr/mån skattat och klart ur en skogsgård på 400 ha innebär snart att du endast har en stor kalyta att beskåda :mrgreen:

Hur många timmar i månaden behöver en arbetare jobba för att få ut dom pengarna efterskatt?
Hur många timmar blir det över sen att lägga på fastigheten själv?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).