Skogsfastigheter

Skogsstyrelsen – integritet i frihetsportalen

2 inlägg 1513 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsstyrelsen – integritet i frihetsportalen

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#385914 Frihetsportalen tar upp om beslutet att lägga ut information om avverkningsanmälan på nätet, tillgängligt för alla, förenligt med grundlagen?

Mats på frihetsportalen väcker välgrundade frågor........

https://www.frihetsportalen.se/2016/04/ ... ntegritet/

Är beslutet att lägga ut information om avverkningsanmälan på nätet, tillgängligt för alla, förenligt med grundlagen?

I 2 kap. 6 § andra stycket RF anges att: var och en är skyddad gentemot det allmänna mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden.

Att på nätet fritt publicera kartor, satellitbilder, flygfoton och beskrivningar av den enskilde markägarens affärsverksamhet (avverkningsanmälan) måste rimligen var för sig och i synnerhet som sammantagen information, anses utgöra både övervakning och kartläggning av den enskildes personliga förhållanden på ett sätt som innebär betydande intrång i den personliga integriteten.

Så vad har Datainspektionen att säga om Skogsstyrelsens tilltag? Att Skogsstyrelsen försvarar sig med att säga att de frivilliga ”naturvårdsintressena” frågat efter informationen, är inte ett fullgott svar. Dessa ”naturvårdsintressens” önskan att få denna information sammanställd är inte ett legitimt allmänt intresse. Intrånget är allt för betydande. I synnerhet som informationen efterfrågas i avsikt att försvåra den enskilde markägaren och näringsidkarens utövande av sin verksamhet.

Gör om, gör rätt!

Edit: Exempelvis får Naturskyddsföreningen 10 miljoner kronor årligen från en handfull myndigheter för diverse uppdrag. Mest få de från Naturvårdsverket. Bland annat en post på 1,5 miljoner kronor till juridiska kostnader, enligt not 7 i årsredovisningen för 2014, pdf. Det är pengar de använder för att överklaga andra myndigheters beslut. Det gäller exempelvis Änok, Ojnare, vargjakt och andra frågor.
Vidare har de ett program kallat natursnokarna. Ut i andras marker och leta något att betstämma över. Man kan anmäla sig här, pdf.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen – integritet i frihetsportalen

Torbjörn Johnsen  
#385930 Klipper in en text från vårt aprilskämt förra veckan, det var kanske inte helt tokigt ändå:

Myndighetens jurister har arbetat intensivt tillsammans med tjänstemän från Justitiedepartementet för att få fram en lagstiftning som förbjuder personer som inte har ett myndighetsuppdrag eller har markägarens tillstånd att sammanställa data från en enskild persons egendom. Man har försökt göra en parallell till den s k PUL-lagstiftningen som reglerar hur data och information om enskilda individer hanteras. Enligt vår anonyma källa var man nära att få ett ”inventeringsförbud” i lås men det stoppades i sista stund av Miljöpartister i justitieutskottet.


Det kanske kan vara en väg att gå ändå? Att referera till den personliga integriteten. De flesta driver ju sin skog som enskilda näringsidkare och är ju på det sättet i juridisk mening en "privatperson" och inte ett bolag. Som privatperson har man ju, i alla fall på pappret, ett långtgående integritetsskydd. Jämför med att en tidning t ex hänger ut namnet på en enskild person utan dennes medgivande. Det funkar ju inget bra normalt sett. Det här borde ju vara något för LRF:s jurister att titta på. Det bör ju ligga i deras intresse att kunna agera för att hävda den enskildes äganderätt och integritet.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).