Skogsfastigheter

Avstyckat skogsskifte där lagfarten aldrig togs ut(Finland)

2 inlägg 2687 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Avstyckat skogsskifte där lagfarten aldrig togs ut(Finland)

Torleif  
#475210 Eftersom forumet har en del finlandssvenska medlemmar kanske någon vet någonting om skogsjuridik i Finland

Jag fick höra en egendomlig historia i dag.
Här kommer den i anonymiserad form.
En släkting som dog för åtskilliga år sedan förlorade sin ärvda rätt till sommarstugeplats på samfälld mark när hela byn nyskiftades på 50-talet. Han hade då redan sålt sin fastighet i byn och flyttat till stan.
Eftersom han inte längre ägde någon jord i byn hade han ingen jord som han kunde göra jordbyte med. Byta bort en bit egen jord mot en bit samfälld. Därför betalade han en kamrat för att denne skulle byta bort en bit av sin jord så min släkting skulle få en bit samfälld jord som sin egen sommarstugetomt.
Mitt under nyskiftesförrättningen dog kompisen och hans barn bevakade inte min släktings intressen.

Det ledde enligt uppgift till att min släkting visserligen fick en bit samfälld jord för sin byteshandel men den biten var inte under sommarstugan så som den skulle ha varit. Han fick ungefär 2000 kvadratmeter sumpig vedskog i ett kärr långt bortåt Hotaheiti.
Kompisen var död och min släkting som var väldigt timid bad en annan person föra hans talan och skrev fullmakt utan att veta att den personen samtidigt drev andra intressen som stod i motsatsförhållande.
Därför fick han ingen ändring utan det lilla skiftet blev röslagt och satt i hans namn.
Släktingen blev så besviken att han sket i alltihop och tog aldrig ut någon lagfart på sin vedskog som han hade fått i nyskiftesförrättningen.
Han berättade aldrig om det för oss som inte var med på den tiden och i hans kvarlåtenskap fanns inga papper på det.

Jag fick höra den här historien i dag av en annan släkting.

Finns det någonting man kan göra i ett sånt här fall?
Området är samfällt och ingår enligt fastighetskartan i en stor samfälld våtmarksfastighet men enligt berättaren finns råstenarna där.

Jag har inte råd och inte lust att driva någon dyr juridisk process för min lilla arvedel i 2000 kvadratmeter sumpig vedskog långt hemifrån men det skulle ju vara roligt att se om man kunde få det här bekräftat och se om man plötsligt är delägare i 2000 kvadratmeter sumpig vedskog.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Avstyckat skogsskifte där lagfarten aldrig togs ut(Finla

Mannen med Stihl  
#475227 Det kan löna sig att höra sig för på Lantmäteriverket och be dem redogöra för hur förrättningarna gått till. På det sättet får du hoppeligen en officiell version av händelseförloppet utan att (genast) behöva anlita jurist. Handlingarna är förmodligen så gamla att de arkiverats vid Landsarkivet men även där är de tjänstvilliga och det går bra att beställa kopior på behövliga handlingar. Lycka till!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).