Skogsfastigheter

En miljon kbm om dagen - ökad klimattillväxt?

4 inlägg 1858 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

En miljon kbm om dagen - ökad klimattillväxt?

Torbjörn Johnsen  
#398627 Enligt Helena Sjögren på Skogsindustrierna (Twitter/Almedalen)
https://mobile.twitter.com/HellesHelena ... 9042471940

växer skogen i Sverige med en miljon kubikmeter en solig dag som denna. Man hör ofta skogsforskarna förklara den ökande skogstillväxten i Sverige med förädlat plantmaterial och bättre skogsskötsel. En faktor som aldrig nämns är att/om växtsäsongen blivit förlängd p g a global uppvärmning. För varje dags ökad växtsäsong blir det nästan en procent högre skogstillväxt i fotosyntesfabriken.
Frågan är OM växtsäsongen har blivit längre? Det borde finnas statistik över det (SMHI? SLU?) men jag kan inte hitta sådana uppgifter.

Man brukar ju räkna växtsäsongens längd i dygngrader (tror jag). Någon som vet mer om vart man kan hitta sådan statistik?

Ytterligare en faktor som borde bidra till högre tillväxt är om åker/betesmark omvandlas till skogsmark (av ohävd). Nog har vi haft en nettotillväxt av produktiv skogsmarksareal? Eller har urbaniseringen tagit lika mycket skogsmark i anspråk?

Finns det någon som kan bringa lite ljus i de här frågorna?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: En miljon kbm om dagen - ökad klimattillväxt?

Elias Granqvist  
#398651 Vad som förstås borde läggas in i beräkningen, är att om nu den globala uppvärmningen leder till ökad skogstillväxt, så innebär den ökade skogstillväxten i sig att den globala uppvärmningen bromsas, eftersom träd tar upp och binder växthusgasen koldioxid. Växande skog binder därvid betydligt mer än vad gammal urskog gör, varför bevarandet av gammelskogar inte är något att eftersträva ur ett klimatperspektiv (även om det kan finnas andra skäl att göra det).

Avatar Fallback

Re: En miljon kbm om dagen - ökad klimattillväxt?

Håkan A  
#398658 Arealuppgifterna går att hitta hos SLU, Riksskogstaxeringen http://www.slu.se/riksskogstaxeringen Där går det också att hitta och söka på långa tidserier. Enligt material publicerat 31 maj 2016 kring produktiv skogsmark skriver man på hemsidan: "I och med det stadigt ökande virkesförrådet och den i stort sett oförändrade arealen produktiv skogsmark, ökar tätheten i landets skogar." Går att hitta på följande länk http://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/riksskogstaxeringen/statistik-om-skog/senaste-statistik/produktiv-skogsmark/ under rubriken "Läs mer". Har sett ytterligare statistik på detta men hittar den inte just nu.

Användarvisningsbild

Re: En miljon kbm om dagen - ökad klimattillväxt?

Torbjörn Johnsen  
#398666 Tack @Håkan A!
Då vet vi hur det ser ut med arealen. Återstår att grotta lite mer i växtsäsongens längd.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).