Skogsfastigheter

Ständiga inbrott - vad göra?

17 inlägg 7101 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Ständiga inbrott - vad göra?

JPW  
#347027 Nu hade vi inbrott igen i vår skogsgård i Skåne, en släktgård som står obebodd stora delar av året. Detta var inbrott nummer tre inom en dryg månad. De har helt systematiskt letat igenom husen ett i taget, det som inte hinns med lämnas och knäcks upp lite senare. Polisen gör ju såklart ingenting utan det är nog bara att acceptera att tjuvar stjäl vårt hem lite när de tycker att det passar. Det mest tragiska är att vi förvarar knappt någonting värt att ta där, men ändå är de där och förstör igen och igen trots att de inte hittar något. Någon teve och lite verktyg och minnessaker från våra gamla släktingar som bodde där förr har försvunnit. Det verkar vara väldigt korkade individer, de har snott rent skräp men mycket enkla åtgärder har räddat en motorsåg (mycket halvtaffligt gömd) och en släpvagn (låst med billigt kullås från Kina som de inte klarat av att bryta upp). Dessa är förstås nu i säkert förvar nere i byn.

Men det känns ju nu som att man inte kan lämna någonting alls där längre, och utan sågar och fyrhjuling e.d. på plats kan man ju inte bedriva skogsbruk... Vad tycker ni att vi ska göra? Funkar ett larm? Räcker det för att få ha husen i fred? Går det att tex få behålla en fyrhjuling (den står hos en släkting och tar plats i hans garage)? Det är knappt 100m till en bofast granne, så om man hade ett larm med siren som tjuter vid inbrott borde väl det avskräcka tjuvar? Eller??

Det känns ungefär som att vi har fått löss, fega parasiter som kliar och är svåra att bli av med...   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

jannee  
#347028 Kameraövervakning är det enda, belysning som tänds via rörelsevakt. Obs inget som varnar. I.o.m. att du/ni kan få fotobevis på knarkarna blir det lättare för polisen.

Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

ÅsaNisse  
#347090 Kameraövervakning i all ära, men det ger ju inget förrän det är försent. Belysning med rörelsesensorer och larm med siren som skrämmer bort klientelet, så kanske det minskar vandaliseringen också. Sen kan man ju även ha en kamera för att själv se vilka det är som jäklas. DNA-märkning på prylarna gör att det finns en möjlighet att få tillbaka dom om polisen hittar något innan det far över bron.

Användarvisningsbild

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

Ängagärdet  
#347095 Prov och bo på gården, måste väl ändå vara det den är till för?

Användarvisningsbild

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

stegmaster  
#347106
ÅsaNisse skrev:Kameraövervakning i all ära, men det ger ju inget förrän det är försent.

Jag har en Motorola kamera, som man kör med en app från mobil eller platta (höger/vänster 270 grader, upp/ner, samt zoom.
Detta vil jag minnas starter aut opptak, och live stream til tlf/platta vid rörelse.
Själv har det mest för å ha roligt. :grin:
Kolla alt va som hender utanför, utan att löfta på arschlet. 8)
Detta er det (kostade mig bara 1500kr).


Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

JPW  
#347130 Tack så mycket för era erfarenheter! Spontant känns det som att man vill göra det så pass riskabelt att bryta sig in just här att de går någon annanstans istället. Visst vore det bra att få en bild att ge polisen men jag tror inte att rättsmaskineriet funkar längre så det ger nog inget resultat. Snarare får man böter för olaga kameraövervakning eller liknande. Just nu är vi så pass förbannade att det lutar åt att installera ett larm kopplat till någon larmtjänst men frågan är om det gör någon nytta så långt ut i obygden? Det kommer knappast en väktare snabbare än efter någon timme och då är det ju knappt lönt, eller?

   TS
Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

jannee  
#347133 Installera larm = endast pengar till larmbolaget. Kostar runt 400kr/mån och ingen väntar i flera timmar på att någon nattvakt ska dyka upp?
Du kan också kanske lägga ned runt 10 tkr på en bom som garanterat är trasig nästa gång ni kommer ned - så är det bara här ute på landet.

Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

ÅsaNisse  
#347139 Behöver inte vara dyrt. Ett bilbatteri med underhållsladdare. Lite kablar och ett kraftigt signalhorn. Lite fiskelina som snubbeltråd innanför dörren med en plastbil i en gammal uttjänad brytarkontakt, så är det klart. :-BD En varningsskylt för 120 db buller utanför dörren så kan ingen säga att dom fått bullerskador heller. :lol:
Fixade ett sådant larm på en bensinmack för 40 år sedan och det fick avsedd verkan helgen efter det sattes upp. En krossad ruta i en bakdörr vid ingång och hela skyltfönstret i butiken utslaget vid utträdet. Efter det var där inte ett enda inbrott till den revs 10 år senare.

Användarvisningsbild

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

SkogsGotte  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#347201 http://www.cyberphoto.se/info.php?article=204409

Avskräcker väl inte direkt, men att t ex kunna få bild på personen eller på regnumret på bilen skadar inte.

Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

JPW  
#347220 Detta är en mardröm, nu bröt de sig in igen i natt!!

   TS
Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

ord bind  
#347226 bosätt er där eller sälj. :wink:

Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

elis  
#347228
JPW skrev:Detta är en mardröm, nu bröt de sig in igen i natt!!

Hög tid att sätta Åsa nisses plan i verket då. Komplettera med lite egna tilltag på temat Ensam hemma filmen.

Användarvisningsbild

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

Göt  
#347260 låt det stå olåst tjuvar går ogärna in där det är öppet

Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

JPW  
#347279 Att bosätta sig där funkar dåligt, jag behöver en månadslön och där kan knappt någon försörja sig. Finns en anledning varför det är glest i glesbygden ;-). Gården är mitt arv från tidigare generationer av släkten, vi har haft den i flera hundra år. Sälja stället är lika naturligt som att frivilligt amputera och sälja båda benen för pengar. Och kanske slänga in levern i dealen också.

Lutar åt ett dyrt larm (snabb lösning) och en åtelkamera...

Men värst är det brutala uppvaknandet jag fått att Sverige inte alls är ett tryggt folkhem längre. Varje man för sig själv.

   TS
Avatar Fallback

Re: Ständiga inbrott - vad göra?

Elfving  
#347294 Belysningar som tänds och släcks lite slumpmässigt, eller åtminstone ett tidur som tänder och släcker lite här och var på olika klockslag. Gardiner och plastblommor i fönstren så det ser bebott ut. Hör med granne som rastar hund eller liknande om han inte vill gå en sväng upp till ditt hus som del av sin promenadrunda. Det ger fotspår och närvaro av ärliga kring husen.
Smarta tjuvar räknar ut att det står obebott genom att syna din postlåda eller det faktum att alla andra utom du ställer ut ett sopkärl. Det är svårt att värja sig mot dem om stället är enskilt mer än att faktiskt bo på platsen.
Fixa en hyresgäst är en möjlig lösning, men jag vet inget om huruvida skicket tillåter det.

Tidigare i tråden skrev något att man kan lämna olåst, och det är faktiskt väldigt klokt då man slipper kraschade fönster eller uppbrutna dörrar. Tyvärr kan du inte ha något av värde på platsen i så fall.
Att låsa en tom lada eller lokal ute i glesbygden där man inte bor är tyvärr samma sak som att sätta upp en skylt med texten "saker av värde här inne". Det finns nog inga lås som håller tjuvarna ute.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).