Skogsfastigheter

Allmänt flum göra allmänheten till sakägare

5 inlägg 5445 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Allmänt flum göra allmänheten till sakägare

Skogsvaktaren  
#460750 Vår förra ordförande i LRF Västerbotten gör ett bra och tänkvärt uttalande som jag stöttar helt och fult.
" Att göra allmänheten till sakägare är inget annat än allmänt flum med risk för att det går åt skogen!"

https://www.lrf.se/mitt-lrf/regioner/va ... ldas-mark/

Stefan Löfven och andra politiker har sagt att "allmänheten ska få mer att säga till om vid skydd och avverkning av skog", men vilka eller vem är egentligen allmänheten? Det frågar sig Arne Lindström, tidigare ordförande för LRF Västerbotten.

"Vilka eller vem är egentligen allmänheten? Vi kan omedelbart stryka alla dem som berörs i sådan omfattning att de juridiskt är att betrakta som sakägare, för de kan redan i dag strida för sin sak.

Allmänheten är i så fall alla andra eller de som tycker sig beröras, men inte i sådan grad att de kvalificerar som sakägare. Hur identifierar man denna allmänhet, och vem ska föra dess talan?

Är besökare i ett skogsområde allmänhet?
I begreppet "allmänheten" ser vi kanske engagerade människor som bor, vistas eller nyttjar ett skogsområde i sin närhet, eller menas med allmänheten vem som helst - oavsett var denne bor? Allmänheten är ju också alla de som bor i närheten och INTE engagerar sig, så hur ska allmänhetens vilja tolkas?

I dag är det Naturskyddsföreningen som vill identifiera sig själv som allmänhet och företräda den, men utan att redovisa hur allmänhetens uppfattning kommit till. Risken är uppenbar att en liten hängiven klick, utan egentlig insyn, skulle kunna skapa "en allmänhetens uppfattning" på allt annat än demokratisk väg.Absurt resonemang
Är det en sådan allmänhet som ska få mer att säga till om då det gäller bygdens utveckling och skogspolitik? Varför ska omsorgen om allmänheten bara gälla skogen? Med samma synsätt vore det mer motiverat att hembygdsföreningen i min by fick rätt att överklaga besluten i Stockholm, för vi är garanterat en "allmänhet" som är oftare i Stockholm än vad folk i allmänhet besöker min skog.

Hela resonemanget om "allmänhetens rätt" är absurt, då vi ju redan har myndigheter och politiska organ som på demokratisk väg ska företräda allmänheten och allmänintresset ända ner på kommunnivå.

Störst ska inte gå först
Jag vill inte ha ett Sverige där störst går först, och inte heller där den som hörs mest får rätt. Jag vill inte att ett gatans parlament, uppblåsbara opinioner eller Facebook-grupper får möjlighet att åsidosätta vår grundlagsskyddade äganderätt!

Att göra allmänheten till sakägare är inget annat än allmänt flum med risk för att det går åt skogen!"Arne Lindström   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Allmänt flum göra allmänheten till sakägare

Skogsvaktaren  
#460763 Vi stolta & ansvariga klimaträddare brukar skogen för att binda koldioxid eftersom skogen är en livsviktig kolsänka för att rädda hela världen.
Därför är utspelen om att göra allmänheten till sakägare en kontroversiell och onekligen en rättsosäker och spännande fråga.
Är allmänheten de balkongtyckare i storstäderna som aldrig besökt skog eller landsbygden och tycker att oskött och ogenomtränglig skog skall beslagtas?
Eller är det Naturstängnings föreningen som ett par gånger/år besöker privatägd skog på landsbygden för att stoppa skogliga åtgärder som avverkningar?
Uppenbarligen är inte privata skogsägare sakägare i vissa politikers och myndigheters synsätt i alla fall.
Att landsbygden måste få leva är viktigt och där är de gröna näringarna en livsviktigt fråga inför framtiden.
Och i slutändan är vi som är aktiva ägare och jobbar ansvariga för all verksamhet där, det kan ingen ta ifrån !

Vi måste få stå upp och verka för en levande landsbygd!
:grin:

   TS
Användarvisningsbild

Re: Allmänt flum göra allmänheten till sakägare

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#460788 Klockren insändare av Arne Lindström. Huvudet på spiken.

Naturstängningsföreningen var en träffande beskrivning på SNF.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Allmänt flum göra allmänheten till sakägare

p till p  
#461167 Jag begriper inte att det kan vara så roligt för styrelser och föreningar att förbjuda avverkning av gammal granskog sedan kan ju ändå stormar och barkborrar ta ner den utan tillstånd.

Användarvisningsbild

Re: Allmänt flum göra allmänheten till sakägare

Skogsvaktaren  
#461254 Privat äganderätt är grunden för välståndet

Jag begriper inte att det kan vara så roligt för styrelse och Naturstängnings föreningen att driva flera processer med krav om att göra större intrång än vad artskyddet och grundlagen kräver, man har ju bakom ryggen uttryckt sina krav om att få skada privata skogsägares ekonomi med att lögnaktigt baktala Sveriges klimaträddande skogsägare. Dessutom vill man varken diskutera sakfrågorna eller ersätta de intrång och livslånga skador som uppstår för skogsägarnas fastigheter. Jag häpnar över tonläget och den hetsiga debatt som Naturstängnings föreningen och en mindre gruppering av aktivister med egna speciella egenintresse som framfört starka högljuda åsikter om hur de anser markägaren ska avstå äganderätt och dessutom bekosta deras lyxintressen och målar tavlor av vinklad verklighet med lite kunskap. Naturstängnings föreningen och extrema aktivister kan själva köpa ”urskogar” och odla bombmurklor. lavskrikor och pilgrimsfalkar mm och lägga till deras egenintresse men produktionsmålet skall även tillgodoses där enligt skogsvårdslagen.

Saknar de ekonomiska medel kan de låna upp pengar i bank precis som vi Seriösa skogsägare nu måste göra för att försvara våra egendomar i dessa oseriösa mål som Naturstängnings föreningen med hjälp av länsstyrelsen och andra inkräktare driver mot oss ärliga klimaträddande och hårt arbetande skogsägare..

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).