Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
 Svara  9 inlägg  5817 visn.  5 följer
Användarvisningsbild

Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#429266 Förra veckan hade SVD en artikel om att intressen från gruvbolag att utvinna mineraler i Sverige ökar (länk längre ner). Det sporrade mig till att väcka frågan till liv på Skogsforum, detta då det är ett spännande ämne som gärna väcker frågor, dessutom då aktuellt. Ansökningar om undersökningstillstånd, det som tidigare kallades inmutning sjunker visserligen men Bergsstaten, som är myndigheten Statens geologiska undersöknings (SGU) beslutsorgan, ser nu en trend i ökad aktivitet i de Undersökningstillstånd. som beviljats.

Det här är ett stort ämne som kan ha många infallsvinklar, vi har dessutom diskuterat detta av och till i flera trådar på Skogsforum, ex i tråden Staten rear ut våra mineraltillgångar och släpper miljökrav

Bild

Bild från Wikimedia

Lagändringar som gjordes 1993 skulle göra delar av Sverige till ett guldgrävarland. Många var och är dock skeptiska till det faktum att staten i princip avreglerade sina egna inkomster på gruvnäringen när de flyttade kommatecknet tre steg från 50% till 0,05% i kronoandel eller kanske bättre formulerat - skatt. Detta har att göra med att mineralersättningen sänktes till 2 promille och av denna andel ska markägaren ha tre fjärdedelar (¾) och staten en fjärdedel (¼).
Mineralersättning baseras sedan på hur mycket som brutits på ett koncessionsområde där sedan Bergsstaten multiplicerar denna mängd med viktpriset på råvarubörsen för resp mineral.

Vem äger vad?
En röd tråd i detta ämne är äganderätt hos markägare. Enligt Bergsstaten som jag pratat med så äger varje markägare sin mark ända in till jordens mitt. Plöjdjup, mm som varit uppe till diskussion tidigare ska enligt denna definition ej ha någon laga kraft. Det som däremot har det är koncessionsmineralerna. Koncessionsmineraler finns specificerade i minerallagen och är naturresurser i form av metaller, mineraler och ämnen som är viktiga för vårt samhälles försörjning.

Idag är Antimon, arsenik, beryllium, bly, cesium, guld, iridium, järn som förekommer i berggrunden, kobolt, koppar, krom, kvicksilver, lantan och lantanider, litium, mangan, molybden, nickel, niob, osmium, palladium, platina, rodium, rubidium, rutenium, silver, skandium, strontium, tantal, tenn, titan, torium, uran, vanadin, vismut, volfram, yttrium, andalusit, apatit, brucit, flusspat, grafit, kyanit, leror som är eldfasta eller klinkrande, magnesit, magnetkis, nefellinsyenit, sillimanit, stenkol, stensalt eller annat salt som förekommer på liknande sätt, svavelkis, tungspat, wollastonit, olja, gasformiga kolväten och diamant våra koncessionsmineraler.
Dessa “ägs” av staten och således inte av markägaren även om de finns på dennes mark.

Allt annat material äger markägaren (markägarmineral) och detta är den största andelen, 99% av allt material. På grund av detta gäller olika typer av regelverk för olika typer av material. Koncessionsmineraler faller under minerallagen och bergmästaren hos Bergsstaten beslutar om undersökningstillstånd. Bergkrossning och kalkbrytning ombesörjs av Länsstyrelserna och torvbrytning faller under Miljöbalken.

Inmutning är undersökningstillstånd
Det mer eller mindre infekterade ordet inmutning har tagits bort i nyare versioner av lagar mm. Det heter numera undersökningstillstånd. Tillståndet utfärdas som sagt av Bergsstaten och gäller prospektering av koncessionsmineraler.

1483977064_undersokningstillstand-gruvdrift-2016.jpg


Nya tider i gruvbranschen
Beroende på hur man ser det så kan en gruvdrift på ens mark vara en möjlighet till extra inkomst som markägare, alternativet är att det göra delar av ditt innehav obrukbart om en prospektör hittar fyndigheter och startar gruvverksamhet.
Bergsstaten vill dock vara tydliga med att detta inte är någon vildavästern-verksamhet. Förvisso krävs inte så stora krav på de som söker undersökningstillstånd, å andra sidan krävs en gedigen arbetsplan om prospektören väljer att gå vidare. Arbetsplanen kommuniceras med markägaren och det åligger utföraren att följa alla lagar och regler som följer med gruvdrift. Det är avtal med markägare, allemansrätt, terrängkörningslagen osv osv. Men kanske främst Miljöbalken då gruvdrift allt som oftast innebär stor miljöpåverkan.
Det är kanske detta som ändå gjort att det inte finns så mycket mineralverksamhet ändå i Sverige. 17 gruvor är i drift idag. Men skeptikerna anser att gruvboomen bara börjat och att nya tider gör att gruvbolag börjar titta på att bryta andra typer av mineraler. Litium skulle kunna bli ett ämne som blir eftertraktat för brytning i framtiden, detta eftersom stora mängder kommer krävas för all batteridrift som ökar stadigt i och med elbilar mm. Sverige har litium i marken, dock inte i samma mängder som ex delar av Afrika och Sydamerika.

Oumbärligt kartverktyg
SGU har en riktigt bra kartfunktion på sin webb. Här kan man via att välja lager få reda på väldigt mycket om sin egen mark. Jag rekommenderar dig som skogsägare att avsätta lite tid och gå igenom de olika lagren som finns i kartan, här är en direktlänk: https://apps.sgu.se/kartvisare/index.html
Med lite detektivarbete kan man också bilda sig en uppfattning om ens mark innehåller något som skulle kunna vara brytbart, den som är förvarnad är förberedd!

Gruva på din mark
Har du en gruva på din mark så får du gärna ge dina synpunkter här i tråden. Har du fått delgivning om undersökningstillstånd från Bergstaten? Skriv gärna några rader.
Idag är det ett 30-tal markägare som erhåller mineralersättning genom bearbetningskoncessioner, kanske är det fler om några år? Tänk på att en nedlagd gammal gruva kan vara farlig. Det kan finnas rasrisk och trots inhägnad kan det vara farligt för ex barn. Har du en gammal gruva på din mark kan det också vara så att du som markägare har ansvar för gruvan.

Gruvdrift verkar annars vara ganska främmande i en skogsägares vardag, tänk bara tanken om träden också hade innefattats i koncessionen!

Hittar du några fel i texten ovan? Skriv då gärna några rader. Har du information att tillföra? Fyll mer än gärna på här i tråden!

För dig som vill fördjupa dig: http://resource.sgu.se/produkter/regeri ... t-2013.pdf

Artikeln i SVD förra veckan:
http://www.svd.se/bolagen-koar-for-att- ... naringsliv   TS
Enso Cat
Användarvisningsbild

Re: Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#429341 Här finns en debattartikel i DI (från en markägare i Skellefteå) i ämnet och i den kan man läsa en ganska negativ syn om framför allt SGU/Bergsstaten:
http://www.di.se/opinion/markagare-vi-b ... da-av-sgu/

Avatar Fallback

Re: Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#429365 Har för mig att det var någon i denna tråden som hade erfarenhet till materialutvinning.
Äger du rätten till en en värdefull mineral på din egen mark

Avatar Fallback

Re: Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#433077 Jag har hört att ansvaret för att inhägna gruvhål och andra farligheter inte ligger på markägaren, kan det vara kommuner eller länsstyrelser som har det ansvaret?

Avatar Fallback

Re: Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#433098 http://www.sgu.se/bergsstaten/gruvor/om-gamla-gruvhal/

Användarvisningsbild

Re: Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#476062 Nu händer det grejer snabbt.
Bergsstaten måste nyanställa för att ta hand om alla nya ansökningar om att bryta mineraler. Batteriproduktion anges som anledning.

Elbilsbiotop kanske blir ett uttryck framöver?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6791611

   TS
Avatar Fallback

Re: Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#476104 En huvudfråga är vilken metall som ska brytas. Tekniktidningar har ett jämt flöde av artiklar där olika företag presenterar nya metallkombinationer för anoden i batterier. Senast idag skrivs att Toshiba har utvecklat ett batteri baserat på titan och niob.
Ledtiden för en ny gruva i Sverige är minst 10 år, vem vågar satsa på ett visst mineral när ingen vet vad som efterfrågas nästa år, än mindre efter 10 år när den nya gruvan kan börja producera.

Avatar Fallback

Re: Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#476124 Du börjar närma dig Thobjörn, @Fredrik Reuter, i väl faktasammanställda avhandlingar (läste den först nu). Dags för utnämning till "tf. Gruvlig Doktor"?

Användarvisningsbild

Re: Gruvdrift i skogen ur ett markägarperspektiv

 
#476213 Jag har flera gamla provgropar från hundratals år sedan på fastigheten, ett flertal nya
provborrningar finns åxå.
Runt åtm en av groparna finns taggtråd kvar efter ett förfallet stängsel.
Så jo nog är det lite extrajobb för mig om jag ska ta ansvar för vad staten gjort tidigare.
Men förhoppningen är såklart att nån drar igång en gruva och jag blir rik.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Åt skogen = stadsbor möter skogen av SkogsGotte - tis 04 jan 2011, 17:27
i Länkar
3 svar
4515 läst
av sparvhjerta     
tor 06 jan 2011, 00:17
Turism i skogen av Fredrik Reuter - tis 20 apr 2010, 14:11
i Friluftsliv, Naturturism

123
36 svar
32670 läst
av Brorsan     
sön 21 jan 2018, 20:50
Att få ut virket ur skogen av aptolil - ons 21 apr 2010, 23:04
i Traktorn i skogen

123
31 svar
14088 läst
av Contorta     
sön 02 maj 2010, 19:30
Fyrhjuling (ATV), en hit i skogen av Fredrik Reuter - tis 25 maj 2010, 08:42
i Skogsnyheter
3 svar
2599 läst
av stegmaster     
ons 26 maj 2010, 23:17
förvaring av röjsåg ute i skogen... av SkogsGotte - tis 25 maj 2010, 20:06
i Skogsröjning

12
22 svar
6997 läst
av Nässén     
tor 03 jun 2010, 21:26
Annonser