Skogsfastigheter

Delningsregler

8 inlägg 6413 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Delningsregler

Norrbottenstorpet  
#458549 Bor på landet i det som tidigare varit en lantbruksfastighet men skogen och åkermarken har styckats av och sålts. Vi har "bara" boningshus, ett par uthus och en hyfsad "tomt". Nu pågår en (tyvärr infekterad) bouppteckning, två bröder som ärver sin far, men som inte är överens om hanteringen. Det är alltså möjligt att marken som omger vår gård kommer att säljas, för att kunna komma vidare med bouppteckningen.

Den fastigheten är 107 ha, varav ca 93 ha skogsmark, Norrbotten, hyfsat kustnära

En skogskonsult har yttrat sig tveksam till att delning av fastigheten är möjlig, att den bör säljas i sin helhet.

Vi är intresserade av att få råda om hur närområdet kring vår bostad utvecklas, men är inte riktigt säkra på att vi kan lägga ett vinnande bud på hela fastigheten. Till saken hör att vi är skogsägare med ca 60 ha skog, dock 25 km härifrån i annan kommun.

Finns det några möjligheter för att försöka lägga bud på del av denna fastighet för att införliva den i vår befintliga skogsfastighet? Eller ger våra byggnader, på något sätt förutsättningarna till en eventuell avstyckning? Vad är i praktiken en ändamålsenlig skogs/jordbruksfastighet?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Delningsregler

Göt  
#458587 Ring till länstyrelsen och lantbruksenheten eller vad det heter och hör efter, tror att dom skulle tycka att det vore bra om ni köpte

Avatar Fallback

Re: Delningsregler

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#458633 Om det inte går att dela ner til 54 ha, så är det nog så att ni antingen måste köpa hela skogen eller inget alls. Eventuellt kan ni lägga till 1-2 ha, så att ni får en liten "hästgård" med egen vedskog. Beror på hur stort ni har idag.

Användarvisningsbild

Re: Delningsregler

Norrbottenstorpet  
#459671 Är man (arvingarna inför bouppteckningen) skyldiga att göra en värdering av skogsfastigheten? Eller kan man göra en bouppteckning utan att fastställa "formellt" värde, typ använda taxeringsvärdet?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Delningsregler

Göt  
#459780 Man kan väl sälja en fastighet under taxeringsvärdet. Tycker man ser sådana annonser hela tiden då man säljer inom familjen

Avatar Fallback

Re: Delningsregler

jannee  
#459786 Visst kan man. Man kan t.o.m GE bort en fastighet - egen erfarenhet - och man BEHÖVER inte ens vara släkt :grin:

Användarvisningsbild

Re: Delningsregler

Norrbottenstorpet  
#459822 Tacksam för svar, men det var ju inte det jag frågade om.

Behövs det en värdering inför bouppteckning?

   TS
Avatar Fallback

Re: Delningsregler

nattuggla86  
#459836 Finns ingen lag som säger att du måste värdera externt. Men alla tillgångar/skulder ska upp. Men är alla överens som har del i boet är det upp till er själva o sätta värde, annars får ni fixa externt. När det var arvsskatt var det mycket mer noga.

Utan att veta specifika situationen hade jag tagit dit någon om alla inte är 100% överens. Eller var sin värderare om man är gravt oense.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).