Skogsfastigheter

Sveaskog stämer företag för olovligt nyttja allemansrätten

3 inlägg 1646 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sveaskog stämer företag för olovligt nyttja allemansrätten

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#350814 Kommentar om att Sveaskog stämmer biltestföretag

Flera medier rapporterar idag om att Sveaskog stämmer biltestföretag. Det stämmer att Sveaskog har lämnat in en stämningsansökan mot fyra företag som bedriver biltestverksamhet på två sjöar i Arjeplog. Syftet från Sveaskogs sida är att få rättsläget klarlagt genom att i tingsrätten pröva om biltestverksamheten omfattas av allemansrätten eller inte.

Sveaskog vill inte på något sätt utgöra ett hinder för näringslivet i Arjeplog och Arvidsjaur men vi tycker inte att det är rätt att en markägares mark utnyttjas, utan avtal och för en långsiktig kommersiell verksamhet som påverkar annan användning av marken.

Biltestverksamhet är en stor och viktig verksamhet i Arjeplog och Arvidsjaur som engagerar många företag. Sveaskog äger en stor del av marken i båda dessa två kommuner och verksamheten bedrivs i stor utsträckning på vår mark. Flertalet företag betalar arrende till oss, men fyra företag har vägrat och gör gällande att de har rätt att utnyttja marken antingen som en del av Allemansrätten eller på grund av någon annan sedvanerätt.

Diskussionen mellan Sveaskog och dessa företag har pågått i flera år. För att få rättsläget klarlagt har Sveaskog nu stämt biltestföretagen och begärt att tingsrätten ska pröva om verksamheten omfattas av Allemansrätten eller ej. Tvisten rör alltså inte pengar utan om Sveaskog har rätt att ta betalt för att andra bedriver verksamhet på vår mark. Vi ser det som en principiellt viktig fråga ur ett äganderättsperspektiv.

Kommentar om att Sveaskog stämmer biltestföretag.pdf
   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Sveaskog stämer företag för olovligt nyttja allemansrätt

Hema  
#350816 Kan bli intressant!

Användarvisningsbild

Re: Sveaskog stämer företag för olovligt nyttja allemansrätt

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#350819 Helt rätt av Sveaskog. Varken de eller några andra markägare ska behöva finna sig i detta utan en skälig ersättning.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).