Skogsfastigheter

Tall som julgran

2 inlägg 2550 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Tall som julgran

Torbjörn Johnsen  
#400628

Ämnet kanske känns lite fjärran så här varma julidagar men det är ju nu kommande julars julgranar växer till sig. I USA odlas många julgranar i s k Christmas Tree farms och där använder man även olika sorters tallar som man trimmar till rätt "Kalle-anka-grans-form".

Varför inte fundera lite över julgran som komplement till skogs- & jordbruket? Vi lär ju importera flera hundra tusen odlade julgranar från Danmark och Tyskland. Granar som likaväl skulle kunna odlas i Sverige. Rätt utfört bör det även kunna bidra till gårdens ekonomi på ett positivt sätt.

Förresten skiljer det bara ett "i" mellan Jul och Juli :grin:   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Tall som julgran

Hema  
#400633 Gissar att det krävs en väl intrimmad logistik och fina jämna fält att bruka. Om man stängslar in, så blir väl vädret största risken. Tänker på en massa barrträd, som gick åt för några år sedan då det blev toppenväder tidigt på våren, medans det fortfarande var tjäle i backen, så rötterna inte kunde dra upp vatten.

Detta skulle vara mer olyckligt om man har en julgransplantering, där man årligen gjort finputsning av träden.

Men vi måste nog bli bättre på att ta hand om alla de små inkomstkällor som är möjliga. Dock är det väl som alltid svårare att konkurrera med en sydligare aktör eller om man sitter med mindre produktiva marker (läs sämre/lägre bonitet).

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).