Skogsfastigheter

Är skog något för mig?

27 inlägg 9106 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Är skog något för mig?

sol  
#334422 Hej

Jag hoppas inlägget kommer i rätt kategori då den innehåller frågor på väldigt mycket.

Bakgrund
Har i ett par år nästintill dagligen letat sommarstuga på nätet för att komma ut från staden och ha någonstans att åka och göra på helger, tanken var väl att arbeta på och runtom stugan och inte vila och "semestra" där, eller ja lite vilande måste man ju unna sig. Efter dessa år av letande har jag märkt att priserna på de fastigheter jag har varit intresserad av inte riktigt kommer överens med min plånbok och dessutom det är en del fasta avgifter som tillkommer en fritidsfastighet: El, V/A, fastighetsskatt osv. Att jag vill ha stället inom en timmas bilfärd från/till Göteborg där jag bor gör det inte lättare heller.

För ungefär ett år fick jag min första idé om att skog kanske skulle vara något för mig, och den idén har kommit, gått och vuxit sen dess.

Planen
Tanken är att hitta skog runt 5-15ha (utan bostadsbyggnad, för att slippa fastighetsskatt) runt Göteborgstrakten (max 1.5-2h bilresa) med en vattenremsa, antingen sjö eller flod. Averka i närheten till vattnet och bygga en övernattningskoja av virket där (runt 15-20 kvm, på fri grund utan rinnande vatten och en solpanel möjligtvis) samt lite förråd/garage.
Jag kommer förhoppningsvis gå en skogsbrukarkurs nästa år som förklarar många av de frågor jag har nedan men helst vill man stilla sin nyfikenhet så fort som möjligt.

Syfte
Mina syften med skogen är:
Långsiktig avkastning (30-50år) och förvaltning. Jag tror att fastigheten kommer kosta mer än vad jag någonsin kommer få tillbaka i rena virkespriset så jag vill förvalta skogen och göra den fin... och värdefull... Om 30 år har inflationen gjort sitt och då kanske den kan dra in pengar antingen genom averkning eller allra helst genom att sälja hela fastigheten. Under tiden får den gärna kosta så lite som möjligt i fasta avgifter.
Rekreation. Bada, koppla av, jaga, fiska, motionering och träning genom skogsarbete.
Bygga. Koja, förråd, garage och inget bygglov!
Ensamhet. Inte ha en granne som sitter i en sommarstuga 10m brevid.
Avdrag och skattemässiga fördelar. Nu kan jag bygga och åka till min "sommarstuga" subventionerat.

Värdering
Många skogsfastigheter som finns till försäljning har ej pris utan de vill ha bud. finns det någon bra bok att läsa om hur jag värderar skog för att lägga bra bud. Idag slår jag ofta virkesförrådet x300 och får en summa som brukar vara bra mycket lägre än vad utgångsbudet är. Ibland verkar taxeringsvärdet stämma rätt bra med utgångspriset, ibland är det helt åt skogen (no pun intended...) och ibland står inte taxeringsvärdet i annonsen. Självklart förstår jag att det är mycket som väger in utöver själva skogsvärdet men finns det något sätt att "snabbvärdera" fastigheter så jag kan veta om den är värd att ta med i intresselistan? Se några annonser som jag kollat på nedan ex. Vad värderar ni dessa till och varför?
http://www.lansfast.se/hitta/gard/vastr ... g9i7rdqdd/
http://www.lrfkonsult.se/varatjanster/F ... LJT0G068O9

Maskiner
Jag hade tänkt att köpa en röjsåg, motorsåg, någon typ av mindre sågverk (logosol?), verktyg och kläder. Hur bra klarar jag mig utan någon form av maskinell skotning?
Jag planerar att röja, ta hand om vindfäll och fälla timmer för att bygga koja och förråd samt plantera om nödvändigt (helst inte, se nedan "Bedriva skogsbruk"). Kanske även en första gallring om jag kan låta träden ligga kvar på marken utan att ta hand om dem. Finns det några andra alternativ annat än traktorer/atv/järnhäst för 50k+ för att få ut träden?
Helst skulle jag vilja ha en grävmaskin eller någon form av maskin med klo för att bryta egna vägar, dika, gräva brunn och lyfta stock, men jag antar att det inte är värt besväret vid 5-10ha? Några andra måsten jag borde ha?

När som billigast?
Då jag har insett att jag kommer få en väldigt liten plätt, förhållandevis, för mina surt fördärvade pengar vill jag givetvis ha så mycket som möjligt. När är fastigheter som billigast?
Ska jag leta kalhyggen, 5-års hyggen (röjning), 20år (gallring) eller avverkningsklara fastighter? sommar/vinter?

Bedriva mitt skogsbruk
Helst skulle jag inte vilja averka hyggen i min skog utan bara averka några träd då och då eftersom de blir mogna, gärna ha olika sorters träd och av olika åldrar "brevid" varandra. Är det väldigt dumt/dyrt tänkande? Hur går det till rent praktiskt, antar att plantering inte behövs men behöver jag fortfarande gallra och röja, Jag vill ju ha en "fin" skog?

Tid
Hur mycket tid tar "min" skog? som det ser ut nu kommer jag nog kunna lägga 200-400h/år.

Ekonomi
Som tidigare nämnt har jag inga förväntningar på pengar av högsta trissvinst men det hade ju varit trevligt med lite omsättning i verksamheten. Är det möjligt/värt för mig att med den storlek på fastighet och det skogsbruk jag tänkt bedriva att såga ner tillräckligt många träd för att fylla en timmerbil och släp/år, skotningen får jag nog leja men hugga/kvista gör jag skälv. Hur mycket pengar ligger på tradare fylld med kvistade barrträd?
Finns det någon bok/universitetskurs ni kan rekommendera för att lära sig företagsräkenskaperna. Jag kommer med största sannorlikhet ha "full belåning" (75%), tankar om det? Budget på fastigheten och maskiner ligger runt miljonen men det hade gärna fått kosta hälften :)

Stubbar
Var tar de vägen/vad gör jag med dem?

Slutligen
kan skog vara något för mig eller tänker jag helt fel?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

Hema  
#334433 Hej.

Det var en massa frågor, men något jag fastnade för direkt var att du tänkt köpa en ren skogsfastighet och det har jag för mig är lite svårt. Man måste ha en jordfastighet med byggnad/er före man köper en ren skogsfastighet. Men jag kan ha fel eller att reglerna har ändrats. Dock värt att kolla upp före du går vidare med dina planer. Har för mig att lantmäteriet har koll på sådant, samt om jag far med osanning, lär övriga medlemmar hojta till :)

Användarvisningsbild

Re: Är skog något för mig?

Vardon  
#334436 En vän köpte nyligen en fastighet om cirka 14 hektar skog norr om Göteborg, Nödingtrakterna ungefär. Fanns nog inga byggnader där och det gick bra... Nu håller han väl på och bygger maskinhall / ekonomibyggnad som steg 1 för att sedan bygga bostadshus.

Om du sätter upp stuga vid vatten så lär det väl behövas bygglov och strandskydd eller så låtsas du som det regnar och är medveten om det.

Skulle säga att det blir väldigt tungt utan maskinell skotning. Traktor är väl ett måste att börja med, förmodligen kommer du vilja ha lastare på den. Sen klarar man sig långt med vajerkran och vagn. Titta lite på blocket och här på forum, finns massa redan skrivna råd. Men jag skulle säga traktor, lastare, vagn, vajerkran och styrservo är trevligt och då är du kring 50 000 kr men har ett bra ekipage som du kan sälja om du vill ha annat.

Jag tror inte du gör några större pengar på en sån fastighet genom att sälja skog och göra arbetet själv. Men det är klart ser du hugggningen som nöje och kan köpa roliga saker för pengarna men räknar du med en timpeng kommer du nog bli besviken.

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

Hema  
#334438 Ahh nu kom jag på det. Det viktigaste är att lantmäteriet klassar fastigheten som "självbärande" (vad det nu ska betyda). Därför går det nog inte att köpa en ren skogsfastighet under 5ha iaf. Även här har lantmäteriet svar om den tänkta fastigheten är gångbar som ensamfastight i din nya verksamhet.

Lycka till.

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#334458 Nja, du blandar inte ihop det där? Man får inte SKAPA en ny fastighet om den inte är lämplig, för skog är det kanske 20 ha som minst, lite beroende på var den ligger. Däremot om det finns en fastighet registrerad sedan tidigare, så får man köpa den oberoende av storlek.

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

Hema  
#334461
Mangan skrev:Nja, du blandar inte ihop det där? Man får inte SKAPA en ny fastighet om den inte är lämplig, för skog är det kanske 20 ha som minst, lite beroende på var den ligger. Däremot om det finns en fastighet registrerad sedan tidigare, så får man köpa den oberoende av storlek.

Jag har en väg som delar mina 12ha i 8+4ha. Pratade lite med lantmäteriet ang. den mindre delen och enligt dem kunde jag endast sälja till till en markgranne. Dels av två skäl, 1. Den är för liten för att kunna ligga till grund för en skogsfastighet, 2. Då kommunen vill minimera mängden traktortransporter längs väg.

Fast detta kanske bara gäller vid nyskapade av fastighet vid avstyckning? Så redan existerande fastigheter kanske är lugnt.

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#334463 Jo, det var precis det jag skrev. Gäller bara vid nyskapande av fastighet.

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

jannee  
#334464 Där jag bor finns många små fastigheter, allt från 5 ha och uppåt, många är s.k. gamla soldattorp, ibland finns det hus, oftast är dock husen raserade. Tyvärr kommer dessa s.k. torp sällan ut på marknaden, säljs de är det oftast till någon granne som gör en sammanslagning = fastighetsbeteckningen försvinner.
M.a.o. kan vara svårt att finna något renodlat skogsskifte i liten storlek, du får nog sikta in dig på ett torp = en markbit med tillhörande bostad.
En fördel är om ström finns framdragen, kostar annars skjortan att få EON till att dra nya ledningar.

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

Hema  
#334481
Mangan skrev:Jo, det var precis det jag skrev. Gäller bara vid nyskapande av fastighet.

Ska lyssna bättre på dig i fortsättningen. :)

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#334484 Önskar att fler var lika kloka som du. 8)

Användarvisningsbild

Re: Är skog något för mig?

sol  
#334505
Hema skrev:
Mangan skrev:Nja, du blandar inte ihop det där? Man får inte SKAPA en ny fastighet om den inte är lämplig, för skog är det kanske 20 ha som minst, lite beroende på var den ligger. Däremot om det finns en fastighet registrerad sedan tidigare, så får man köpa den oberoende av storlek.

Jag har en väg som delar mina 12ha i 8+4ha. Pratade lite med lantmäteriet ang. den mindre delen och enligt dem kunde jag endast sälja till till en markgranne. Dels av två skäl, 1. Den är för liten för att kunna ligga till grund för en skogsfastighet, 2. Då kommunen vill minimera mängden traktortransporter längs väg.

Fast detta kanske bara gäller vid nyskapade av fastighet vid avstyckning? Så redan existerande fastigheter kanske är lugnt.


Vad jag har läst har oftast lantmäteriet åsikter om man ska stycka av småplättar här och där.
Vad jag också har läst är att små fastigheter som är klassade som skogsbruk typas om vid försäljning, men det är ännu mindre fastigheter, runt 2ha.
Att man inte kan köpa vilken fastighet jag vill utan att knyta den till befintlig fastighet visste jag inte, men man kan ju tycka att sådant ska stå i mäklarannonsen. Rent ekonomiskt kan man ju tycka att det är onödigt med mäklare om man ändå bara kan sälja till grannarna. Värt att kolla upp dock!

Vardon skrev:Om du sätter upp stuga vid vatten så lär det väl behövas bygglov och strandskydd eller så låtsas du som det regnar och är medveten om det.

Skulle säga att det blir väldigt tungt utan maskinell skotning. Traktor är väl ett måste att börja med, förmodligen kommer du vilja ha lastare på den. Sen klarar man sig långt med vajerkran och vagn. Titta lite på blocket och här på forum, finns massa redan skrivna råd. Men jag skulle säga traktor, lastare, vagn, vajerkran och styrservo är trevligt och då är du kring 50 000 kr men har ett bra ekipage som du kan sälja om du vill ha annat.

Jag tror inte du gör några större pengar på en sån fastighet genom att sälja skog och göra arbetet själv. Men det är klart ser du hugggningen som nöje och kan köpa roliga saker för pengarna men räknar du med en timpeng kommer du nog bli besviken.


Jag har givetvis inga planer på att svartbygga hus utan mer en koja i närheten av vatten, om sådant finns på fastigheten. Utanför strandskyddet borde det gå bra, eller?

Trist att jag "måste" ha traktor el liknande, då det är en kostnad jag nog aldrig får igen. Men jag antog nästan att det blir stört omöjligt att flytta stockar annars. Går det använda förlustavdrag (det man har 5 år efter nystart) till begagnade maskiner? isåfall hade det ju inte kostat lika mycket initialt om jag kunde dra av hela maskinparken.

Pengar som jag tjänar på skog och annat kommer gå tillbaka i fastigheten, antingen som amortering, inköp av pryttlar och löpande/fasta kostnader. Det hade ju varit ok om det iallfall gick plus-minus-noll.

jannee skrev:Där jag bor finns många små fastigheter, allt från 5 ha och uppåt, många är s.k. gamla soldattorp, ibland finns det hus, oftast är dock husen raserade. Tyvärr kommer dessa s.k. torp sällan ut på marknaden, säljs de är det oftast till någon granne som gör en sammanslagning = fastighetsbeteckningen försvinner.
M.a.o. kan vara svårt att finna något renodlat skogsskifte i liten storlek, du får nog sikta in dig på ett torp = en markbit med tillhörande bostad.
En fördel är om ström finns framdragen, kostar annars skjortan att få EON till att dra nya ledningar.


Finns ett litet förfallet hus till salu ungefär en timma härifrån med lite skog och elavgiften betalt, tyvärr får man ju betala mer pengar för tomtmark än skog.

   TS
Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

haggloader  
#334527 Jag tror du har stora risker med att få skatteverket efter dig om du bygger en skogsvaktarstuga vid en sjö eller liknande, -att du vill få s.k. personliga levnadsomkostnader betald av näringsverksamhet.

Användarvisningsbild

Re: Är skog något för mig?

Vardon  
#334534 Jag tror inte du ska se ett vettigt traktorköp som pengar du inte får igen. Se det som att det sprar din kropp och traktorer står sig ganska bra i värde.

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

jannee  
#334543 Inom en timmes bilresa från Göteborg = finns många intressenter med liknande förhoppningar vilket gör att prisbilden blir hög, dessutom övervärderas små fastigheter enormt - du bör nog tänka om.
Ska dessutom fastigheten gränsa mot vatten stiger priset ännu mer.
Köp av traktor och lämna den i skogen medans du är i Götet = du har ingen traktor att komma tillbaka till, skymningsfolket stjäler ALLT + lite till.
Pris på mer än 100tkr/ha lär du i alla fall få räkna med - oberoende skog eller inte

Avatar Fallback

Re: Är skog något för mig?

jannee  
#334559 Typ Granhallatorp Skultan - det kanske skulle kunna varit något.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).