Skogsfastigheter

Värde på skog

19 inlägg 13113 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Värde på skog

Skogsälvan  
#352921 Vad är 4 ha skog värd?

G1, T26, ålder 50 år. 24 cm i diameter i snitt. Det ligger ett fornminne i skogen också har det någon betydelse?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Värde på skog

Flisaren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#352938 Hur långt är ett snöre? Var finns skogen?

Användarvisningsbild

Re: Värde på skog

Peteflamingstar  
#352950 Vet du något om virkesförrådet? Färska uppgifter/skogsbruksplan? Ett sätt för att få en fingervisning om värdet är att ta volymen multiplicerat med ett medelvärde för regionen (kr/m3sk), det finns t.ex. LRF:s prisstatistik att utgå ifrån. Sedan påverkar ju faktorer som läge i geografin, avstånd till vägar osv. Svårt att värdera bara fyra hektar också, dessutom är väl risken att beståndet varierar (sällan man ser homogena bestånd på fyra hektar). Ta in en oberoende planläggare eller motsvarande för att springa igenom och mäta rätt mycket, då får ni nog volymen rätt exakt i alla fall.

Användarvisningsbild

Re: Värde på skog

Skogsälvan  
#352967 Jag har inte sett skogsbruksplanen. På de uppgifter jag har ser det ut som att ingen åtgärd är aktuell. Angående virkesförrådet står det så här:
Virkesförråd m3sk:
ha:170
avd:672

Jag antar då att skogen kan vara värd ca 340 000 kr? Snittet enligt LRF ligger runt 500 kr/m3sk.

Löpande tillväxt är 7,1 m3sk per ha.
Senast redigerad av Skogsälvan sön 22 nov 2015, 21:23, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Värde på skog

Skogsälvan  
#352968 Glömde skriva att skogen ligger ett par mil söder om Stockholm.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Värde på skog

Peteflamingstar  
#353035 Om planen inte är dagsfärsk så får du lägga på sju m3sk per hektar och år för att få dagens volym, alltså tillväxten.

Avatar Fallback

Re: Värde på skog

jannee  
#353038 Skogsälvan, hur stor fastighet gäller det egentligen, du frågar om skogsmark men även om 4 ha åkermark är allt i ett eller?
För övrigt är priserna runt Stockholm ett kapitel för sig, marknadspriset beror helt och hållet på hur många och penningstarka spekulanter. UNDER 100 000 kr/ha får du INGET för. Finns det dessutom möjlighet att bebygga, stycka av till tomter kan det bli hur dyrt som helst.
Senast redigerad av jannee mån 23 nov 2015, 19:14, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Värde på skog

Blondin 750  
#353114 Som jannee har konstaterat så är marknaden runt Sthlm i klass för sig, men man kan nog konstatera att affärsmässigt så finns det nog nåt slags maxpris runt 100.000/ha men realistiskt sett är nog detta att betrakta som ett bottenpris och sen kan det nog skena ganska långt därifrån om någon inte behöver ta hänsyn till de ekonomiska aspekterna i ett ev köp. Det finns ju ganska gott om kapital i storstadsregionen så nog finns det säkert dårar som langar fram en miljon för lite egen jaktmark och möjlighet att slira lite med Range rovern. Och inte att förglömma, 1 ha skogsmark omvandlad till tomtmark i lämpliga bitar så kan man nog börja fundera på om det räcker med att multiplicera med 10... Skruvat läge! :shock:

Användarvisningsbild

Re: Värde på skog

Peteflamingstar  
#353148 Man ska ju dock komma ihåg att man inte köper fyra hektar skog hur som helst. Lantmäteriet brukar ha åsikter om att en fristående skogsfastighet ska bära sig själv, vilket nog inte är fallet på mindre än kanske 30 ha. Blir annat om ev köpare äger skog i närheten eller om marken är klassad som annat än lantbruksenhet.

Avatar Fallback

Re: Värde på skog

Blondin 750  
#353177 Som frågan är ställd så gissar jag att det är fråga om att få en "opartisk uppfattning" från oss på forumet vad 4ha skog kan kosta att köpa/lägga till befintlig fastighet, alternativt att stycka loss och sälja. Jag tror att de flesta som sitter i sitsen att förvalta mark och skog är införstådda med att priset allt mindre har någon koppling till avkastning och att det är andra faktorer som styr prissättningen i skarpt läge. Som skogsbrukare skulle jag inte köpa för över 375:-/m3sk och troligtvis inte sälja för under 600:-/m3sk. Så svaret på frågan gällande de 4 hektaren, 350-400.000 är min gissning.

Avatar Fallback

Re: Värde på skog

jannee  
#353236 Blondin, vad är denna värd ? https://www.booli.se/annons/2001536

Avatar Fallback

Re: Värde på skog

Blondin 750  
#353254 Då det är långt ifrån någon storstad så tror jag inte att det blir samma sjuka priser som här i Sörmland där näringslivets alla storfräsare har etablerat sig, jag tror att en eventuell köpare är en granne som kanske räknar en smula på objektet innan man ger sig på en galen budgivning. Tittade inte så noga men det verkar ju vara ett ganska högt virkesförråd, och att köpa rotstående skog dyrt ena året för att sälja den året efter som råvara och riskera att förlora pengar så tror jag att det kan vara lite riskfyllt om man inte har obegränsat med medel att tillgå. Nu har jag dålig koll på virkspriserna i Småland men jag tror att det är, som det alltid har varit, något högre priser generellt då det finns större efterfrågan från industrin lokalt. Sörmland känns lite som nåt slags lågprisområde där man kan hämta råvara när det är för dyrt i övriga delar av landet, så här får man vänta med att få betalt tills man slutar som skogsbrukare.
Tillbaks till ursprungsfrågan..., jag tror att kopplingen mellan aktuella virkespriser och ett försäljningspris är starkare där än här så utgångspriset borde väl inte vara några problem att få då bara skogen borde vara värd 12 milj. Sen så får man ju ett vackert boende dessutom och vad det kan vara värt har jag ingen aning om men vore jag i köpartagen med pengar på fickan så ser det ut som ett trevligt objekt värt att kolla upp vidare.
Har du själv några spekulationer?

Avatar Fallback

Re: Värde på skog

jannee  
#353258 Vi är intresserade men :?:
Vet inte hur långt vi ska hänga med :grin:
Får väl börja med att rådfråga sparbanken Eken hur mycket man får låna och till vilken ränta :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Värde på skog

Blondin 750  
#353259 Kollade lite på bilderna, jösses vilken smaskig skog, den skulle vara svår att avverka men säkerligen värdefull. Någons fulländade livsverk! :-BD

Avatar Fallback

Re: Värde på skog

Blondin 750  
#353261 Jag tror att med så hög timmerandel (som det verkar att vara) så är det kanske en aning trubbigt och orättvist att bara räkna på totalvolymen, det finns säkert någon som kan bedöma bestånden mer individuellt och få bättre uppfattning om vad som kan vara rimligt att betala. Att utesluta röta kan man ju med enkla medel göra själv men när det är gjort börjar den högre skolans matematik och då kan det nog vara klokt att köpa några timmars expertkunskap. Sen får du/ni fundera på hur kul det egentligen är att hugga ner sådan fin skog, (om man måste) det är väl just den som gör objektet så charmigt. Hyggen är ju inte så kul men tillväxten på ung skog kan kanske fungera som lite plåster på såren.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).