Skogsfastigheter

Vinsterna från skog och vattenkraften samlas i hög Stockholm

1 inlägg 1096 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vinsterna från skog och vattenkraften samlas i hög Stockholm

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#360348 Vinsterna från skog och vattenkraften samlas i hög Stockholm

Läs Mats Jungdal artikel:

http://www.frihetsportalen.se/2015/12/n ... nialismen/

Norrlandskolonialismen
Posted on 2015-12-27 by mats
Rickard Axdorff skrev i Skogsaktuellt nr 11, 16 december 2015, en ledare om hur vinsterna från skogen och vattenkraften samlas på hög i bolag skrivna i Stockholm. Tänk om det var enda problemet! Inte ens en så insatt person som Axdorff ser hela vidden av problemet. Vi har så länge jag kan minnas tjatat om att vinsterna från Norrlands råvaror går Norrland förbi. Redan på 60-talet talade Sara Lidman om hur skogen, malmen, älvarna samt de uppfostrade och utbildade ungdomarna försörjde Stockholm.

Oavsett politisk grundsyn är det bara att hålla med. Att det blir så beror på flera saker. Andelen privatägd skog är låg i Norrland. Det som ägs av stat, kyrka och bolag beskattas endast av staten, i Stockholm. Vanligtvis har dessa ägare också sina huvudkontor i Stockholm, Så de högst betalda anställda betalar sina kommunalskatter i Stockholm med omnejd. Därför fattas även besluten om pengarnas användning där och inte där råvarorna utvinns eller upparbetas.

Jag har säkert skrivit om detta många gånger. Inte minst märkte jag vid flytten till Värmland 1989, att deras självbild inte stämde med verkligheten. Då var det ganska nyligt som ägandet av skogen flyttat ur länet, men värmlänningarna hade inte ännu insett skillnaden, hur fattiga de hade blivit. Som norrlänning kände jag igen fattigdomen som kommer av att inte äga det som ger försörjningen.

Som jag skrev för bara någon vecka sedan bidrar också statens stödsystem till att bejaka denna utarmning av landsbygden. Stöden får endast i begränsad omfattning betalas till landsbygdens vanligaste ägandeform, det enskilda ägandet hos fysiska personer. Så även statens stöd beskattas i Stockholm. Bumerangeffekten är överväldigande. Alla ”satsningar” staten gör på landsbygden ser man till att de på något sätt kommer tillbaks till Stockholm.

Jag tror att det vartenda år de senaste 50 åren kommit en motion från någon lokalavdelning inom LRF, centerpartiet eller till och med socialdemokraterna, som föreslår att värdena från lokal produktion återförs till bygden. Inget sådant förslag har vad jag vet någonsin kommit förbi länsnivån.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).