Skogsfastigheter

Kammarrätten: Kommun skall städa väg på privat fastighet

4 inlägg 4034 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kammarrätten: Kommun skall städa väg på privat fastighet

Elias Granqvist  
#453312 Det kan vara kommunen som är ansvarig för att ta bort skräp längs med en skogsbilväg. Även om en väg är relativt ensligt belägen, så används den i det aktuella fallet av bärplockare och liknande varför det är korrekt att förelägga Arvidsjaurs kommun att städa upp, har Kammarrätten i Sundsvall dömt den 26 april 2017 i mål nr 1551-16.

Markägaren Sveaskog anmälde nedskräpning av bland annat bilbatterier och hushållssopor till kommunen, som i det här fallet var Arvidsjaurs kommun. Den kommunala Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden utfärdade på grund av detta ett föreläggande mot den egna kommunen om att städa upp, med stöd av bland annat 4 § lagen (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning. Kommunen överklagade beslutet eftersom man ansåg att det var Sveaskogs ansvar.

Kammarrätten har nu kommit fram till att ansvaret faktiskt kan läggas på kommunen, just för att det handlar om en plats där allmänheten får färdas fritt. Det är kommunens yttersta ansvar att hålla rent och därför är lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning tillämplig och kommunen kan föreläggas så som har gjorts.

Det skall dock noteras, att kammarrätten uttryckligen har sagt att den inte tar ställning till om ett föreläggande lika gärna hade kunnat riktas mot fastighetsägaren.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Kammarrätten: Kommun skall städa väg på privat fastighet

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#453322 Rätt intressant för många med tätortsnära mark där de ofta skräpas ner

Avatar Fallback

Re: Kammarrätten: Kommun skall städa väg på privat fastighet

Flax12  
#453356 Blir nån halv/hel skopa på 6300:an om året med "skit". Kunde ju va kul o slippa. Sist låg det två volvo motorer men dom la svärsonen vantarna på [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]

Avatar Fallback

Re: Kammarrätten: Kommun skall städa väg på privat fastighet

Tosca  
#453377 Jag har ett minne av att det finns ett liknande fall som togs upp för några år sen, nån som har bättre minne än jag vad det rörde sig om?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).