Skogsfastigheter

Från Skogsägare till Virkesproducent.

4 inlägg 1954 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Från Skogsägare till Virkesproducent.

plutten  
#355447 Som skogsägare kan man ha många syften med sitt ägande. Vissa har inga planer alls på att avverka, andra satsar på jakt och rekreation. Några hugger lite ved och är nöjd med det. För de flesta är det kanske en kombination av alltihop. Så finns det dom som faktiskt satsar helhjärtat och företagsmässigt på att producera virke.
Med andra ord har dom som mål att få skogen att leverera sä mycket virke som möjligt. Dom har det helt enkelt som yrke. Dom är virkesproducenter. En ganska liten
grupp skogsägare förvisso av förståeliga skäl. Men alla kan satsa på att få sin skog att producera mera. Att äga förutsätter inte att man också sköter sin skog, men
varför inte göra det bästa av situationen och kanske få upp ögonen på vad skogen kan ge både som extra inkomst och livselixir.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Från Skogsägare till Virkesproducent.

tyke  
#355459 Det finns så mycket mer än att bara producera virke. För mig går välbefinnande som jakt viltets väl och strosande i skogen före granåkrar och max uttag för egen vinnings skull.

Avatar Fallback

Re: Från Skogsägare till Virkesproducent.

husqvarna_med_sthil  
#355531 När jag tänker på skogen på vårt skifte så inser man hur olika skötseln har varit. Morfar var mycket bestämd hur det skulle göras, han levde för skogen och pratade om den som en vän.
Sedan tog min mor och far över och trots min fars jaktintresse osv så trodde han liksom aldrig riktigt på mig när jag förmedlade det min morfar hade lärt mig utan gick helt och hållet på skogsbolagens ideer som ville köpa avverkningar, det fanns absolut inga egentliga val enligt dem. I ett senare skede så blev han intresserad och vi var i skogen en del.

Skogsbolagen levererar " du kan inget göra själv" men vi fixar det.

Nu har det blivit min tur att ta hand om skogen, återigen en självverksam intresserad filosof. Vi har så mycket hyggen nu att jag har svårt att se hur jag ska kunna hålla efter ungskogen som kommer.
Problemet med att vilja ta hänsyn är risken att få det konfiskerat i god miljöreörelseanda, en risk man tar om man vill göra lite för miljöhänsynen på skogen.
Jag behöver mera tid till att jobba med skogen, det innebär att jag skulle behöva ändra i inkomstflödet, hitta en balans där tillräckligt stor del är virkesproducent för att jag ska ha tiden att njuta av skogen i andra syften.

Avatar Fallback

Re: Från Skogsägare till Virkesproducent.

jannee  
#355562 Måste väl ändå vara upp till var och en hur man vill ha sin skog.
En del vill ha blandskog, andra mer enhetliga bestånd. vissa vill ha naturskog. En del har det som hobby - vinstintresse lika med 0, medan andra vill ha så god ekonomi som möjligt.
Jag ÄGER min skog, inte banken, gör som jag själv behagar. Dock har jag den filosofin att jag ENDAST förvaltar den åt nästa generation. M.a.o. tänker jag i alla fall efterlämna fastigheten i BÄTTRE skick än när jag övertog den. mer skog/ha, så välskött som jag bara kan. Ädellöv där det lämpar sig, blandskog där det är att föredra men självklart blir det mest "granåkrar", det är dessa som förhoppningsvis på sikt kommer att bli riktigt värdefulla.
M.a.o. kan man både vara skogsägare och virkesproducent.
I mitt närområde finns alla kategorier av skogsägare, någon som har blädat bort all skog äldre än 30 år, granngubben har endast forslat bort spisved ur sin skog under de senaste 30 - 40 åren - förutom de fåtal träd Gudrun och Per tog. Själv har jag kalavverkat och plantat 70% fastighetens yta.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).