Skogsfastigheter

Anbudsförfarande köp/försäljning av gård.

8 inlägg 12448 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Anbudsförfarande köp/försäljning av gård.

Krille  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#1745 Hej.

Var på en visning av en gård som jag är spekulant på. I annonsen stod det att gården såldes via anbud. När jag frågade mäklaren angav han att det inte skulle bli budgivningn utan anbud rakt av.

Innan jag gick frågade jag mäklaren lite mer angående anbudsförfarandet och då framkom att OM buden låg väldigt nära varandra, han angav 20 000:- som nära, totalpris cirka 1,5 -2 miljoner så skulle det bli budgivning.

Vad är "normalt" förfarande? Känns som om mäklaren både vill ha höga utgångsbud samt ge alla möjlighet att höja sina anbud. Sannolikheten att buden hamnar max 20 000 från varandra är ganska liten så om det blir budgivning är det något lurt.

Någon som har erfarenhet hur det går till? Kan man lite på mäklare/andra budgivare? Fejkade bud?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback
björken  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#1746 Ja, en säljare kan genom sin mäklare bestämma hur de vill sälja sin egendom, antingen med fast pris, anbud, budgivning, kombinationer av dessa eller nån helt annan lösning.
Dock har man som köpare rätt att kräva att spelreglerna vara kristallklara innan försäljningen påbörjas (men att reglerna är klara kan ju även innebära att säljaren reserverar sig att sälja till vem de vill oavsett bud).
Att säljaren och mäklaren håller på med olika trix och strategier för att få ut maximalt pris är normalt förfarande. Bara att spela med om det finns flera köpare som är intresserade, är det inte många intressenter blir läget ett annat.

Att kunna lita på mäklare (och säljare) vore trevligt, men tyvärr är det nog bäst att försöka kontrollera allt så noga som möjligt och ifrågasätta det som går.

I slutändan handlar det ju om att inte betala mer än man tycker fastigheten är värd (kolla på många innan man köper och vad de säljs för så att man har en uppfattning om vad som är rätt pris). Ibland finns det ju köpare som bestämt sig för att detta ska de ha till varje pris och en sådan är det ju svårt och dumt att bjuda över.

Min gissning är att det kommer bli budgivning även på denna fastighet, jag tror att de flesta säljare/mäklare har svårt att avstå från en sån möjlighet att klämma ur det sista....

Lycka till,
B

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#1747 Lägg det pris som du själv tycker är lämpligt att betala.
Blir det då budgivning för att särskilja dig mot annan anbudsspekulant?, så begär att få veta vem du bjuder emot.
Säger mäklaren att "det är hemligt", så dra öronen åt dig fort som f-n.

Avatar Fallback
Perjons  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#1933 Vore intressant att få en rapport om hur det hela förlöpte!
Min egen erfarenhet säger att det kan vara bra att tidigt ta en egen försiktig kontakt med säljaren. Om inte säljaren vill prata med dig utan hänvisar till mäklaren så är det bara att respektera detta.

Men ofta kan även säljaren känna sig en smula osäker över vilka budgivarna egentligen är, hur kommer man att sköta gården vidare, vad ska grannarna tycka etc.

Har man seriösa och långsiktiga avsikter, någorlunda gott rykte och dessutom en koppling till bygden så bör man definitivt försöka få en pratstund med säljaren.

Har själv köpt dels en gård med skog och dels ett större skogsskifte. I båda fallen skedde fösäljningen via mäklare. I ena fallet med skriftliga anbud och i det andra fallet med budgivning.

Avgörande för båda affärerna var att jag hade kontakt med säljaren och att denne kände tilltro.

När man köper en gård blir det nästan alltid också en fråga om hur jord- och skogsbruksinventarier, lösöre och städning ska hanteras. Alla dessa detaljer kanske inte förhandlas via mäklaren

Avatar Fallback
Krille  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#1944 Så det finns intresse för en rapport?

Jag la mitt bud, cirka dubbla taxeringsvärdet. Därefter var det tyst hos mäklaren, efter att ha ringt och frågat ett par gånger fick man höra att det var komplicerat, vad nu det betyder. Ringde någon vecka senare och då var affären klar, fick dock inte reda på vem som var köparen eller vad köpeskillingen blev, tyckte jag var lite konstigt. Så det blir till att vänta till dess tillträde sker och affären blir offentlig handling. Att tillägga skall att säljaren bara var intresserad av att få ut så mycket pengar som möjligt.

Själv tyckte jag förfarandet var lite väl mycket hysch-hysch. Senaste gången vi köpte var LRF-konsult mäklare och då var det mer ordning och reda samt öppenhet.

Vid en annan affär fanns det ingen mäklare utan vi handlade direkt av säljaren och betalade en bankgubbe för att skriva papper etc. Mycket smidigt men då hade vi varit arrendatorer i 15 år...

   TS
Avatar Fallback
Perjons  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#1946 Utifrån din beskrivning verkar inte mäklaren göra ett särskilt bra jobb och tyvärr hör man många liknande historier. Man får lätt intrycket av att något är skumt när mäklaren uttrycker sig så kryptiskt. Tydlighet i kommunikation är alltid viktigt och mäklaren i den här affären tycks vara allt annat än tydlig.
Kanske får du snart veta hur det har gått till.
I de affärer som jag har fullbordat har LRF-Konsult varit mäklare och jag tycker att de gjorde ett bra och rakt igenom seriöst jobb i bägge fallen.
Vore intressant om fler kunde delge sina erfarenheter av mäklare och budgivningar...

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#1951 Jag tror inte en seriös mäklare riskerar sitt rykte för en enstaka affär.
Man bör dock komma ihåg att mäklarens uppdragsgivare är säljaren,och säljare kan ju ha alla möjliga krav och önskemål om hur affären läggs upp. Jag tycker nog inte att mäklaren har en skyldighet att upplysa övriga om köpare och köpeskilling.
Ofta brukar säljaren förbehålla sig rätten att hålla auktion mellan de högsta anbudsgivarna. Kanske var ditt bud inte med bland dessa?

Fast det borde isf mäklaren upplyst om.

Känner personligen bara till ett fall där en mäklare klantat sig ordentligt:

Ett flertal köpare hade lovats möjlighet att splitta sitt bud om säljaren valde att sälja skog och gård var för sig. Det "glömde" mäklaren bort.

Det sista jag hörde i frågan var att mäklaren var avstängd i väntan på utredning.

/Nisse

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#1952
Krille skrev:Så det finns intresse för en rapport?

Jag la mitt bud, cirka dubbla taxeringsvärdet. Därefter var det tyst


Taxeringsvärdet som utgångspunkt är oftast ett ganska grovt instrument för att sätta ett värde på en fastighet.
Virkesvolym/huggningsklasser/trädslagfördelning samt en taxering i egen regi ger däremot det bästa riktvärdet.

När det gäller LRF så blir det visst ofta budgivning mellan de 2 som ligger högst.
Om det är slumpen/tillfälligheter eller , ehrm!, ja,,,,???.
Kontrolltaxerade faktiskt en fastighet åt en kompis som just LRF hade ute på anbud.
Där hamnade han på 2á plats bland buden med ynka 4000:- spänn under, :!: så det blev ett evinnerligt tjafsande fram och tillbaka
med div bud innan det blev klart.
"Telefonauktion" är nog en mera korrekt benämning på det hela.
Bra för säljaren-bra för mäklaren och dåligt för kunden.
Dock ska ju det 2 högsta anbuden säras om det är för tight enl deras regler, så hoppar man i båten är det bara gilla läget-följa med eller lämna skutan.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).