Skogsfastigheter

Nyckelbiotoperna - en god tanke som slog fel

4 inlägg 2922 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nyckelbiotoperna - en god tanke som slog fel

Fredrik Reuter  
#479386 Landskogsbruk har intervjuat de gamla generaldirektörerna på Skogsstyrelsen om deras syn på utvecklingen av nyckelbiotoperna. Det är intressant läsning men tyvärr ligger det bakom betalvägg. Jag ska försöka återge utifrån mitt perspektiv här nedan.

Enligt Björn Hägglund som var GD mellan 1986 - 1991 så myntades uttrycket Nyckelbiotop i samband med kampanjen "Rikare Skog".

Tanken var att skogsägarna generellt skulle kunna lära sig mer om naturvärden och visa på vart i skogen det fanns höga naturvärden.

Under ungefär samma tidsperiod så började certifieringarna fasas in i skogsbruket och det är här det slog fel enligt Hägglund och anledningen var en unik lokal konflikt om avverkning i ett bestånd fjällnära skog.

Det blev köpstopp i detta enskilda fall och efter detta anammades detta som en generell regel inom FSC.

Enligt Björn Hägglund så behandlade Skogsstyrelsen frågan och var alltså medvetna om problemen som kunde skapas, men de valde den lätta vägen.

Vi kunde heller inte föreställa oss att nyckelbiotoperna en dag skulle omfatta nästan en halv miljon hektar och virkesvärden för miljarder, säger Björn Hägglund.


Som lök på laxen så infördes nya skogsvårdslagen i januari 1994. Frihet under ansvar och skogsproduktion och naturvård skulle jämställas. Skogsstyrelsen fick anslag för att utöka nyckelbiotopsinventeringen.

Dåvarande generaldirektören Maria Norrfalk menar att Skogsstyrelsen då stod vid sidan om och applåderade att skogsbruket tog sitt ansvar och anslöt sig till FSC. Tyvärr förutsåg de inte konsekvenserna enligt Norrfalk.


Tänk hur det kan bli!

Låst artikel: http://www.landskogsbruk.se/skog/fore-d ... kvenserna/   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Nyckelbiotoperna - en god tanke som slog fel

DagL  
#479407 Certifieringskraven kan ändras, och diskuteras inom systemen. Certifieringssystemen beskrivs på:

http://pefc.se/wp-content/uploads/2010/11/fakta_om_certifiering_av_skogsbruk_100415.pdf

Ändringar av nyckelbiotop-hanteringen borde vara aktuellt för diskussion i certifieringsorganen. Att Skogsstyrelsens tidigare VD verkar överraskade av konsekvenserna är ett starkt skäl att överväga ändringar i de svenska certifieringsreglerna när det gäller hanteringen av den växande mängden nyckelbiotoper och problemen omkring klassningen, liksom också överväganden inom Skogsstyrelsen och skogsnäringen.

Avatar Fallback

Re: Nyckelbiotoperna - en god tanke som slog fel

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#479441 Givetvis är det certifieringsreglerna som måste ändras när snart allting kan bli nyckelbiotop.

Användarvisningsbild

Re: Nyckelbiotoperna - en god tanke som slog fel

DagL  
#480320 SCA överväger att lämna FSC-certifieringen http://www.landskogsbruk.se/skog/bolagsjatten-hotar-att-hoppa-av-fsc/ . Detta aktualiserar att den konkurrerande certifieringen PEFC (där skogsbruket väger tyngre) ändrar inställning till nyckelbiotoper, så kan PEFC bli den tunga certifieringen för svenskt skogsbruk.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).