Skogsfastigheter

Köp av jordbruksfastighet med skog

10 inlägg 6890 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Köp av jordbruksfastighet med skog

mykee  
#369942 Vi är intresserade av att köpa en gammal jordbruksfastighet med ca 50ha tillhörande skog. Jag har fått en skogsbruksplan vilken de verkar ha inventerat vad som finns osv.

Nu är det tyvärr så att jag inte kan så mycket om skogsbruk (än) utan känner mig ganska utlämnad till säljaren. Vem ska man vända sig till och kanske ta med den här skogsbruksplanen som kan läsa igenom och säga ungefär vilket värde det har. Hur mycket t.ex. som går avverka, eller inget kanske gå avverka osv. Ja ni förstår.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

jannee  
#369955 Lägg ut fastigheten på forumet och du kommer att få råd.
Annars är S1 och S2 avverkningsbart
All R skog = bara arbete
G skog kan ge ett visst netto :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

Peteflamingstar  
#369976
mykee skrev:Vi är intresserade av att köpa en gammal jordbruksfastighet med ca 50ha tillhörande skog. Jag har fått en skogsbruksplan vilken de verkar ha inventerat vad som finns osv.

Nu är det tyvärr så att jag inte kan så mycket om skogsbruk (än) utan känner mig ganska utlämnad till säljaren. Vem ska man vända sig till och kanske ta med den här skogsbruksplanen som kan läsa igenom och säga ungefär vilket värde det har. Hur mycket t.ex. som går avverka, eller inget kanske gå avverka osv. Ja ni förstår.


Var nånstans i landet finns ni? Jag arbetar med bl.a planläggning. Även om det finns kunskap här på forumet är det alltid lättare att sitta ner och titta igenom planen på riktigt.
Mvh Peter
Edit: eller ännu hellre tittat på skogen med planen med sig. Tror heller inte det är givet att virkesköpare åker ut och tittar bara sådär, de saknar precis inte annat att göra.
Senast redigerad av Peteflamingstar sön 31 jan 2016, 20:40, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

mooos73  
#369978 Jag brukar ta hjälp av en virkesköpare att värdera skog. Dom brukar göra det gratis men vill ju naturligtvis få avverka skogen om det blir affär.

Användarvisningsbild

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

T Landström  
#369990
mooos73 skrev:Jag brukar ta hjälp av en virkesköpare att värdera skog. Dom brukar göra det gratis men vill ju naturligtvis få avverka skogen om det blir affär.


Jag hade nog pratat med flera virkesköpare...

Avatar Fallback

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

jannee  
#369998 Fastigheten värderas i ungefär 550 kr/m3 sk - Götaland, norrut lägre pris.
Normalt är det ca 180 m3 sk/ha, desto mindre desto mindre att avverka.
"Välskött" dock ej i mitt tycke, ligger många fastigheter på endast 120 m3 sk/ha (de Sveaskog har till försäljning).

Användarvisningsbild

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

Peteflamingstar  
#370023 Ok, för att göra det väldigt grovt... Hur gammal är planen? Ta totalvolymen i m3sk, står i sammanställningen, multiplicera den med snittpriset per kubik enligt statistiken på t.ex Lrf-konsults årliga siffror för ert geografiska område. Det är det enklaste sättet. Kontakta annars en planläggare eller annan opartisk rådgivare som kan titta igenom planen tillsammans med er, gärna lite i fält också. Visst, det kostar kanske lite men det är ingen liten fastighetsaffär det handlar om. Virkesköparen agerar dels alltid virkesköpande, sen är de faktiskt inte ute och mäter skog så ofta heller.

Avatar Fallback

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

mykee  
#370080 Fastigheten ligger i Jämtland, står att planen är utskriven i april 2015. Om det är datumet den är upprättad eller om det bara är utskriftsdatumet framgår inte.

Totalt virkesförråd är 7056m3sk, tall 2312m3sk, gran 4123m3sk och resten löv.

Följer med en karta över skiftet och beskrivningen till de olika delarna så står det en hel del "delv. försumpat, i huvudsak försumpat, olikåldrigt, ojämnt" eller en kombination av dessa. Inte många poster som det inte är någon kommentar till.

Hur påverkar det t.ex. att området är försumpat (kanske svårt att säga)? Ska man tänka att värdet inte är lika högt som att t.ex. ta virkesförrådet gånger snittpriset?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

Peteflamingstar  
#370103 Ok, det borde stå på första sidan när planen är upprättad. Om den är något år kan du ta årlig tillväxt (sammanställningen) och multiplicera med antal år sedan planen gjordes, då får du ungefärligt virkesförråd idag. Skogen låter som lite typisk bondskog, ojämnt och lite av varje. Det bör finnas en åtgärdssammanställning för varje årsperiod, där ser du vilka bestånd som är rekommenderade att avverkas under planperioden. Att marken är försumpad innebär t.ex att körning med maskiner bör ske på tjälad mark och att lämplig föryngringsmetod efter slutavverkning är högläggning med grävmaskin och plantering av gran, eventuellt i kombination med skärmställning. Men det är inget ni behöver tänka på riktigt än! :-)

Avatar Fallback

Re: Köp av jordbruksfastighet med skog

jannee  
#370119 "Normalpris" på den fastigheten ligger runt 1,7 miljoner.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).