Skogsfastigheter

Samfälld mark som biotopskydd

2 inlägg 1870 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Samfälld mark som biotopskydd

niotre  
#479387 I området där jag äger mark finns det, som på många andra ställen, samfälld mark. Tillsammans med andra fastigheter äger min fastighet andel i bland annat torv-, grus- och dytag. Det finns vidare en hel del mark för uppläggning av timmer längs ett vattendrag. Den biten utgör huvuddelen av det samfällda. Sen är det ett par mindre rutor längs en sjö. Kan vara båtuppläggningsplats. Jag har ej tillgång till fastighetsregistret så jag vet ej vad dessa är klassade som.
Hursomhelst. Fastigheter i olika storlekar om cirka 2500ha äger tillsammans samfälld mark om 25 hektar. En tredjedel är myr resten skogsmark. Spridd på många ställen och allmänt svårtillgänglig.
Jag är lite satt på att rodda ett uttag av skog för försäljning. Det har inte huggits på kanske 35 år. Finns liksom ingen dokumentation.
Tror inte att det kan ge något överskott överhuvudtaget.
Frågan till panelen:
Kan Skogsstyrelsen vara intresserad av att göra biotopskydd eller liknande av detta? Kan ju vara ett sätt att få in en peng och slippa reda i det. Sen är väl den ersättningen momsbefriad!? Ska vi hugga så kan ju redovisning av en sån enkel sak som moms bli ett problem. Idagsläget är samfälligheten registrerad som en ideell förening.
Det mest rationella vore förstås att skifta ut marken och bli av med all samfälld mark. Dock skulle säkert många motsätta sig en sådan drastisk förändring.
Någon som varit med om liknande?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Samfälld mark som biotopskydd

Göt  
#479389 Det är ju inte helt lätt med samfälligheter, var med om en omarrondering där större delen av samfälligheterna togs bort. Men man gick inte in i byarna och tog bort samfälligheterna eftersom det skulle vara alltför komplicerat (Dalarna). Ni kan ju avverka och låta pengarna ligga kvar i föreningen istället för att dela ut dom och använda pengarna till saker som alla delägarna har nytta av. Sen är det ju sug efter mark som kan bli biotoper men det är nog svårt att få någon som vill betala för det.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).