Skogsfastigheter

Dela utrustning

3 inlägg 2162 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Dela utrustning

lundqvist.r  
#397328 Fundering kring en kommande uppdelning av en skogsfastighet i två delar, och då särskilt kring utrustning som kanske kan användas och skötas gemensamt. I grundfastigheten råkar det ingå två (äldre) traktorer. Planen är att båda nya ägarna ska kunna använda traktorerna, likaså att sköta och skaffa in en del gemensam utrustning. Vi har dock inte kommit på hur detta ska lösas på bästa sätt. Hur ordnar man på bästa sätt ägande och skatter kring utrustning som ska användas och skötas gemensamt i två skogsbruk? Ska en ägare stå som ensam ägare och så skickar de räkning på hälften av kostnaderna till den andra? Och om det köps in utrustning som ska användas av båda, kan då en göra inköpet och sedan skicka räkning på halva maskinen till den andra? Vad händer då med avdragsmöjligheter och skatteteknik? Eller ska utrustningen delas upp mellan fastigheterna? Det finns säkert ett antal praktiska, ekonomiska och formella/skattetekniska vinklar på detta, så synpunkter tas tacksamt emot.


Senast redigerad av lundqvist.r mån 27 jun 2016, 14:45, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Dela utrustning

jannee  
#397337 För det första. Man ska ALDRIG ha något ihop = äga tillsammans. Har man aldrig varit ovänner så kommer man att bli.
Var och en köper det han måste ha, resten hyr han in, om det är av sin kollega eller annan utomstående.
En huggarvagn t.ex köps in av en och den andra får senare låna/hyra. Slitageprylar såsom motorsåg eller röjsåg köps av var och en.
Senare kan ni byta tjänster med varandra, risken finns dock att någon av er ALLTID kommer att känna sig förfördelad, av den orsaken kan det vara ide att skriva något sorts avtal och prissättning var vad och allt.

Användarvisningsbild

Re: Dela utrustning

Vardon  
#397355 Får säga emot lite, i min familj har vi ägt tillsammans, nu blir det väl i 3e generationen med en granne. Det har fungerat bra dock skulle jag vilja säga:

skriv en inventarieförteckning, på vad ni äger tilslammans och hur stor andel. Tittar man på min familj så är det 3e genrationens prylar också och man vet inte riktigtvems som är vem, fördelen är att det mesta som är så gammalt är så gammalt har inget värde.

Undvik saker som ska användas samtidigt. Tex huggarvagn vill säkert båda använda samtidigt när båda får vindfällen samtidigt etc.

Jag tycker man står som delad ägare och delar på kostnaderna. Tex skulle jag inte vilja köpa en halv grip till en huggarvagn jag inte äger minst hälften av.

Man ska vara beredd på att en lagar mer.

Avtala och skriv papper. Det betyder inte att man är osams, eller att man kommer att bli men blir man det så går det bättre.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).