"Lagstiftningen förvärrar konflikten" - ny avhandling om äga

 
 Svara  1 inlägg  2720 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

"Lagstiftningen förvärrar konflikten" - ny avhandling om äga

 
#457949 Dagens rättsväsende beaktar inte tillräckligt äganderätten.
Malin Brännström föreslår tydligare lagstiftning, ersättningsbestämmelser och möjligheten att få sin rätt prövad i domstol.
De bestämmelser som saknas är enligt avhandlingen bland annat hänsynskrav, ekonomisk kompensation och rätt till domstolsprövning:


http://www.dagensjuridik.se/2017/06/lag ... ennaringen

"Lagstiftningen förvärrar konflikten" - ny avhandling om äganderätten och rennäringen

Dagens lagstiftning är dålig på att hantera konflikter som uppkommer mellan skogsägare och rennäringen. I en ny avhandling från Umeå universitet föreslår Malin Brännström tydligare hänsynkrav, ersättningnsbestämmelser - och möjligheten för renägare och skogsägare att få sin rätt prövad i domstol.


- Dagens lagstiftning beaktar inte tillräckligt äganderätten och renskötselrätten. Istället utgår lagen från att det främst är rennäringen som ett allmänt intresse som ska skyddas, säger Malin Brännström.

- Konflikten hanteras därför inte på samma sätt som andra fastighetsrättsliga konflikter. Det leder till att konflikten successivt förvärras.

I sin doktorsavhandling analyserar Malin Brännström förhållandet mellan äganderätten och renskötselrätten i norra Sverige.

Det är framförallt konflikterna som uppstår mellan renbete och skogsbruk som Brännström har undersökt och enligt henne är det komplicerade rättsförhållanden som orsakats långt tillbaka i tiden som ligger bakom dagens konflikter:

- När man idag analyserar förhållandet mellan äganderätten och renskötselrätten måste man beakta händelser som ligger långt tillbaks i tiden. Annars får man inte förståelse för den parallella rätt till marken som finns idag, säger Malin Brännström.

Enligt avhandlingen utgår dagens lagstiftning från att det är förhållandet mellan två näringar som ska regleras utan att reglera frågan om parallella rättigheter till marken.

Brännström jämför detta med andra fastighetsrättsliga förhållanden, till exempel förhållandet mellan servitut och ledningsrätt. Till skillnad från annan fastighetsrättslig lagstiftning saknas det bestämmelser för att hantera konflikter i både skogsvårdslagen och rennäringslagen.

De bestämmelser som saknas är enligt avhandlingen bland annat hänsynskrav, ekonomisk kompensation och rätt till domstolsprövning:

I avhandlingen lämnas förslag på lagändringar som kan göras för att bättre hantera konflikten mellan skogsbruket och renskötseln utifrån ett privaträttsligt perspektiv.

Till exempel förslår Malin Brännström tydliga hänsynsbestämmelser som inte tillåter långtgående skador, ersättningsbestämmelser och möjligheten att få sin rätt prövad i domstol.

- Jag tror att studien kan bidra till en diskussion om hur förhållandet mellan fastighetsägarens skogsbruk och renskötseln kan regleras och hanteras inom rättssystemet så att de intressekonflikter som finns idag på sikt kan minska.
:-bd :-bd   TS
Enso Cat
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Vem ska äga skogen i Sverige? av Zalman - sön 09 okt 2011, 09:59
i Skogsfastigheter
5 svar
2984 läst
av Famag     
tis 21 feb 2012, 22:07
Att äga vatten av Uvskogen - tor 04 jul 2013, 20:32
i Skogsfastigheter
9 svar
13330 läst
av Bergsmannen     
lör 13 jul 2013, 23:23
Äga svensk skog, bo utomlands av Sörlänningen - mån 17 feb 2014, 18:57
i Skogsfastigheter
2 svar
2121 läst
av vetinte     
mån 17 feb 2014, 19:11
AB bör inte äga skog av Niking - mån 06 okt 2014, 23:13
i Skogsfastigheter
4 svar
2366 läst
av svampbob     
tis 07 okt 2014, 18:23
Äga skotare av Riga - lör 28 feb 2015, 00:19
i Skotare
14 svar
6774 läst
av quaker     
mån 30 mar 2015, 21:11
Annonser