Skogsfastigheter

Ersättning för skador när grannen avverkat!

23 inlägg 8784 visningar 9 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ersättning för skador när grannen avverkat!

SkogsMaja  
#393378 Hej,
Jag är nybliven skogsägare sedan i vintras. Men har lyckats råka ut för ett elände.
En grannfastighet har avverkats av ett bolag, och uttransporten har skett på en minst 500m lång sträcka på min mark. Varvid en gammal traktorväg,välvårdad och körbar tom med bil men absolut inte avsedd för tunga transporter, förstörts mer eller mindre totalt av de stora tunga maskinerna. Det är så illa att man inte ens kan ta sig fram med traktor överhuvudtaget längre.
Jag har varit lagfaren ägare, flera månader innan, och dessutom träffat vederbörande granne i sammanhang som knutit mig till fastigheten. Trots detta blev inte jag kontaktad och tillfrågad innan vare sig av grannen eller av bolaget.
När jag upptäckte tilltaget, kontaktade jag bolaget, och fick som jag tyckte bra kontakt. Vi kom överens om att återställning skulle ske, och att träd som skadats och eventuellt några ytterligare träd skulle huggas för att komma fram på min fastighet, detta skulle dock markeras och godkännas av mig innan, så skedde inte.
Träd har huggits och "försvunnit"...
Jag kan inget om sådant här.
Vad är rimligt att kräva?
Jag vill ha fullständig återställning av vägen, och jag vill ha bra betalt för timret. Hur gör jag om jag tycker det går helt fel till?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

DrW  
#393386 Varit med om liknande nyss, om än mer omfattande, för mig har det gått bra så långt. Mitt råd är att vara trevlig och i första hand förhandla med bolaget. De har allt att förlora på att inte vara tillmötesgående vilket det inte är säkert att grannen har. Dessutom är du ju tvingad att vara granne med grannen även i framtiden och om det kommer till att du behöver vara osams med någon så är det bättre med bolaget.
Se till att få skriftligt på exakt vad som bolaget ska åtgärda och till vilken standard. Hur mycket har de avverkat på din mark? Var det mer än vad som du uppfattade att ni kommit överens om?
Genom att inte prata med dig innan de använde sig av din mark så har du kommit i ett gott förhandlingsläge.
Kanske läge att uppgradera vägens standard? Det kan vara något du kanske kan få som kompensation. Annars bra betalt för felaktigt fällda träd.
Du har inget som du ska avverka snart? Kan gå att få till bra villkor för din egen avverkning under rådande omständigheter.

Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

skogsjan695xl  
#393390 Detta påminner mycket om detta.

Markskador till följd av avverkning i grannskiftet

Avatar Fallback

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

husqvarna_med_sthil  
#393407 Jag skulle inte ha gått i klyp med grannen utan försökt nyttja situationen för att förhandla till en bättre väg än där var innan och högsta tänkbara pris för träden. Förstår om du är besviken, jag skulle bli fly förbannad, det var ju inte någon kort sträcka heller. Vad är det för bolag som inte har bättre koll ?

Tänk nyttja till egen fördel, det är liksom det man kan göra. Jag har haft väldigt bra kontakt med de som avverkat här både på mitt och hos grannen. Tom att maskinförarna har ringt från hytten och frågat när de avverkat hos grannen om den eller den granen varit min och jag har sagt varje gång, gör som du behöver för att lösa problemet och berätta sedan så jag vet och det har fungerat bra. Vid ett tillfälle behövdes det köras en liten bit (under 100 m) på mitt och då ringde virkesköparen och frågade om det gick att göra så och jag svarade gör som det behövs för att lösa problemet och blir det några större körskador så är det för er att laga... det har verkligen fungerat bra pga vi har haft stadig dialog när det körts och huggits. Ett givande och tagande alla tjänat på.

Jag berättar bara för att visa på hur jag tycker det ska vara. Det agerandet som du beskriver är ju skönt om det kommer bort men det går säkert i fler fall än man tror när många knappt vet var skogen de äger står.

Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

SkogsMaja  
#393415 Jag tycker precis så som "husqvarna.." menar.
Bara man får riktig information om läget, och folk är ärliga och gör rätt för sig, så har jag inga problem med att låta folk (inom rimliga gränser) passera min mark.
Men när det går till på det här viset blir man inte imponerad av någon inblandad.
Jag besökte den andra tråden som var liknande och såg Malins bilder där. För mig är de bästa partierna av min väg, jämförbara med hennes sämsta...
Jag har tagit bilder, men tänker inte lägga ut dem här, likaså har jag ingen avsikt att namnge bolaget heller.
Det skulle inte gynna någon, och det är inte min avsikt att svartmåla grannar eller bolag i detta.
Det jag behöver veta är hur man kan tänka sig ersättningsnivån och hur det brukar gå tlll i liknande situationer, eftersom jag inte har nån erfarenhet.
Så tack för alla goda råd och svar!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

loppan  
#393417 Jag hade struntat i ersättning för träden då de troligen har ringa världe samt att det kan ses som godwill från din sida i en förhandling.
Jag hade fokuserat på att få till en så bra väg som möjligt och bytt ev. virkesvärlde mot grus och grävmaskinskostnad på vägen.
Nöj dig inte med enbart att man stryker till vägen med grävmaskin,det är enbart kosmetika.

Det blir liksom smidigare om du struntar i en liten ersättning som mest retar motparten,jag har lyckats förhandla till mig en hel del grus bekostat av motparten i liknande sitvation

Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

Göt  
#393421 Självklart skall dom återställa våg och ge dej ersättning för virket, detta skall skogsbolaget som skött drivningen göra. Annars så ska du stämma dom punkt slut. gör dig inte osams med grannen det blir bara drygt.

Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

Vardon  
#393431 Jag hade nog gått lite på loppans linje att försöka få till en bra väg istället. På nått vis kostar det mer än vad man får i inkomst på träd, naturligtvis beroende på hur många det var. Sen kanske inte utan ersättning med ett lämpligt kubikpris, räkna stubbar och diametern och en bra gissning. Men bra väg är värt mycket.

Hur jag skulle göra idag om jag får en sån förfrågan innan, är att gå sträckan och filma det och spara för senare bevis.

Som skrivits, var nog med att skriv ner det ni kommer överens om. Är det ett telefonsamtal, ta en mailadress och skicka ett mail där du skriver "Så här uppfattade jag att vi kom överens, har jag missförstått så hör av dig" då har du en bättre dokumentation om det blir juridik av det.

Var även noga med tidsplaner, även om det kanske inte spelar dig nån roll om det blir åtgärdat i augusti eller oktober så är det återigen bra att ha en överenskommelse att stå på. Vi råkade ut för en liknande sak och det skulle åtgärdas och sen hände ingenting, ingenting, sen slutade nån och sen när vi kände att nej nu får det räcka, då hände det något och de gjorde det helt okej.

Kanske även köra en halv fuling och fråga på pris på en röjning /1:a gallring så där och se vad de säger, om du känner för det för att visa att du inte tänker vara långsint (om du nu inte har för avsikt att vara det), om inte annat vet du vad det bolaget går för sen.

Nu kanske jag låter som värsta rättshaveristen och mardrömskunden men det hoppas jag inte att jag är, men förstör nån och försöker slingra sig så vill jag gärna direkt kunna presentera hårda bevis. Avtal, bevis och överenskommelser är sådant man samlar på och inte använder, men är guld värda om de behövs.

Håll oss gärna uppdaterade!

Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

SkogsMaja  
#393456 Ja-Såhär fick jag svar från bolaget;: 9 träd huggna värdet de vill betala mig, om de 'tar i' är 2,5tkr för de 2m3fuben det sägs ha blivit.
Vägen kan de tänka sig att skrapa ihop av 'befintligt' material längs hela sträckan..
Jag är arg som ett bi, för i nästa mening kommer att de tänkt köra på vägen om något år igen.
Gäller att bita sig rejält i tungan så mina tankar om det inte hörs!
Tips någon på vad som är en lämplig reaktion på detta??

   TS
Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

Göt  
#393460 Det skulle jag absolut inte gå med på, vill dom bli stämd så, sen är ju kanske frågan om vägen är uttagen som väg eller har grannen servitut. Återställande av vägen är ett måste, kan ju hoppas att du har ett foto av vägen före men det är ju lätt att vara efterklok. När det gäller virket, ta in någon oberoende t.ex skogstyrelsen låt dem göra en stubbräkning och en beräkning av värdet på träden. Sen vore det väldigt intressant vilket bolag det är, negativ publicitet är inte något dom vill ha oavsett dom är stor eller liten, men håll på det kortet tills du är tvungen.

Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

DrW  
#393463 Ett grundbud för virket borde kunna vara dubbla förstklassigt timmerpris på hela volymen men det blir ju inte då himla mycket mer. Kanske 3500kr om volymen stämmer.
Fokusera på vägen. Hur intresserade tror du de är att använda vägen i framtiden. Utan servitut kan det bli knepigt för dem med mycket besvär om du nekar nästa gång de vill ha tillträde. Jag skulle begära återställande av väg plus förbättrad standard till skogsbilväg ifall de vill använda den igen.

Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

loppan  
#393525 Jag blir alltid lika trött när jag hör sådana här historier om småsnåla virkesköpare.
Jag blir emellanåt indragna i liknande vägrepatationer som entrepenör och har stått och tjafsat med en virkesköpare om det får kosta 5000 eller 10000 i grus när man plockat ut i storleksordningen 700-1000 fub.
Många människor är uppenbart rädda för grus och förstår inte dess betydelse för bärighet.

Smarta virkesuppköpare lagar vägen till ett bättre skick än den var och tar kostnaden utan knot.
Man får en jättenöjd markägare som kan bli stadig kund kanske resten av livet,ryktet sprider sig snabbt i bygden om att man gjort rätt för sig och är ett reko bolag.
Det hela är en godwillkostnad vilket inte alla i skogsnäringen förstår.
Vissa bolag är bra medan andra är under all kritik,jag nämner inte vilka.

Användarvisningsbild

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#393528 Väldigt ofta är det stort bolag som gjort helt miserabla affärsköp i omvärlden som beter sig så här. Måste väl på något vis få in pengar för att betala alla dåliga affärer. Oavsett vilka som förstört vägen så tänker man; HUR tänkte dom?

Avatar Fallback

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

husqvarna_med_sthil  
#393558 Tänkt köra på den igen om något år ?? ... Tänkt fråga om de fick köra på den igen. Kolla upp vad som gäller och kan du stoppa dem så skulle nog jag bara vara tyst om det så länge, låta dem skrapa ihop vägen och sedan stoppa dem om "några år"... sånt där folk ska man inte ha med att göra, än mindre på sina marker.

Avatar Fallback

Re: Ersättning för skador när grannen avverkat!

jannee  
#393562 Som skogsägare får man räkna med att kreti pleti tränger sig in och gör åverkan. Nya träd växer upp och tidens tand läker säkert vägen - på sikt, om något hundratal år eller ditåt. :grin:
Nää, ta ut skogsstyrelsen och låt dessa göra en bedömning av skadorna, därefter kräver du bara ett återställande av vägen = de får köra på nya massor och göra vägen i farbart skick. - så enkelt är det.
Jämna till med lite humus är samma sak som att måla på rost, ser fint ut för stunden men om några år är skadorna ännu större.
Meddela bolaget detta - OCH att skogsstyrelsens kostnad kommer de också att få ersätta dig med :mrgreen:
För INTE låter du väl bolaget dessutom GRÄVA på din mark ELLER :?
Oberoende om den förre ägaren givit löfte eller inte SKA vägen återställas till URSPRUNGET skick.
Vad säger de 2 andra som tidigare var delägare i fastigheten, har de givit några löften?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).