Skogsfastigheter

Ansvar och skadestånd i skogenq

4 inlägg 3271 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Ansvar och skadestånd i skogenq

PMG  
#476666 Jag har googlat runt utan att hitta svaret. Frågan är: om murket träd faller i skog och skadar t.ex. en svampplockare är det då svampplockarens egen försäkring som ska täcka skadan eller kan skogsägaren bli skadeståndsskyldig?

Dvs om man ger sig ut i skog och mark så gör man det på egen risk. Var hittar jag ev. lagstöd för ett sådant påstående? På nätet hittar jag endast om två andra situationer: träd som faller över hus och olagligt fällda träd, men inget om ev. personskada om murket träd faller. Kan själv tycka att det vore orimligt att ställa skogsägaren till svars, men vill hitta lagrummet som reglerar detta. Har tittat på miljölagen och skogslagen utan att hitta svar på frågan, men jag har kanske inte läst tillräckligt noga (eller missförstått vad jag har läst).   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Ansvar och skadestånd i skogenq

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#476700 Sidan 20 kanske kan ge lite vägledning även om detta bara är en remiss:
http://www.naturvardsverket.se/upload/s ... -natur.pdf

Användarvisningsbild

Re: Ansvar och skadestånd i skogenq

anersimyra  
#476711 Det där regelverket är bara tillämpligt i t.e.x naturreservat där fällning av riskträd är inskrivet i skötselplanen.

Avatar Fallback

Re: Ansvar och skadestånd i skogenq

PMG  
#476716 Tack. Det gav mig det svar jag behövde genom att beskriva när skadestånd kan vara aktuellt dvs i skyddade områden och inte ens där är det särskilt stor risk att ett murket träd skulle orsaka skadeståndsansvar (s-17-20). Avsnittet om ansvar i skyddade områden inleder dessutom med att man vistas i naturen på egen risk.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).