Skogsfastigheter

Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

16 inlägg 5702 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

ChristopherO  
#352597 Först och främst vill jag be om ursäkt att jag inte är detaljerad, fastigheten har ännu inte gått över i min ägo, men avtalet är bindande - köpet kommer slutföras nästa vecka. Efter många om och men deltog jag i en budgivning på en fastighet som jag vann, fastigheten består till 90% ungskog och 10% avverkningsmogen skog. Jag betalade 7000/sek/ha för produktiv skogsmark, boniteten är inte den bästa men ger en avkastning på ca 10% brutto/år gentemot köpepriset, älgtilldelningen är stor, fastigheten är stor, vägförbindelserna är goda, fastigheten ligger långt ifrån våra storstäder, för varje hektar produktiv skogsmark tillkommer 1.2 hektar myrmark samt 5% av fastigheten består av vatten, ett vattendrag rinner igenom en del av fastigheten.

Utifrån dessa kryptiska detaljer har jag gjort en dålig eller bra affär?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

stackenas  
#352607 7000/prod ha låter väldigt billigt och bra, förstår det även som att du får skogsavdrag vilket är positivt.

Avatar Fallback

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

rokon  
#352610 ´Klart det låter bra, långt från ära och redlighet :wink:

Avatar Fallback

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

jannee  
#352661 Ovan eller nedan trädgränsen :?: :mrgreen:
För övrigt är det aldrig fel att inhandla mark. Priset på mark stiger garanterat = säker investering.

Avatar Fallback

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#352671 Jadu, var ligger marken? Här kan du inte få kalmark för 7 kkr/ha. Bra eller dåligt, beror på dina mål med fastigheten.

Jag skulle vilja säga att det du känner nu är köpångest, och det kommer gå över. :)

Avatar Fallback

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#352694 Mark tillverkas inte längre....

Avatar Fallback

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

surjämten  
#352695 Du har gjort en bra affär ( om du har råd o prioriterar skogsägande)!!
Äger vi skog i samma landskap ? :smile:

Användarvisningsbild

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

Skogshuggarn  
#352742 Dålig affär?,,,nja, du har betalat under kalmarkspris även om det är i norra norrland, men består 90% av "ungskog" = eftersatta röjbestånd?, så har tidigare ägare tagit det "göttigaste" och lämnat jobb = utgifter till nästkommande ägare.
Frågan är då hur du värderar din egen arbetstid?, om det ska bli en vettig affär eller ej.

Användarvisningsbild

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

Göt  
#352893 värdet stiger för varje insats du gör och jag hoppas att det blir bra

Användarvisningsbild

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

ChristopherO  
#356032 Med risk att outa mig (inte för att det är hela världen). köpet är klart så tänkte uppdatera lite, fastigheten är på drygt 340 hektar, varav den produktiva marken är på ca 140 hektar, fastigheten ligger i västerbotten. På marken växer det concorta, gran (majoriteten), samt en mindre del björk. Köpeskillingen landade på ca miljonen varav jag gick in med 25% direkt samt betalade övriga avgifter ur egen ficka. Tillväxten är ca 330 m3fub/år kommande decennium, dvs det växer ganska sakta givet fastighetens storlek, drygt 1000 m3fub är 120 år+ och den övrigt delen av fastigheten är mellan 15-30 år. Concortan växer som ogräs trots att det enbart utgör 1/8-del av den produktiva fastigheten med övriga delen av fastigheten lunkar på med dryga 2 i bonitet. Landskapet är fint och mina planer är att få till en fin fastighet och bygga en liten jaktstuga vid vattendraget och sedan sakta men säkert se till att fastigheten är avbetald inom 20 år.

Jag har en del rent praktiska frågor som jag undrar om experterna kan ge svar på. Vad kan man väntas få för köpeskillingen på 120 årig granskog, G16 med en total volym om ca 1000 m3fub. Hur gör man rent praktiskt vid en eventuell försäljning för att inte bli blåst? Vad ska man ha med i ett avtal?

Brukar det vara problem att då dispans från strandskyddet? Tänkte bygga jaktstugan vid ett vattendrag utanför tätort dvs på landet.

Vad tror herrarna och damerna om att tillämpa den så kallade lübeckmetoden? Jag vill gärna ha en estetiskt tilltalande skog, men det är naturligtvis viktigt med avkastningskrav också.

Hur gör ni med bokföringen, är det några större krusiduller?

Sedan tänkte jag höra om alternativa inkomstkällor i skogsbruket, fastigheten har många hektar myrmark - mellan tummen och pekfingret ca 170 hektar myrmark - går det att göra något rent konkret med denna mark förutom att bedriva myggodling? Samma fråga har jag också beträffande vattnet som ingår i fastigheten på ca 25 ha.

Tack för att ni tog er tid /Gröngölingen

   TS
Användarvisningsbild

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

Vardon  
#356041 Jakt och jakträtter kan väl vara värdefullt även på myrmark.
Med risk för att behöva ta på mig hjälm: Vindkraft. Dock är det väl väldigt fel elpris just nu för det.

Avatar Fallback

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

alias  
#356043
ChristopherO skrev:Med risk att outa mig (inte för att det är hela världen). köpet är klart så tänkte uppdatera lite, fastigheten är på drygt 340 hektar, varav den produktiva marken är på ca 140 hektar, fastigheten ligger i västerbotten. På marken växer det concorta, gran (majoriteten), samt en mindre del björk. Köpeskillingen landade på ca miljonen varav jag gick in med 25% direkt samt betalade övriga avgifter ur egen ficka. Tillväxten är ca 330 m3fub/år kommande decennium, dvs det växer ganska sakta givet fastighetens storlek, drygt 1000 m3fub är 120 år+ och den övrigt delen av fastigheten är mellan 15-30 år. Concortan växer som ogräs trots att det enbart utgör 1/8-del av den produktiva fastigheten med övriga delen av fastigheten lunkar på med dryga 2 i bonitet. Landskapet är fint och mina planer är att få till en fin fastighet och bygga en liten jaktstuga vid vattendraget och sedan sakta men säkert se till att fastigheten är avbetald inom 20 år.


ChristopherO skrev:Jag har en del rent praktiska frågor som jag undrar om experterna kan ge svar på. Vad kan man väntas få för köpeskillingen på 120 årig granskog, G16 med en total volym om ca 1000 m3fub. Hur gör man rent praktiskt vid en eventuell försäljning för att inte bli blåst? Vad ska man ha med i ett avtal?


Mycket svårt att svara på. Är du säker på att volymen är i m³fub (tänker både volymen du planerar att avverka och den angivna tillväxten - om det är uppgifter hämtade direkt ur skogsbruksplanen så är sannolikheten stor att det är m³sk och ej m³fub som är angivet)? Om det är 1000 m³sk så blir det inte mer än ca 800 m³fub. De låga boniteterna du anger får mig att gissa på att du är en bit från kusten, vilket brukar påverka virkesnettona negativt (tänker leveransavdrag m.m.).
Jag hade kanske gissat på ett netto om 160000 kr. Generella råd är annars att kolla bolagen som man handlar med (soliditet, likviditet m.m. - ev. behov av bankgaranti eller önskemål om förskott), samt överenskommelser om betalning för vrakvolymer. Ta in anbud från flera aktörer!

ChristopherO skrev:Brukar det vara problem att då dispans från strandskyddet? Tänkte bygga jaktstugan vid ett vattendrag utanför tätort dvs på landet.


Efter "förenklingen" av reglerna kring strandskyddet så brukar man få konsekvent nej, om man inte uppfyller något av en handfull godkända skäl till stranskyddsdispens.

ChristopherO skrev:Vad tror herrarna och damerna om att tillämpa den så kallade lübeckmetoden? Jag vill gärna ha en estetiskt tilltalande skog, men det är naturligtvis viktigt med avkastningskrav också.


Jag är starkt skeptisk - framförallt på så pass svaga boniteter.

ChristopherO skrev:Hur gör ni med bokföringen, är det några större krusiduller?


Beror helt på kunskaper och erfarenhet och intresse. Även huruvida du har andra verksamheter i din enskilda firma spelar in.

ChristopherO skrev:Sedan tänkte jag höra om alternativa inkomstkällor i skogsbruket, fastigheten har många hektar myrmark - mellan tummen och pekfingret ca 170 hektar myrmark - går det att göra något rent konkret med denna mark förutom att bedriva myggodling? Samma fråga har jag också beträffande vattnet som ingår i fastigheten på ca 25 ha.


Myrmark är svårt att hitta någon nytta av (i bästa fall plocka hjortron eller bryta torv - har dock ingen erfarenhet av någotdera). Torvtäkter kräver idag en hel drös med tillstånd och om man inte själv är intresserad av verksamheten så har jag dålig koll på ersättningen till markägarna (vet inte om det liknar minerallagen).

Är det egen sjö eller del i sjö?
Finns där fisk?
Lämpligt läge för fisketurism?

ChristopherO skrev:Tack för att ni tog er tid /Gröngölingen


Bara mina fem ören...

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

charger  
#356103 Hej en mindre stuga för övernattning ,och för att ha vid jobb i skogen kan du nog sätta upp vid vattnet ,då behöver du
inget bygglov, tror att ytan får vara ca 16m2.

Användarvisningsbild

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

sundelius  
#356115 Först och främst GRATTIS till ditt köp :YMPARTY:

ChristopherO skrev:Med risk att outa mig (inte för att det är hela världen). köpet är klart så tänkte uppdatera lite, fastigheten är på drygt 340 hektar, varav den produktiva marken är på ca 140 hektar, fastigheten ligger i västerbotten. På marken växer det concorta, gran (majoriteten), samt en mindre del björk. Köpeskillingen landade på ca miljonen varav jag gick in med 25% direkt samt betalade övriga avgifter ur egen ficka. Tillväxten är ca 330 m3fub/år kommande decennium, dvs det växer ganska sakta givet fastighetens storlek, drygt 1000 m3fub är 120 år+ och den övrigt delen av fastigheten är mellan 15-30 år. Concortan växer som ogräs trots att det enbart utgör 1/8-del av den produktiva fastigheten med övriga delen av fastigheten lunkar på med dryga 2 i bonitet. Landskapet är fint och mina planer är att få till en fin fastighet och bygga en liten jaktstuga vid vattendraget och sedan sakta men säkert se till att fastigheten är avbetald inom 20 år.

Jag har en del rent praktiska frågor som jag undrar om experterna kan ge svar på. Vad kan man väntas få för köpeskillingen på 120 årig granskog, G16 med en total volym om ca 1000 m3fub. Hur gör man rent praktiskt vid en eventuell försäljning för att inte bli blåst? Vad ska man ha med i ett avtal?

Brukar det vara problem att då dispans från strandskyddet? Tänkte bygga jaktstugan vid ett vattendrag utanför tätort dvs på landet.

Vad tror herrarna och damerna om att tillämpa den så kallade lübeckmetoden? Jag vill gärna ha en estetiskt tilltalande skog, men det är naturligtvis viktigt med avkastningskrav också.

Hur gör ni med bokföringen, är det några större krusiduller?

Sedan tänkte jag höra om alternativa inkomstkällor i skogsbruket, fastigheten har många hektar myrmark - mellan tummen och pekfingret ca 170 hektar myrmark - går det att göra något rent konkret med denna mark förutom att bedriva myggodling? Samma fråga har jag också beträffande vattnet som ingår i fastigheten på ca 25 ha.

Tack för att ni tog er tid /Gröngölingen


Är definitivt ingen expert men ska försöka svara gällande två av dina frågor.
Först din fråga om dispans från strandskyddet, lycka till men det brukar till 100% bli kalla handen om man ansöker. Kanske du kan hitta en fin plats lite längre från strandlinjen. Borde ju inte vara några problem utmed en bäck men jag vet ju inte vad du menar med vattendrag.
Gällande kontrakt så gäller det att tänka till om vad som är viktigt för dig. Två saker jag ångrar att jag inte hade med i mitt senaste kontrakt är maxkostnad per fub avverkat och återställning av basväg, dyrköpt erfarenhet :oops:
Föreningen Skogen har givit ut en bok som heter Sälja virke som kan ge dig många nyttiga tips

Lycka till :smile:

Användarvisningsbild

Re: Är i slutfasen av min första skogsfastighet, åsikter?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#356131 Bygg inte en jaktstuga för det första, bygg en ekonomibyggnad för skogsbruket. Då behöver du inte bygglov. Men om länsstyrelsen kommer och fråga varför den måste ligga nära vattnet, se då till att ha en vattentät motivering. Dispens är i princip omöjligt sen EUs vattendirektiv kom, och värre kommer det bli, tyvärr, innan det blir bättre igen.
Grattis till skogen! :-)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).