Förändrat strandskydd ska gynna landsbygden

 
 Svara  6 inlägg  4503 visn.  6 följer
Användarvisningsbild

Förändrat strandskydd ska gynna landsbygden

 
#446281 Förändrat strandskydd ska gynna landsbygden
http://www.lantbruk.com/lantbruk/forand ... andsbygden

Attraktiva bostäder är viktiga för att landsbygden ska kunna utvecklas. Det slår regeringen fast och undersöker därför hur man ska kunna bygga nytt i strandnära lägen.

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att komma med förslag på hur man ska kunna bygga bostäder i områden med god tillgång till stränder. Beskedet kom under onsdagen och ska vara en del i utvecklingen för landsbygden och bygger vidare på de regelförändringar som trädde i kraft i februari 2010 genom en reform av strandskyddet.

– Det är dags att se om reformen fick avsedd effekt. Sverige ska ha en levande landsbygd med möjlighet att utvecklas, samtidigt som vi har ett ansvar att skydda och bevara värdefulla naturområden, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i ett pressmeddelande.

Fokus på permanentbostäder
Uppdraget som Naturvårdsverket får handlar om att landsbygdsutveckling i strandnära läge, de så kallade LIS-reglerna, ska gås igenom. Där ska särskild fokus sättas på att ”utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder”, meddelar regeringen på onsdagen.

Utvalda platser med gott om stränder
– I stora delar av Sverige är det svårt att både få lån och tillstånd att bygga bostäder där folk vill bo. Det vill vi ändra på genom en översyn av strandskyddet på utvalda platser i kommuner med gott om stränder, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i pressmeddelandet.

Tidigare har både allianspartierna och Sverigedemokraterna velat att regeringen lättar på reglerna för strandskydd.   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: Förändrat strandskydd ska gynna landsbygden

 
#446336 Äntligen ett steg i rätt riktning från S+MP ...... hoppas det inte bara är tomt snack! :???:

Avatar Fallback

Re: Förändrat strandskydd ska gynna landsbygden

 
#446337 Tror inte så mycket på det där med att minska restriktioner i strandskyddet. Har sätt några exempel i min hemkommun. Det slutar tyvärr i majoriteten av fall att rika stadsbor bygger sig en stuga. Det som landsbygden och då i synnerhet glesbygd behöver är jobb, det får man genom skattelättnader för företagande. Att lätta på strandskyddet kommer tyvärr bara leda till att ännu mer stränder bebyggs utan att landsbygden utvecklas framåt. Problemet med rika stadsbor kommer lösa sig självt vid nästa bostadsbubbla, då kommer det finnas flådiga kåkar till salu nära vattnet på landsbygden lite över allt.

Avatar Fallback

Re: Förändrat strandskydd ska gynna landsbygden

 
#446360 Strandskyddslagen i sin nuvarande form fungerar varken på landsbyggden, skärgården eller tätortsnära.
Med dagens miljötalibaner i kommuner och landsting har situationen blivit helt absurd, dom tyder ju lagen som fan läser bibeln. Utan kapital- dyra jurister kan inte en normal inkomsttagare driva frågan vidare med bra argument i strandskyddsärenden. Följden blir att de kapitalstarka får igenom ganska stora undantag men vi andra får stå med mössan i hand och tacka när dom avslår ansökan att fälla några träd, samtidigt påpekas att trädgårdsstolen inte får stå på den befintliga bryggan då den hindar det rörliga friluftslivet. Jag verkar väl bitter men jag blir så j....la förb.....d.
Hälsningar Olle

Avatar Fallback

Re: Förändrat strandskydd ska gynna landsbygden

 
#497882 Titta på SVT "Husdrömmar" dagens avsnitt så syns det hur absurd strandskyddslagen är.
Olle

Avatar Fallback

Re: Förändrat strandskydd ska gynna landsbygden

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#497942 Det ironiska är att redan Reinfeldtregeringen försökte driva igenom ett liberalare strandskydd men aktivister inom länsstyrelserna saboterade reformen. Nån som ser paralleller till skogsbruket?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Förändrat skogsbruk har fått fåglarna att öka av Niking - lör 17 dec 2016, 01:32
i Skogsmiljö och Trädlära
1 svar
766 läst
av Älgfoderodlare     
lör 17 dec 2016, 16:15
Gynna skogsbruket när man handlar? av jönsson84 - tis 25 jun 2013, 22:19
i Socialt (mer om oss)
11 svar
4123 läst
av foton     
tor 27 jun 2013, 17:46
Ornitologer uppmanar regeringen att gynna hyggesfritt av Fredrik Reuter - tor 17 nov 2016, 11:37
i Skogsmiljö och Trädlära
4 svar
876 läst
av Älgfoderodlare     
tor 17 nov 2016, 23:06
Dispens från strandskydd? av Zalman - mån 15 nov 2010, 00:18
i Skogsfastigheter
7 svar
3934 läst
av Skogsola     
tis 16 nov 2010, 14:04
”Ökning, 300 meter strandskydd orimligt” av Sweden-viking - fre 31 maj 2013, 05:52
i Friluftsliv, Naturturism

12345
60 svar
59291 läst
av Niking     
lör 17 dec 2016, 15:51
Annonser