Skogsfastigheter

"Lagstiftningen förvärrar konflikten" - ny avhandling om äga

1 inlägg 3057 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

"Lagstiftningen förvärrar konflikten" - ny avhandling om äga

Skogsvaktaren  
#457949 Dagens rättsväsende beaktar inte tillräckligt äganderätten.
Malin Brännström föreslår tydligare lagstiftning, ersättningsbestämmelser och möjligheten att få sin rätt prövad i domstol.
De bestämmelser som saknas är enligt avhandlingen bland annat hänsynskrav, ekonomisk kompensation och rätt till domstolsprövning:


http://www.dagensjuridik.se/2017/06/lag ... ennaringen

"Lagstiftningen förvärrar konflikten" - ny avhandling om äganderätten och rennäringen

Dagens lagstiftning är dålig på att hantera konflikter som uppkommer mellan skogsägare och rennäringen. I en ny avhandling från Umeå universitet föreslår Malin Brännström tydligare hänsynkrav, ersättningnsbestämmelser - och möjligheten för renägare och skogsägare att få sin rätt prövad i domstol.


- Dagens lagstiftning beaktar inte tillräckligt äganderätten och renskötselrätten. Istället utgår lagen från att det främst är rennäringen som ett allmänt intresse som ska skyddas, säger Malin Brännström.

- Konflikten hanteras därför inte på samma sätt som andra fastighetsrättsliga konflikter. Det leder till att konflikten successivt förvärras.

I sin doktorsavhandling analyserar Malin Brännström förhållandet mellan äganderätten och renskötselrätten i norra Sverige.

Det är framförallt konflikterna som uppstår mellan renbete och skogsbruk som Brännström har undersökt och enligt henne är det komplicerade rättsförhållanden som orsakats långt tillbaka i tiden som ligger bakom dagens konflikter:

- När man idag analyserar förhållandet mellan äganderätten och renskötselrätten måste man beakta händelser som ligger långt tillbaks i tiden. Annars får man inte förståelse för den parallella rätt till marken som finns idag, säger Malin Brännström.

Enligt avhandlingen utgår dagens lagstiftning från att det är förhållandet mellan två näringar som ska regleras utan att reglera frågan om parallella rättigheter till marken.

Brännström jämför detta med andra fastighetsrättsliga förhållanden, till exempel förhållandet mellan servitut och ledningsrätt. Till skillnad från annan fastighetsrättslig lagstiftning saknas det bestämmelser för att hantera konflikter i både skogsvårdslagen och rennäringslagen.

De bestämmelser som saknas är enligt avhandlingen bland annat hänsynskrav, ekonomisk kompensation och rätt till domstolsprövning:

I avhandlingen lämnas förslag på lagändringar som kan göras för att bättre hantera konflikten mellan skogsbruket och renskötseln utifrån ett privaträttsligt perspektiv.

Till exempel förslår Malin Brännström tydliga hänsynsbestämmelser som inte tillåter långtgående skador, ersättningsbestämmelser och möjligheten att få sin rätt prövad i domstol.

- Jag tror att studien kan bidra till en diskussion om hur förhållandet mellan fastighetsägarens skogsbruk och renskötseln kan regleras och hanteras inom rättssystemet så att de intressekonflikter som finns idag på sikt kan minska.
:-bd :-bd   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).