Skogsfastigheter

Certifierad skog i Sverige 2016

5 inlägg 5204 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Certifierad skog i Sverige 2016

Fredrik Reuter  
#394779 Snubblade över lite statistik om skogscertifiering i Sverige 2016 nyligen och tänkte det kunde bli en bra tråd på skogsforum.
Det finns ju två härskande certifieringsorgan - FSC (Forest Stewardship Council) och PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) och det var den senare som i dagarna gav ut statistik över deras skogscertifiering i Sverige.

Det visar sig att 2016 så har 43 138 skogsägare valt att certifiera sig i PEFC och 25 208 st i FSC. PEFC har alltså fler (privata) skogsägare knutna till sig men många är också sk "dubbelcertifierade".

När det gäller skogsmarken så har PEFC ca 11,5 miljoner hektar certifierad via sina skogsägare och FSC har knappt 12 miljoner hektar.

Båda ligger alltså runt 50% av Sveriges totala skogsareal på 23 miljoner hektar. Den intressanta frågan är bara hur många som dubbelcertifierat sig och följdfrågan, hur många hektar är inte certifierat alls 2016.

Med tanke på det relativt låga antal skogsägare som är skogscertifierade så tyder kanske en del på att en större andel skogsmark fortfarande inte har certifierad skog.

Men internationellt står Sverige sig riktigt bra. I Europa är Sverige två över länder som certifierat mest skog. Ryssland leder här med 40 miljoner hektar certifierad skog, detta gäller då statistik från FSC.

Det vore intressant att grotta vidare i detta, har du något att bidra med? Skriv då gärna i tråden här så kan vi alla förkovra oss i detta ämne.

http://pefc.se/ny-pefc-statistik/

https://se.fsc.org/se-se

Bild
   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Certifierad skog i Sverige 2016

boksson  
#394818 Jag har bara certifierat mig i PEFC. Och det beror på att när jag köpte fastigheten så var den aktuell för vindkraft vilket FSC inte tillät. Senare så ändrade FSC sina regler men jag har inte orkat dubbelcertifiera med vad det innebär av nya regler och avgränsningar.
Jag har dessutom över 5 % av både sitka och hybridlärk så även där faller FSC bort.

Användarvisningsbild

Re: Certifierad skog i Sverige 2016

Fredrik Reuter  
#395241 Tack boksson!
Där ser man att det skiljer lite mellan dem.
Det skulle vara mycket intressant att veta hur stor del i procent av Sveriges skogar som är certifierade på något sätt. Det bör ju ligga mellan 50 - 100%, men frågan är om det är närmare 50 än 100...?

   TS
Avatar Fallback

Re: Certifierad skog i Sverige 2016

Håkan A  
#396346 Kompletterar denna tråd något. Vore intressant att veta hur statistiken tar hänsyn till enskilda fastigheter under olika aktörers certifieringsparaply, t.ex. hos Södra. Nedanstående statistik är hämtad från Södras årsredovisning till medlemmarna, Vårt Södra 2015. För verksamhetsåret 2015 uppges att 20 000 medlemsfastigheter var FSC certifierade och 23 000 medlemsfastigheter var PEFC certifierade. 62 % av medlemsarealen, ca 1,5 miljoner hektar, var FSC certifierad och 71 %, eller 1,7 miljoner hektar, var PEFC certifierat.

Tittar man på Södras medlemsareal (2,4 miljoner hektar) så uppgår den till ca 10 % av landets skogsmarksareal. För certifierad areal uppgår Södras del av hela FSC arealen till ca 12,5 % och av PEFC arealen till knappt 15 %. De nivåerna verkar rimliga.
Jämför man däremot antalet certifierade fastigheter hos Södra (Fastigheter som dessutom kan ha flera delägare) med den statistik Fredrik länkade till skulle Södras FSC certifierade medlemmar utgöra ca 80 % av alla FSC certifierade skogsägare, vilket verkar vara en allt för hög nivå. Gissar att antalet skogsägare beräknas på annat sätt, kanske är så att varje certifieringsparaply (t.ex. Södra) bara räknas som en skogsägare? Det sista är en spekulation, men något konstigt är det med det låga antalet certifierade skogsägare i statistiken Fredrik hittade när man jämför den med Södras redovisade siffror.

Avatar Fallback

Re: Certifierad skog i Sverige 2016

Tosca  
#401923 Något för @Fredrik Reuter att gräva i om det blir någon tid över?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).