Skogsfastigheter

FA-skatt

15 inlägg 7106 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

FA-skatt

nattuggla86  
#369283 Har en liten fundering om det här med f/fa-skatt. Vill bara kolla så jag tänker rätt.

Har del i skogsfastighet och är momsreggad. Vi brukar skogen själva och säljer mest lite leveransvirke vi själva fixat fram. Således ingen f/fa-skatt. Men så började vi i år att ploga lite snö.

Och då slog det mig att ingen av oss har fa-skatt vilket jag räknat ut att vi "ska" ha då vi har heltidsarbeten på annat håll som anställda men nu också utför arbete åt andra.

Vad är skillnaden på att ha fa-skatt eller ej, är det att utan så betalar vi skatt efter vinsten och när deklarationen görs och om vi kör med fa-skatt måste vi pytsa in lite skatt varje månad och sen vid deklarationen stämmer man av och skattesatsen blir detsamma som att vi fortsatt i vår egna skog utan att arbeta åt andra?

Blir skatten detsamma eller åker man på extra avgifter/skatter med en fa-skatt helt enkelt.

Detta kommer göra varken till eller från i pengar, vår vinst i slutet av året kanske blir 10 000 extra, mer är det inte. Mer välgörenhetsskottning än för de grova pengarna så att säga. Och att köra det utan faktura är inte aktuellt.

Och svara inte att jag ska ringa Skatteverket, för jag vill veta nu och dom har stängt :-)   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: FA-skatt

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#369352 De blir så att man gör en f skatt deklaration och får man pynta in varje månad med avstämning sen vid deklarationen.
Sen kommer skattmasen med ett förslag nästa år med bas i hur mycket restskatt ni hade föregående år, att acceptera eller lämna in f skattedeklaration.

Jag blev tvungen att fixa FA skatt när jag hade snöplogning åt kommunen ett tiotal år.

Användarvisningsbild

Re: FA-skatt

Fredrik Reuter  
#369365 Nu var det ett tag sedan, mem har för mig att f är företag och a anställd. Är du båda, alltså anställd och driver enskild firma där du utför ex tjänster åt andra så måste du F skattebevis. Det är egentligen ett bevis mot din köpare att du och ditt företag betalar in alla skatter och inte köparen (för då är det A skatt).

Preliminärskatten är ett gissel minst sagt. Personligen tycker jag det är ett milt idiotförklarande av staten, för det är till för att hjälpa den enskilda näringsidkaren så inte denne "bränner" obetald skatt under året.

Betalar du in för mycket prel skatt under året så får du tillbaka efter deklaration, så blåst blir man inte, men det är surt att ligga ute med pengar som är dina och låsta hos staten.

När jag drev enskild så lämnade jag in en förändrad prel skatt som var lägre och var sedan beredd på att betala en större kvarskatt.

Iofs så tror jag systemet uppkommit efter att många fått skatteskulder innan, men driver man företag bör man ha koll på ekonomin.

Fakturerar man en 10:a kan msn ta ut 4 kr till egen ficka, om man inte har andra utgifter vill säga. Momsen kommer alltid utanför så den är viktig att räkna bort också.

Användarvisningsbild

Re: FA-skatt

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#369369
Fredrik Reuter skrev:Fakturerar man en 10:a kan msn ta ut 4 kr till egen ficka, om man inte har andra utgifter vill säga. Momsen kommer alltid utanför så den är viktig att räkna bort också.


Sådana där tumregler är det bästa som finns! :smile: Typ som "röj så du kan stå med armarna rakt ut mellan"

Användarvisningsbild

Re: FA-skatt

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#369371 Det är väl aldrig nån nackdel att ha FA-skattsedel ?

Användarvisningsbild

Re: FA-skatt

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#369373
Slurfi skrev:Det är väl aldrig nån nackdel att ha FA-skattsedel ?


Nä kan jag inte tänka mig. Har haft så i massor år och skatten är lika hög ändå! :lol:

Avatar Fallback

Re: FA-skatt

Tosca  
#369375 Det kan vara problem med att få ut a-kassa om man förlorar anställningen tror jag.

Användarvisningsbild

Re: FA-skatt

Fredrik Reuter  
#369377 Måste förtydliga, exemplet med uttag ovan är mina egna erfarenheter och innehållet lite säkerhet normalt. Man bör ha runt 5:an kvar, men det beror på hur mycket man drar in på sin anställning.

Man behöver inte heller handla upp överskott vid bokslut och enskild firma, det går att periodisera som enskild. Men då rekommenderas separata konton så man inte nallar på obeskattade reserver över tid för man får då tänka på att skatt och inbetalning vid lösning av fonden förskjuts...

Förutom skattetrycket :wink: har jag inget ont att säga om F skatt jag heller. Ja, det skulle vara prel. skatten då...

Och tror också Tosca har en poäng, man måste kunna bevisa att man inte har inkomster i den enskilda verksamheten och det ska godkännas, då får man a-kassa.

Ursäkta meningsföljd och stavfel. Skriver på tfn med en sovande unge i knät... :lol:

Avatar Fallback

Re: FA-skatt

Tosca  
#369381 Vi har ju en Vedproducent som lägger om verksamheten, pga försäkringskassan:
Vedproducent - Vedpriser 2015

Avatar Fallback

Re: FA-skatt

nattuggla86  
#369471 Tack för svaren. Då var det som jag trodde.

Dvs jag får ligga ute med pengar men kan lämna in en prel inkomstdekleration som är lägre och sen "göra rätt för mig" vid deklarationen. Och jag förstår principen för dom som har stora inkomster men jag lär aldrig få en högre inkomst än 10-20 000 på skogen om vi inte slutavverkar. Så känns som nån sa ovan lite som att man blir idiotförklarad av staten att jag inte kan sköta mig. Men är väl bättre ränta hos SKV än hos banken iaf.

Ligga ute med skatten, mer pappersarbete än utan (prel inkomstdekleration) och ev tjafs mot försäkringskassa/a-kassa. Kommer ni på mer?


Och jag bör väl få 5:an kvar då med tanke på hur taskigt jag tjänar på min vanliga anställning, men är ju självvalt att stanna kvar. Ett gissel det här med att trivas på jobbet kontra lön [emoji3]

   TS
Avatar Fallback

Re: FA-skatt

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#369479 Intäktsräntan är just nu 0,56%. Det är inte jättehögt. :)

F-skattesedeln är som Fredrik säger till för köparen. För då kan du skriva "Innehar F-skatt" på fakturan, och köparen slipper oroa sig för att betala skatten om du inte sköter dig. Du bokför och skattar likadant oavsett om du har F-skatt eller ej, dvs allt skall in i bokflingen. Samma bokföring för skogen och alla "konsultuppdrag".

Hur mycket man får kvar varierar, men om du inte tjänar för mycket eller för lite, så kan du räkna såhär.

Om du fakturerar 100:- inklusive moms, så får du behålla ungefär 100 * (1-0,20 : moms) * (1-0,25 : egenavgifter) * (1-0,33 : kommunalskatt) = 40 kr.

Dvs 4 kr per tia inklusive moms, vilket blir 5 kr per tia exklusive moms.

Egenavgifterna är något högre än 25%, men schablonavdraget är på 25%.

Avatar Fallback

Re: FA-skatt

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#369499 Man brukar sätta kaffet i halsen nåt år efter stora avverkningar eller stora uttag från skogskontot då skattmasen lägger på 10% till på man tjänade de året.....
Då vet man att de är dags för ny skattedeklaration :wink:

Avatar Fallback

Re: FA-skatt

nattuggla86  
#369546 0,56% högre än vad banken vill ge mig :-)

Allt hamnar i bokföringen men gillar inte att staten tvångskonfiskerar pengar av mig i förtid, av princip. Men får väl gå nu när räntan är bättre och det kanske rör sig om en tusenlapp i månaden.

Får se till o fixa fa-skatten tills det är faktureringsdags nu framåt våren.

   TS
Avatar Fallback

Re: FA-skatt

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#369569
nattuggla86 skrev:,56% högre än vad banken vill ge mig :-)

Allt hamnar i bokföringen men gillar inte att staten tvångskonfiskerar pengar av mig i förtid, av princip. Men får väl gå nu när räntan är bättre och det kanske rör sig om en tusenlapp i månaden.


Tja, staten tvångskonfiskerar i förtid även skatt och arbetsgivaravgifter på din vanliga lön. Det lär bli några hundra tusen?

Avatar Fallback

Re: FA-skatt

nattuggla86  
#369572 Givetvis, men den konfiskeringen ser jag ju inte så då finns den inte [emoji6]

Borträknat egna firman klarar jag mig tyvärr under 200' i skatt/arbetsgivaravgift men löneökning i nån större skala är nog inte att räkna med. För när vi ska löneförhandla går alltid vårt företag väldigt dåligt. Och varje sommarfika tackar dom för det nya rekordåret [emoji1]

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).