Skogsfastigheter

Villavagn och moms

6 inlägg 4336 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Villavagn och moms

Coldheart  
#337825 Hej

Första gången här på forumet och hoppas på några goda råd från de visa därute i etern. Jag är delägare i en mindre skogsgård på 100hektar i Småland. På gården finns ett hus som är minst sagt obeboligt eftersom jag bor norr om Stockholm hsr jag funderat på möjligheter att bygga ett fritidshus på tomten. Jag har nu dock istället pga av ekonomin börjat snöa on på en villavagn istället. Det jag undrar över är om jag skulle köpa in en sådan på gården skulle jag kunna avräkna momsen? Fast det bör väl bero lite på hur det redovisas eller? Det göra ju några kronor så att säga om det är möjligt.

Tänkte jag skulle snacka med verket men tänkte jag vänder mig hitt först. Man vill ju inte måla in sig något hörn om man nu kan vara lite kreativ om hur ett sådant inköp redovisas.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Villavagn och moms

jannee  
#337828 Kostnader som hör till bostaden är INTE avdragsgilla - gäller även momsen.
Man kan dock vara ful och bygga ett övernattningsboende på logen eller i ladugården och dra av för kostnaderna - underhåll av ekonomibyggnader. :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Villavagn och moms

Coldheart  
#337830 Nej precis men eftersom villavagn och inte någon riktig bostad, :lol: borde vål kunna lägga in den i verksamheten behöver ju ngt att övernatta i när man är ute och röjer och jagar. :grin: sen råkar jag bestämma lite senare för att det blir ett mer permanent boende

   TS
Avatar Fallback

Re: Villavagn och moms

ÅsaNisse  
#337851 En manskapsvagn med övernattningsmöjlighet är väl avdragsgillt på vilken arbetsplats som helst. Så var det alltid på den tiden jag jobbade med mobila krossanläggningar ett par veckor/månader på varje ställe. Tom krav att det ska finnas varm och god matplats för den personal som jobbar. Sen måste man ju få sova middag.

Avatar Fallback

Re: Villavagn och moms

jannee  
#337852 Dra av går alltid, problemet är om skattemyndigheterna godtar avdraget om eller när det blir kontroll. Risken är kanske inte så stor men ändå inte försumbar.
Står det däremot redskapsbod/manskapsbod på kvittot lär det troligtvis gå igenom, alltså AVGÖRANDE är vad det står på kvittot.
Skattemyndigheterna accepterar ALDRIG ett avdrag för inköp av villavagn - bara glöm det.

Avatar Fallback

Re: Villavagn och moms

Elfving  
#337954 Som tidigare sagt av andra, det avgörande är att du kan visa att din byggnad är nödvändig för näringsverksamheten på fastigheten. Du skriver själv att du egentligen vill bygga ett fritidshus på fastigheten och den bilden får du inte förmedla samtidigt som du vill dra av moms!
Det absolut enklaste för att motivera sina kostnader är att bygga om del av redan befintlig byggnad. Ditt motiv för övernattningsmöjlighet är pendlingsavståndet och det i sig kommer inte att bli ett problem.

En villavagn kräver avlopp, avlopp kräver kontakt med kommunen, och kommunen kan mycket väl mena att du behöver bygglov och sedan är cirkusen igång!

Det enklaste och mest rättvisa med tanke på att du inte är ensam ägare kan vara att ställa upp en rejäl husvagn i stället för ett fritidshus, alternativt köpa loss en tomt och bygga enligt gällande regelverk på den tomten.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).