Skogsfastigheter

Naturreservat - Intrångsersättning eller försäljning?

4 inlägg 4235 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Naturreservat - Intrångsersättning eller försäljning?

bol  
#384475 Hej!

Har fått information om ett planerat naturreservat i en samfällighet som jag är delägare i (20%). Samfälligheten ligger på en bergstopp med brant mark och jag ställer mig positiv till reservatet då det är en del av ett område där stenbrytning har pågått historiskt, där bland annat min farfar arbetade en gång i tiden, och målet är att bevara området för eftervärlden.

Det jag undrar är, vilken inlösenmetod är att föredra: Intrångsersättning eller en ren försäljning av delen av fastigheten?

Finns det några juridiska eller ekonomiska fördelar med det ena eller det andra på sikt?
På papperet så ger intrångsersättning ett högre netto än en ren försäljning vilket enligt länsstyrelsen beror på en konstruktion av den förra regeringen om att stärka markägarens rättigheter, vilket bland annat innebär att jag får behålla jakträtten på fastigheten.

Läste även i en annan tråd (Skogskonton vid försäljning av skogsfastighet) att om köpeskillingen ligger under marknadsvärdet så betraktas det som en gåva, och därmed beskattas inte försäljningen. Kan man utnyttja detta om köpeskillingen ligger under taxeringsvärdet i detta fallet?


Några tankar på för och nackdelar med de olika lösningarna?

Mvh
Fredrik   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Naturreservat - Intrångsersättning eller försäljning?

Bosse1  
#384720 Staten har mer än tillräckligt,"bevara,skydda" vad är det? Från vem?
Finns kanske nån delÄGARE som vill ÄGA :shock:

Avatar Fallback

Re: Naturreservat - Intrångsersättning eller försäljning?

Vilsten  
#384722 Om intrång ger högre netto plus att du får behålla viss nytta av fastigheten, jakträtt mm, så känns det som det bästa valet. Men jag är ju iof ingen jurist.

Användarvisningsbild

Re: Naturreservat - Intrångsersättning eller försäljning?

bol  
#384726
Vilsten skrev:Om intrång ger högre netto plus att du får behålla viss nytta av fastigheten, jakträtt mm, så känns det som det bästa valet. Men jag är ju iof ingen jurist.


Tackar Vilsten.
Jo det är så jag resonerar också, men jag är nyfiken på om det är någon som är av annan åsikt, och i sånt fall varför.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).