Skogsfastigheter

Intrång på mark

30 inlägg 16172 visningar 14 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Intrång på mark

Vedvid  
#402785 Var till ett av mina skiften igår mest för att kolla runt lite. På hemvägen svängde jag ner till sjön som skiftet gränsar mot. Där finns några stugor och även ett hus som gränsar mot min mark. Har en gammal inäga som gränsar mot nämnda hus tomt som ägarna får nyttja som gräsmatta, helt ok för mig då de klipper den och håller snyggt. De har tidigare frågat om de får köpa inägan samt en tomt som ligger bredvid. Jag har tidigare sagt nej men efter lite mindre överträdelser som husvagn, upplag av byggmaterial, fällning av några träd osv på min mark ändrade jag mig och erbjöd dem att köpa. Mest för att slippa tjafsa, men de tyckte mitt pris var för högt. Nåväl, har inte varit ner till sjön sen i vintras och nu när jag kom dit höll jag på att svimma :surp: !!

Det har under sommaren byggts utedass, bastu och växthus på min mark. Dessutom har ännu en husvagn med förtält ställts upp permanent tillsammans med nån släpvagn, skrotbil, studsmatta, vattenskoter mm. Dessutom fällt ett antal björkar! Hur ska man gå vidare med det här egentligen? Gav dem till sista augusti att komma med ett bud på marken eller ta bort alla prylar och aldrig använda marken igen. Har alltid varit bussig och låtit dem använda marken med sunt förnuft men nu känns det som de gått över alla gränser. Skulle ni sålt eller smällt upp en egen stuga att leva rövare i kanske. Har totalt tappat intresset att vara tillmötesgående när man gör sånt här olovandes utan att fråga.

Såklart perfekt för dem att både äta kakan och ha den kvar, använda marken som sin egen men inte betala för den, vilken de kan då det inte saknas medel hos dem. Vad skulle ni gjort? Gått till polisen? Är inte ute efter bråk men känner att jag måste markera på nått sätt...   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Intrång på mark

Sunilorblede  
#402786 Jag skulle markberett och planterat gran så nära det bara går...

Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

isteskog  
#402787 Avvakta till den sista augusti och se hur det då ligger till. Fotograferat överträdelserna skulle jag ha gjort!

Användarvisningsbild

Re: Intrång på mark

Vardon  
#402789 Fotografera och dokumentera. Skriv dagbok om händelser om inträffar. Tänk på att de kanske är mer motiverade att flytta saker med värde på än skräp och det lär bli du som i slutändan blir ansvarig för att det städas. Så glöm inte att ta bilder så du ser regnummret på bilen.

Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

Vedvid  
#402790 Tack för snabba svar! Allt det ni räknar upp har jag gjort, har även funderat på plantering haha. Känns dock lite synd då det är ett riktigt fint läge mot sjön. Kan inte fatta hur man kan göra så här på annans mark. Finns inga som helst oklarheter om tomtgränsen osv, de erkände direkt att det var dumt men nu har de ju valt att göra såhär så nu får de stå sitt kast. Ska ha riktigt bra betalt annars får det vara. Nån som vet hur man skattar för en tomtaffär när jag har styckat den från mitt skogsskifte och därför inte har nåt vettigt anskaffningsvärde. Lite ot kanske :surp:

   TS
Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

bgl  
#402791 Låt marknaden sätta priset när du är beredd att sälja, inte av denne granne!
Planeringen ska göras noggrant, av mäklare eller annan rådgivare, för att redan före försäljning/avstyckning optimera möjligheten för en köpare att bygga på aktuell mark.

Användarvisningsbild

Re: Intrång på mark

vetinte  
#402806 Verkar som om de e ett gött läge att bygga grillplats med brygga o bastu o bjuda in polare för fest......
Förstår inte riktigt problemet ?
Din mark ???????
Du bestämmer väll va du vill ?!?!
Du har varit schyst, tja "ger man fan lillfingret tar dom hela näven" verkar passa in här.

Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

Vedvid  
#402812 Bgl: du har så rätt. Allt kollat med lantmäteri och länsstyrelse förra rundan när dom ville köpa men drog sig ur pga priset. Det var i höstas. Vill helst inte sälja till nån annan då jag inte vill förstöra deras fina läge med att nån annan bygger stuga där. Har själv fått ett kanonläge förstört på liknande sätt på ett annat ställe då en fastighet såldes utan att jag fick en chans att buda. "Inkräktarna" är inga ligister på något sätt, trevligt folk egentligen men har tydligen inget som helst vett. Däremot kommer dom få betala REJÄLT om dom ska få köpa.....

   TS
Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

Vedvid  
#402814
vetinte skrev:Verkar som om de e ett gött läge att bygga grillplats med brygga o bastu o bjuda in polare för fest......
Förstår inte riktigt problemet ?
Din mark ???????
Du bestämmer väll va du vill ?!?!
Du har varit schyst, tja "ger man fan lillfingret tar dom hela näven" verkar passa in här.


Är faktiskt sugen på just det... :mrgreen:

   TS
Användarvisningsbild

Re: Intrång på mark

Seb macahan  
#402816 De är inte värdiga köpare. Oavsett pris enl. Mig. Jag hade behålla marken utan deras prylar kanske satt ett enklare staket för o markera gränsen. De har överträdit allt sunt förnuft och ska inte belönas o köpa. Jag hade grämt mig över det senare. Du blir ju nästan tvingad o sälja. Avhys vänligt men bestämt o erbjud o ta över de fasta byggen de gjort om det är av värde för dig mot att du inte anmäler det till polis eller byggnadsnämnd.

Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

rokon  
#402821 Det är inte alla som har råd att köpa även om dom vill, inga lån tex vid låg lön eller pension, en möjlighet är att de får arrendera marken med 5års kontrakt. Betalar dem ej så riskerar de att förlora kontraktet. Om du tycker att arrendet ligger för lågt efter 5 år så kan du då begära höjning (efter att fullt ut följt regelverket) I övrigt så skall tomter hållas i vårdat skick, kommunen kan ålägga städning om det går för långt.
Krig finns det nog av runt om i värden, bättre att se till att tjäna lite pengar.

Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

rokon  
#402822 Vedvid skrev "Gav dem till sista augusti att komma med ett bud på marken eller ta bort alla prylar och aldrig använda marken igen"
Du bör nog avvakta tills din budtid har gått ut och se vad de ger för bud.
Vid tillköp av detta slaget så brukar det göras genom markreglering och det till en värdering av marken som vida understiger köp av en ny tomt som bildar egen fastighet, finns nog otaliga exempel på sådan värdering.

Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

jannee  
#402827 Arrendera ut en tomten, men ta BRA betalt
Avstyckning kostar en del men det lönar sig i långa loppet.
Viktigt med ett RIKTIGT arrendekontrakt

Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

Umea  
#402830 Så trist att råka utför människor som utnyttjar din godhet och tar för sig på din bekostnad.

Har det kommit till nya delägare eftersom dom plötsligt har fått ett nytt förändrat beteende och satt upp

flera nya byggnader och en husvagn på din mark utan lov ?

Fundera noga igenom vad Du vill göra på kort respektive lång sikt.

Kom ihåg att det är Du som bestämmer !!

Lycka till !

Hälsningar från Umeå

Avatar Fallback

Re: Intrång på mark

Vedvid  
#402836
rokon skrev:Det är inte alla som har råd att köpa även om dom vill, inga lån tex vid låg lön eller pension, en möjlighet är att de får arrendera marken med 5års kontrakt. Betalar dem ej så riskerar de att förlora kontraktet. Om du tycker att arrendet ligger för lågt efter 5 år så kan du då begära höjning (efter att fullt ut följt regelverket) I övrigt så skall tomter hållas i vårdat skick, kommunen kan ålägga städning om det går för långt.
Krig finns det nog av runt om i värden, bättre att se till att tjäna lite pengar.


I detta fallet är det inget problem då de är välbärgade så ska det bli affär blir det till att slanta upp :YMSMUG:

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).