Skogsfastigheter

Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

42 inlägg 16453 visningar 16 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

ChristopherO  
#456641 Köpte för 1,5 år sedan en skogsfastighet i norrland ca 140 hektar produktiv skog, 180 hektar myrmark, 20 hektar sjö, totalt 3 skiften. Virkesförrådet beräknades till 3600 kubik med en årlig tillväxt på ca 350 kubik, dvs relativt lågproduktiv granskog med vissa inslag av tall samt björk.

Första sommaren spenderade jag mest tid på semestern att begrunda skogens skönhet, vandra och rekreation medan jag förkovrade mig i detaljer kring skogsbruk. Till min fasa stämmer inte skogsbruksplanen, i själva verket fanns det år 2010 7300 kubik skog på fastigheten enligt data från skogsvårdsstyrelsen. Inte skett någon avverkning senaste 23 åren. Med årlig tillväxt på 350 x 7 så betyder det bör finnas ett förråd på ca 10 000 kubik i dagsläget.

Det positiva är att det finns väg fram till samtliga skiften så det är relativt enkelt att ta sig dit man ska med bil eller med båt via sjön. Det negativa är att jag insett mina begränsningar, planen jag hade var att röja 10 hektar varje sommar med start från i år, men det är verkligen en djungel på många håll, kan stå 10 träd på en kvadratmeter på vissa ställen.

Det positiva i kråksången är att skogen betingar ett värde som är över det jag förvärvade fastigheten för dvs 1 miljon, belånad på 750.000 då jag pytsade in 250.000 loppor bunden till en ränta på 1.43 %, dvs kostar mig 600 kronor i månaden för mitt semesterställe.

Som ni kan se på min beskrivning så finns det massor som jag behöver göra, dvs röja genom hela beståndet som har ett delvis stort röjbehov, dock är jag osäker på hur hårt man ska röja då marken utsätts för en del vind, dels att marken på sina håll är blöt, jag är helt enkelt för okunnig när det gäller den biten för att fatta ett perfekt beslut.

I övrigt finns det vissa diken som skulle behöva röjas, pratat lite med skogsstyrelsen om det hela, de säger att jag får röja befintliga diken till sin ursprungliga nivå men tillhandahöll ingen information om dikenas tidigare djup.

Snål som jag är vägrar jag att leja bort något, står hellre med röjsågen själv och gräver diken med spade om så krävs. Dock inser jag att det kanske inte är så praktiskt att gräva diken för hand, särskilt när det finns flera kilometer diken som skulle behöva en översyn. Problemet vid införskaffande av traktor är att det är för svår terräng för att gräva ur dikena på, det behöver röjas innan, något av ett moment 22.

Drömmen har alltid varit för mig att äga skog, och jag tänkte att jag slår på med så stor areal jag kan hitta för miljonen, hittade det perfekta objektet och slog till, dvs stor areal och med en så stor tillväxt som möjligt för pengarna som jag kunde hitta.

Problemet är nu att jag börjat se på skogen på ett annat sätt, det finns mycket att göra som måste göras och jag är begränsad i kunskap samt saknar släktingar som besitter relevant kunskap som är i livet.

Det positiva är att jag är envis, och relativt ung, är ca 40 år innan jag ska pensionera mig så har tid att lära mig samt att skogsinnehavet inte påverkar min ekonomi, tanken är att äga skogen tills döden och lämna något efter mig när jag försvinner, har inget behov att få ut något netto ur skogen under min livstid.

Alla råd uppskattas

Hälsningar / Stadsbon vilse i skogen   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

kungsis  
#456643 Ta in lite jägare och låt dom jobba för jakträtten. Finns mycket jobb som inte kräver stor kunskap och samtidigt så kan du koncentrera dig på sådana jobb som behöver kunskap.

Mvh
Kungsis

Användarvisningsbild

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

kalhuggo  
#456645 Du skulle till att börja med köpt en fastighet med del i skogsallmänning så hade du haft hyfsad lön för ditt arbete och god rådgivning med. Men nu är ju det stadiet passerat redan så det är väl bara att kavla upp ärmarna.
Ta för guds skull inte in virkesköpare som rådgivare, då blir du uppäten på 5 röda :smile:

Avatar Fallback

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456646 Något att dikesrensa med

Avatar Fallback

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456650 De tog mej ca 20år att inse att jag inte hinner allt jag borde göra i skogen, och tar nu hjälp för endel för att familjen ska se mej med och inte jobba ihjäl mej i förtid.
Är röjningen eftersatt på stora arealer kunde de vara en ide att ta in yrkesfolk som går över vissa bitar för att komma igång med en så viktig åtgärd.

Ha de så trevligt med
Skogsägandet :-bd

Avatar Fallback

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

opekka  
#456651 Det verkar som om du har långt mellan orten där du bor och skogen. Det gör det förstås svårare att ta halvdagar då och då.

Alternativen är då tre:
1) Bit ihop och jobba på med röjsågen. Gör du 15 dagar per år kanske du röjer 5-10 ha per år (om det är så tätt som du beskriver).
2) Svälj snålheten o köp tjänster parallellt med att du jobbar själv. Om virkesförrådet överstiger det som förväntades vid köpet lanske du kan öka dina lån med 100-200 tkr o använda pengarna till investering i fastigheten. Den ökade räntekostnaden är marginell. Värdeökningen på fastigheten lär fort överstiga investeringen.
3) Om virkesförrådet är så pass mkt större än förväntat vid köpet kanske du ska sälja fastigheten o skaffa en annan som är belägen närmare din bostadsort.

Sedan finns förstås alternativet att byta bostadsort för att komma närmare skogen.

Min gissning är att du väljer 1 i första hand men om något år inser att 2 är ett måste.

Avatar Fallback

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

jannee  
#456652 Det ska vara roligt, kännas ett sug att gå/åka till skogen för att utföra diverse sysslor, röjning eller dikesrensning.
Det senare föreslår jag dig att du tar dit en liten bandgående grävare, allt annat kan fungera men tar tid och är mer oekonomiskt att betala timpenning för.
"Rensa" sedan dikena till du får det fall du behöver, du bör betänka att marken runt dikena också har sänkts vilket innebär att det är en fördel om skopan kommer "något" under gamla botten :mrgreen:
Själv rensat diken med en H16 samtidigt vid vägbyggnation och ibland har dikena fördjupats men det har blivit till vad som behövts.
Du bör vara medveten om att efter dina dikesrensningar kommer skogens tillväxthastighet att öka vilket i sin tur innebär ännu mer röjning. :grin:
Jag handgrävde ett 40 till 50 cm djupt dike genom en mossakurra för ca 40 år sedan, endast på sommaren kunde man hjälpligt gå över, över övrig tid var marken vattenbetäckt. Idag är björkna runt 20-30 cm i dia - röjt 2 ggr.

Användarvisningsbild

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

Andreas99  
#456655 Skogsvårdsstyrelsen, skogsägarföreningar håller kurser och de kan du säkert gå i närheten av bostadsorten året runt. Växjö universitet har väl en distanskurs i familjeskogsbruk?
Det finns säkert någon skogsvårdsentrepenör här på forumet som håller till i din fastighets trakter. Försök hyra in den en vecka när du själv kan vara med till att röja.
Att vara för snål för att leja bort arbetet man inte själv hinner med är bara att vara dumsnål.
Bättre att göra opeeka skriver öka lånen och få skogen röjd, fast det borde finnas någon bit som går att avverka som kan finansiera din skogsvård.
Köpa traktor för att dikesrensa och samtidigt inte hinna med att röja är kanske en konstig prioritering rent ekonomiskt. Där håller jag med Janne, leta upp någon lämplig entreprenör med grävare som kan göra det åt dig.

Avatar Fallback

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

rokon  
#456656 Följ alias älgfoderodlare här på skogsforum han röjer inget, det görs heller inte i ryskt skogsbruk de tycker vi som röjer är tokiga. Avstå därefter röjning på halva arealen så blir det ett mer realistiskt projekt. Det finns mycke kunskap att inhämta inom området dels på nätet som här på skogsforum. Åsikter och sanningar varierar alla har sina infallsvinklar.

Användarvisningsbild

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456664 Det finns ju en del kurser i skogsröjning, som kan vara bra att gå. För det finns ofta saker att fila på när det gäller röjning - både bokstavligt och bildligt talat! :-)

Är det långsamväxande, så är det ingen katastrof om röjningen sker något år senare än planerat.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456677 Med så mycket skog, som ligger så långt bort, så kanske det räcker om du planerar/njuter och lejer ut jobbet. Om det står så tätt, så tar det några dagar per ha att röja, och det är rätt tungt.

Användarvisningsbild

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456684 Har en bråkdel av din skog. Har 10 minuter att åka till den. Har köpt maskiner för 300 tkr, minst. Hinner knappt med att sköta den på egen hand.
Så som jag ser det här du inte en chans om du inte köper massor med tjänster alternativt är helt oberoende av annan inkomst och kan vara där "jämt"

Användarvisningsbild

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

Göt  
#456688 Finns det inte möjlighet att göra en avverkning och reinvestera pengarna i röjning och dikning, fatigheten borde ju ialla fallbära sig själv om du har lön på sidan om. Röjning och dikning är lönsamma investeringar som ökar tillväxten och värdet på fastigheten.

Avatar Fallback

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

hfab  
#456689 Vart ligger fastigheten? "Norrland" är stort, mer än halva sverige....

Användarvisningsbild

Re: Har man tagit sig vatten över huvudet? Behöver råd

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456690 Bra diskussion, intressant tråd.
Min plan var åxå att röja 10ha/år, inte röjt en kvm än annat än förröjning inför avverkning.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).