Skogsfastigheter

Hur arrendera ut/hyra ut mangårdsbyggnad på skogsgård?

8 inlägg 6645 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Hur arrendera ut/hyra ut mangårdsbyggnad på skogsgård?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29579 Jag undrar om det är någon som har erfarenheter av att hyra ut eller arrendera ut mangårdsbyggnaden med omgivande hagar/ängar på en skogsfastighet? Går och lurar på en granngård, men det blir inte aktuellt att bosätta sig där (inte året runt i alla fall).

Det finns även en 'drängstuga' på gården.

Standarden är okänd, gården är från början 1800-talet, badrum från 60-talet tydligen. Kökspanna med elpatron som uppvärmning.

Några alternativ:
1) Stycka av gårnde plus ängarna, ca 10 ha.
2) Hyra ut mangårdsbyggnaden, eventuellt med några ekonomibyggnader, och ha kvar lada för min traktor samt kanske drängstugan för övernattning.
3) Som 2) men arrendera ut.

Är inte förtjust i stycka av, det är en fin gård och man vet aldrig, kanske vill man bo där sen?

Någon som vill rekommendera något?

(PM:a om ni vill, full diskretion utlovas! :-) )   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild
Mettämies  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29626 Eftersom du själv skriver att du inte är förtjust i att stycka av så stryk nr 1, så slipper du ångra dig senare.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29632 Jo, jag hade väl egentligen strykt det, men om inget annat funkar så... :(

   TS
Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29683 Gårdar att bo på finnas alltid att köpa, även i framtiden. Jag skulle ta mig en riktig funderere om inte huset skall styckas av och säljas ganska omgående. Främst med tanke på att det krävs kapital för att både köpa och behålla en sådan gård även om du hyr ut bostadshuset. Bättre att satsa pengarna där de verkligen behövs idag eller förräntar sig bättre.

Har du erfarenhet av att vara hyresvärd? för det är vad du blir om du hyr ut huset till en gäst. Det kan ju gå problemfritt men om husets tekniska standard är bristfällig kan det utvecklas till oplanerade arbetsuppgifter då man minst av allt önskar dem.

Om du ändå skall hyra ut så föreslår jag att du hyr ut till någon du redan känner med tanke på att gamla hus kan bjuda på oplanerade överraskningar och i förlängningen utvekla sig till dispyter mellan värd och gäst.

Tänk också på att en barnfamilj som hyr huset kommer att slita rejält på huset. Du måste räkna med att det krävs en renovering, om fem år, då du skall flytta in.

Vad menar du att det är för skillnad mellan alt. 2 och 3?

Avatar Fallback
jönsson84  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29711 Hyra ut det som hästgård kanske? Jag hade nog inte styckat av huset iaf, tycker det är lite tråkigt när folk gör det.

Sen om man kan hyra ut det för en hyffsat pris per månad så kan det ju va skönt att ha den inkomsten från gården varje månad(Om man får tag i bra hyresgäster som sköter sej med betalning).
Men visst sen kostar ju skötsel å underhåll, men har du kanske ändå planer på att ev. flytta dit i framtiden ska väl ändå huset och ekonomibyggnader va iordning så man får lägga lite pengar på reperationer o dyl ändå då.

Annars kanske ett alternativ vara att hyra ut till tyskar t ex, en av våra uppdragsgivare har ett hus som han hyr ut för 7000kr/veckan till tyskar(då ingår att man få andvända sig av båten vid sjön,dock inte sjöutsikt eller så jättenära till sjön) han andvände sig av stugförmedling tidigare men tyckte dom tog för mycke %, så nu har han en tysk granne som hjälper honom och en hemsida där dom bokar.

Att flytta dit direkt och bo permanent va inte alls aktuellt eller?

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29719 Tack för era synpunkter! Det är skogen jag vill åt, ligger bra till i förhållande till min egen skog.

Skillnaden mellan att hyra ut själva bostadne och att arrendera ut med mark menar jag att i det senare så kommer några hektar hagar att ingå. Sen så vet jag inte hur arrende kontra hyra ställer olika krav på hyresvärden, måste jag ploga gården om det är uthyrt och slipper jag om det är arrende. Vad händer om pannan går sönder, är det alltid jag som skall fixa det, eller beror det på om det är arrende eller hyra?

Jag har fått för mig att arrendatorn sköter underhållet, och så gör man en avräkning när han flyttar därifrån? Eller?

   TS
Avatar Fallback
Ernst  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29857 I ett hyresavtal kan man skriva precis vad man vill om både underhåll och allt annat.

Har en villafastighet jag hyr ut. Det har fungerat bra under ett 20-tal år, även om man stött på en del underliga människor någon gång. Det jag upplever som jobbigast är när en hyresgäst sagt upp hyran och man skall annonsera. En jäkla massa telefonsamtal och sedan skall man välja ut någon. Inte lätt.

Se i allafall till att hyra ut med kallhyra så får de ordna uppvärmningen själva och slösa så mycket de vill.

Kolla om du kan hyra ut momsfritt. Kan vara bra om hyran ger mer än vad underhållet kostar. (Jag menar inte svart!)

Avatar Fallback
nässjömåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31278 Jag hyr ut två hus på min gård och det har fungerat bra. Man måste vara väldigt noga med att få till ett hyreskontrakt som skyddar dig och ditt hus annars kan det gå hur illa som helst. Tänk även på att om du hyr ut till närstående så får du INTE göra moms avdrag för reparationer och underhåll på ditt hus.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).