Skogsfastigheter

Olovlig breddning av rågång

29 inlägg 13632 visningar 12 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Olovlig breddning av rågång

Vedhuggaren  
#337701 Av någon anledning så har någon gått och breddat rågången mellan mitt skifte och grannskiftet som ägs av ett av de stora skogsbolagen i Sverige. Skiftet korsar landsvägen och det var från landsvägen och cirka hundra meter in i skogen som breddningen skett. Breddningen hade skett genom att fälla träd på min sida av rågången. Till viss del var det skräp och sly som hade fällts, men även ett antal fina tallar i åldern 20-25 år. Brösthöjdsdiametern på de största tallarna var cirka 8 centimeter. Eftersom fällningen var gjord med yxa/röjkniv, så utgick jag från att det inte var bolaget som hade rensat och breddat rågången och jag har även kontaktat dem för att säkerställa att de inte hade något med det att göra.

Till saken hör att det var en tydlig rågång där sedan innan och bredden var gott och väl tillräcklig för att köra med fyrhjuling. Nåväl i torsdags satte jag upp ett laminerat anslag som jag häftade fast på ett av de fällda träden som jag sedan lutade upp mot ett stående träd. Anslaget, som syntes väl från vägen, var i storleken A4 och på det hade jag skrivit att jag inte tycker det är OK att fälla träd på annans mark och att personen i fråga kan kontakta mig. Längst ner skrev jag namn, adress och telefonnummer. På lördag körde jag förbi och såg att anslaget var borta. Nåväl, ett nytt anslag sattes upp på söndag men det var borttaget idag, måndag.

Hur i hela världen är folk funtade när de tycker att det är helt OK att gå och våldföra sig på annans egendom på det sättet? Tidigare har en annan markägare i byn råkat ut för att i princip avverkningsmogna tallar fällts med motorsåg på hans mark. Han har polisanmält händelsen och jag funderar på att också göra en polisanmälan. Inte för att jag tror att polisen bryr sig om det eftersom det bara handlar om skadegörelse av lägre belopp på privat egendom. Annat hade det varit om någon knäppt en varg...

Vad tror ni, är folk verkligen sådana idioter att de inte förstår att man inte får gå och fälla träd på annans mark? Är det bara jag som är överdrivet kinkig?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

elis  
#337704 Joo... nog är folk bra mycket galnare än man tror. Och nej du är absolut inte kinkig, en stöld är en stöld och ska beivras. Kanske dags skaffa åtelkamera?

Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

surjämten  
#337718 Nej du är inte kinkig!
Tyvärr finns det människor med svag begåvning både här o var.
Solklart måste du på ngt sätt visa att detta är inte OK.
Ofattbart ingrepp på alla sätt o vis. (skjutgata??)

Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

bgl  
#337722 Skulle det kunna vara någon som förbereder för en skoterled?

Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

Vedhuggaren  
#337726 Min första teoris var också att det kunde vara någon i jaktlaget (jag jagar själv på annat håll, men det är ett VVO så jag har ingen jakträtt på min egen mark) och kollade försiktigt med några som jagar älg i VVO:t. De sa dock att det inte ens är någon som brukar sitta och passa på det området.

Skoterled känns också mindre troligt. På det området som är röjt skulle det ha rymts en skoterled utan att bredda rågången och röjningen slutade vid en myrkant där det skulle ha varit befogat att röja för en eventuell skoterled.

   TS
Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

bgl  
#337729 Ny gissning: kan något malmprospekteringsföretag fått tillstånd från Bergsstaten för undersökning på trakten, kanske inte på just din mark, och förberett körväg för kommande borrning. Är det mosse innanför ska borrning i så fall göras till vintern.

Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

ÅsaNisse  
#337731 Ett tredje anslag och en åtelkamera så ser du vem som plockar bort det. Du kan ju skriva längst ned " Smile, du är fotograferad"

Användarvisningsbild

Re: Olovlig breddning av rågång

Göt  
#337735 Polisanmäl

Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

jannee  
#337737 Polismyndigheten tar säkert emot en anmälan :grin: , å andra sidan läggs den ned med vändande post :mrgreen:
Inbrott löses i höga 3% av fallen och några nedsågade träpinnar bedöms säkert ännu mer ointressant, annorlunda vore om det skett på kommunens eller statlig mark, då jävlar anamma.
Du lär få ta saken i egen hand om du vill finna en lösning, å andra sidan lär du endast (om det vill sig väl) få reda på vem som orsakat skadan, komma än längre lär bli svårt för att inte säga omöjligt. Den du kanske kan få på bild kommer att blåneka och vad gör du då :?: ?
Som privatperson är man idag ganska rättslös, framförallt mot vandaler. :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

haggloader  
#337770 I det här läget är det inte lämpligt att polisanmäla!

Kontakta skogsansvarig på aktuellt skogsbolag (rågångsgranne) och be den personen komma och titta. Anklaga inte skogsbolaget men den personen blir nog intresserad att finna en skyldig!
(Nästa gång kan det bli på deras mark.)

Användarvisningsbild

Re: Olovlig breddning av rågång

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#337781
ÅsaNisse skrev:Ett tredje anslag och en åtelkamera så ser du vem som plockar bort det. Du kan ju skriva längst ned " Smile, du är fotograferad"


Kameraövervakning kräver dessvärre tillstånd, annars böter på 10 000 kr. Så ska du gå den lagliga vägen, får du nog lägga dig själv i försåt

/Niklas

Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

Vedhuggaren  
#337798 Jag har goda relationer med det aktuella skogsbolaget och har, som jag tidigare skrev, också varit i kontakt med dem. Efter att ha rekognoserat ytterligare, så såg jag att någon har varit och röjt på deras ca 5 år gamla plantering. Lite ungskogsröjning här och där efter en väg och lövsanering i planteringen. Det var bara en liten del av planteringen som var röjd och ungskogsröjningen var inte direkt professionellt gjord. Arbetet var gjort med röjsåg. Även om det inte var perfekt gjort, så var det i alla fall inte tal om någon ekonomisk skada.

Efter ytterligare ett samtal till bolaget för att kolla upp om arbetet var gjort på deras initiativ, så kunde det konstateras att de inte har beställt någon röjning på det området.

Det låter osannolikt att det är en person som står för rågångsrensningen och en annan för lövsaneringen. Chanserna för att någon ska ha sett vem som har varit i farten ökar därmed.

   TS
Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

jannee  
#337803 "Troligtvis" är det någon jägare som på eget initiativ fixat till det så att det ska bli lättare att fälla något vilt. I mina ögon tycks detta vara det mest sannolika, dessutom troligtvis INTE gjort för att skada någon eller något.
En utav mina bekanta hade sin jakt uthyrd och dessa jägare gjorde senare på eget bevåg flera skjutgator från sina älgtorn. De rensade bort ALLT som skulle kunna skymma deras siktfält - även planterade gran och tallplantor.
Skogsägare och jägare har inte sällan två helt olika åsikter om vad som ska stå eller ska bort :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

Vedhuggaren  
#337804 Det som talar mot jägaralternativet är dels att de i jaktlaget jag pratat med säger att de ingen brukar passa där. Dessutom så är det som är röjt på bolagets mark ingenting som förbättrar sikten för en jägare. Snarare är det så att den röjningen är gjord på en sådan del av hygget där man absolut inte tjänar någonting jaktmässigt på att röja.

   TS
Avatar Fallback

Re: Olovlig breddning av rågång

ÅsaNisse  
#337805 Efter att ha läst igenom tråden en gång till, börjar jag fundera på om du hittat rätt person på skogsbolaget att tala med. Av erfarenhet vet jag att det är svårt att komma rätt direkt och då i synerhet i semestertider. Det enklaste då är att svara att vi har inget jobb i det området, även om personen inget vet. Andra alternativet är att det varit en röjare som inte har riktig kunskap om hur det ska röjas och då kanske inte heller om var det ska röjas. Sommarpraktikanter!!!
Det som verkar extra konstigt är att dina anslag försvinner. Det tyder ju på att det är en lokal förmåga.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).