Skogsfastigheter

Skogsfastighet som gåva.

12 inlägg 5990 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsfastighet som gåva.

slub  
#337352 Hej!

Såg flera trådar om detta men jag är lite för ny för att helt förstå så hoppas det är ok att jag startar en egen.

Bakgrund: Vi började tala med svärföräldrarna om att köpa en fyrhjuling på skogen för att dels kunna använda där och även använda på gården. Dock tyckte dom att det kanske var lika bra att dom gav skogen till oss som gåva så skulle allt bli enklare.

Finns det några större nackdelar med att få den som gåva? Ganska liten plätt på ca 10ha som har ivf 20 år kvar till nån större avverkning. Vi har inga planer på att någonsin sälja eller avyttra den då det är släktskog.

Finns det några fördelar att ta tex investeringar som ATV, motorsåg innan gåvan eller är det bättre efter?

Nån som kan bringa lite ljus till en nybörjare.

Med vänlig hälsning   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet som gåva.

jannee  
#337357 Finns inga direkta nackdelar, visserligen något svårare att jobba upp en räntefördelning, men å andra sidan kanske den möjligheten snart tas bort.
Lagfarten blir betydligt lägre med gåva, dock har du bara det gamla ingångsvärdet vid eventuell försäljning att gå på.
Möjligheterna för olika avdrag är ingen skillnad, förutom skogsavdraget = en framförflyttning av skatten.
Skogsavdraget använder man annars för att "skattefritt" kunna göra en amortering när man köpt dyrt.
Det är detta avdrag man måste ta fram och beskatta när man säljer, kan t.o.m vara så att att dina svärföräldrar har den belastning på sin fastighet och då övertar du/ni den.
Självklart gör du alla investeringar efter gåvans genomförande - avdragsgillt. Du kan ackumulera en förlust - dessutom får du rätten att få tillbaka momsen.

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet som gåva.

Hema  
#337368 Menar du att stycka av skogen? Om så, blir det en ny fastighet som säkert inte Lantmäteriet tycker är tillräckligt stor för att kunna registeras som jordbruksfastighet, utan bara en skogsfastighet som andra med jordbruksfastighet kan köpa.

Att köpa före eller efter, beror på om ni ska tänkt köpa nytt eller beg. samt om den begagnade är momssmittad eller ej. Alltså om den säljs av en firma (kan va olika, behöver inte betyda butik) eller om den säljs privat.

Det kanske är bättre att köpa en relativt snart så kan ni utvärdera om det är en ATV som skulle passa för ert behov eller inte.Alternativt hyra en maskin en helg/vecka. Om det är helt rätt finns det ju inget som säger att ni inte kan köpa en bättr eller ny maskin efter att ni har tagit över skogen.Har man lite tålamod och ved vad för maskin man vill ha kan man köpa prisvärt och minimerar ev. förlust vid försäljning. Att köpa nytt innebär nästan alltid en förlust vid försäljning, så någon brådska med att köpa nytt ser jag inte, då det är så liten bit mark det handlar om.

Som tips för skogen med ATV är att man kommer långt med långt med en lunningskärra, visst ena änden kommer släpa i backen, men att investera i en hydraulvagn med hjuldrift kan vara svårt att iaf finasiellt rättfärdiga.. :) Men det beror helt och hållet på hur marken där skogen står ser ut. Samt vad för skog som handlar om. Har man mest ungskog kanske en enklare skogsvagn (dock boggie) är den bästa lösningen. Samt om uttaget skall gå till egen ved eller säljas (då är nog inte marksmuts i ena ändstocken uppskattat).

Ett annat alternativ till att ni får skogen, är att ni får köpa fastigheten i sin helhet och att svärföräldrarna får bo kvar så länge de vill.

Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet som gåva.

slub  
#337371 Hej!

Tack för alla svar :)

Nej, det är bara skog och inget som ska styckas av.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet som gåva.

Hema  
#337372
slub skrev:Hej!

Tack för alla svar :)

Nej, det är bara skog och inget som ska styckas av.

Kontakta Lantmäteriet och hör om den marken skulle kunna godkännas som en jordbruksfastighet. Annars blir det kanske lite knepigt. Kanske att jag är lite fel ute här, men det tåls att kolla upp.

Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet som gåva.

Göt  
#337380 Delar ni ifrån skogen ifrån Stamfastigheten (husen på gården) så lär det väl tillkomma avstyckningskostnader. Självklart att ni skall ta emot fastigheten om ni får den....lycka till :D :-BD

Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet som gåva.

Göt  
#337381 Delar ni ifrån skogen ifrån Stamfastigheten (husen på gården) så lär det väl tillkomma avstyckningskostnader. Självklart att ni skall ta emot fastigheten om ni får den....lycka till :D :-BD

Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet som gåva.

slub  
#337410 Okok, tack återigen för alla råd.

Då är frågan följande spelar det nån roll om svärföräldrarna köper en ATV och lyfter momsen och sen skänker fastighet och atv till oss, eller om vi köper den själva efter att skogen skrivits på oss.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet som gåva.

jannee  
#337425 I princip NEJ.
Å andra sidan om du/ni köper ATVen efter övertagandet kan du/ni spara detta förlustavdrag + andra förluster tills ni avverkar skog.
Numera har summan för direktavdrag höjts rejält, kan ha en viss betydelse. Annars tas den upp som inventarier och skrivs av så småningom.
Har dina svärföräldrar beskattningsbara inkomster som motsvarar utlägget för ATV kan de köpa den, annars troligtvis bättre att du/ni köper den efter övertagandet och sparar förlusten.
Viktigt att veta är att ALLA kostnader som på NÅGOT sätt kan hänvisas till skogen (skogsfastigheten) är avdragsgilla = kvittas mot inkomster från näringsfastigheten.

Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet som gåva.

Göt  
#337458 Direktavdrag kan man bara göra upp till 22000 kr så en fyrhjuling lär dras av på flera år, det är nog bättre att ni tar över skogen och köper en fyrhjuling sedan :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet som gåva.

Hema  
#337463 Men nu stod det ju i ena förslaget att svärföräldrana skulle köpa o sedan skänka den ihop med skogen och det måste ju bli den bästa affären för mottagaren? :)

Men jag vidhåller kolla upp att ni det går att bara ha en skogsfastighet utan en jordbruksfastighet som bas, när denna del antagligen inte från början varit en egen sådan.

Samt är denna skog benägen nära svärföräldrarna, så att de kan stå med förvaringsplats för ATVn?

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet som gåva.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#337525 Om fastigheten är registrerad sjäkvständigt finns det inga hinder.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).