Skogsfastigheter

Övertag fastighet med befintliga lån i samband med gåvoalter

4 inlägg 4241 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Övertag fastighet med befintliga lån i samband med gåvoalter

Heffa  
#357460 Hej

Sitter med en del funderingar och fann detta forum. Har lite frågor. Ha förståelse för ev okunnighet.

Vi fått möjlighet att köpa en lantbruksfastighet, inkl privatbostad, skog och åker av min sambos föräldrar. Huset har införskaffades av anhöriga på 60 talet. Inga inkomster förutom jordbruksarenden finns. Ingen averkningsbar skog inom 20 år eller mer. Stormarna tog 80 % av skogen. En gallring av sly intill planteringar är gjord för 2 år sedan.

Köpet skall genomföras som ett gåvoköp där vi inträder i säljarens skattemässiga tillstånd vid framtida försäljning. Syskon finns och är underrättade och klara över försäljningens karaktär. De har inga invändningar då en försäljning till marknadsvärdet skulle innebära en massiv reavinstbeskattning vilket då ger dem mindre andel i arv.

Taxeringsvärdet är 3 miljoner.

Tänkt pris är således 2 999 999 kr.
Skulder ca 500 000 kr.

En konsult som räknat åt svärföräldrarna har återkommit en kalkyl som enligt min förvåning landar ca 500 000 över taxeringsvärdet och menar att den är mer gynnsam för alla parter? Min fråga är hur den kan bli det? Om jag förstått detta rätt så får inte betalning för alltsammans överstiga taxeringsvärdet för att räknas som gåva? Om vi då landar på 3 500 000 kr så betyder det väl full beskattning för mina svärföräldrar räknat på den summa de själva betalade på 60 talet till 3 500 000 kr? Dvs en massiv beskattning? Syskonen får mindre andelar och vi får köpa en fastighet långt under marknadsvärde som dessutom är beskattad och klar!? Eller utgör den beskattningsbara delen bara summa från taxeringsvärdet till 3 500 000.

Något måste ju vara väldigt fel. Känns som denne gjort en tankevurpa och först tagit ut en summa som klassar köpet som gåva ( 99% av taxeringsvärdet) och tänkt att vi skall ta över befintliga lån utöver detta? Övertag av lån vid gåva räknas väl som del av likvid, alltså en del av betalning av fastigheten? Alltså faller skifte som gåva och det blir ett köp som leder till en reavinstbeskattning för säljarna?

En sista fråga. Jag har en reavinst från annan fastighet. Kan jag lyfta in den i privatbostader som vi ämnar bo i? Eller går detta inte när resten av fastigheterna är en näring som arrenderar ut?

Mvh Heffa   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Övertag fastighet med befintliga lån i samband med gåvoa

Fredrik Reuter  
#357497 Hej,
Det var kniviga frågor, men flera här på skogsforum har bra kunskap i detta så vi får hoppas att fler ansluter.
Till att börja med, konsulten, har du frågat honom hur han tänkt? Och vad är hans svar i så fall?

Användarvisningsbild

Re: Övertag fastighet med befintliga lån i samband med gåvoa

Heffa  
#357508 Hej. Har inte fått tag i konsulten ännu men har pratat med Skatteverket som avfärdar upplägget som gåva då övertagande av skuld räknas som vederlag och därmed en delbetalning av köpet.

Konsultens upplägg skulle vara mycket gynnsamt för oss då vi får köpa gården långt under marknadsvärde och dessutom slipper övertaga tidigare ingångsvärde och slipper då framtidaskatt eller skattemässiga bekymmer om vi utökar med mer skog. Kontantinsats slipper vi oavsett då skillnaden mellan priset på gåvan och värdet går under 75 %.

Då det finns syskon med i bilden är ovan upplägg inte rimligt och jag förutsätter att något inte stämmer i beräkningen. Regler vid gåva respektive köp är enligt Skatteverket glasklara. Några kompensationer, eller motkrav som kan ses som typ av vederlag får inte finnas vid gåvoalternativet.

   TS
Avatar Fallback

Re: Övertag fastighet med befintliga lån i samband med gåvoa

Klazzon  
#357629 Vi har gjort samma resa som ni planerar med syskon och allt och all kunskap jag fick under denna tiden stämmer med din beskrivning. Det enda jag kan se som "utväg" för konsulten plan är att ni privat löser svärföräldrarnas lån på 500' om ni har dessa pengar löst. Då kan ni ge dem i er tur som gåva till föräldrarna, men detta kan inte komma med på några papper... Då hamnar man utanför "gåvofacket". Ser inte heller hur det skulle gynna er utan bara syskonen i detta fallet. Var även noga med att skriva in att i samband med avtalet /kontraktet skriver alla under på att frånsäga sig alla framtida anspråk eller att det inte räknas som förskottstering av arv. Har läst om de som hamna i bekymmer efter föräldrarnas bortgång då denna "gåva" räknats som förfördelning eller liknade och på så sätt inte fick något i runda 2 (lite kallt uttryckt) Lyckat till! Hoppas inte svärföräldrarna flyttar till för liten lägenhet... Det finns mycket saker i gamla hus "som kan stå kvar" när det bara är dottern som flyttar in [WINKING FACE]

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).