Skogsfastigheter

vi som har mindre än 100 hektar skog

22 inlägg 16751 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

vi som har mindre än 100 hektar skog

hav  
#329916 Hur får jag så lite skog så lönsamt som möjligt? :smile:   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

Kse  
#329917 Ja det beror väl lite på vad det är för skog och vad du har för ambitioner med den.
Maximal inkomst till minimalt arbete eller spelar egna arbetstimmar ingen större roll?
Var i landet finns skogen och hinner du själv "skörda frukten" av ditt arbete?

Kanske vill du behålla skogen som den är och ändå försöka få in inkomst av den, äventyrsturism eller andra skogluga aktiviteter kanske?

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

hav  
#329947 Skogen finns i mitten av Sverige, i Medelpad, de är blandad skog, tall, gran och björk. Min tanke är att kunna göra så mycket jag kan och hinner själv på fritiden.

   TS
Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

jannee  
#329955 Avgörande måste ändock vara hur mycket fritid du ämnar eller kan lägga ned.
Viktigast är trots allt röjning - röjning, därefter kommer att rensa eventuella diken, ta hand om vindfälle/sörträd - upparbeta dem själv. Utkörning av virket får du leja för OM du nu inte har så pass mycket tid att du hinner med detta + eventuella förstagallringar - I SÅ FALL bör du investera i en traktor + skogsvagn (griplastare).
Visserligen en något större investering men på sikt betalar den sig många gånger om, du måste dock ha tid att nyttja redskapen..
Självklart planterar du själv allt efter eventuella slutavverkningar - verkligen pengar att tjäna - om du hinner.
MÅNGA hinner inte ens med det viktigaste = plantera - röja - röja - röja

Användarvisningsbild

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

Camwood  
#329967
hav skrev:Hur får jag så lite skog så lönsamt som möjligt? :smile:

Liten eller ett stort skogsinnehav så vill väl dom flesta få så mycket avkastning som möjligt. Dom som har skog UTAN att ha några eller små krav på avkastning är nog väldigt få. Ett svar på din fråga är ju att den gäller ju alla skogsägare och det är ju att sköta skogen med dom nu vetenskapligt och erfarenhetsmässigt bästa metoderna. Och den kunskapen finner du lätt om du försöker och den finns ju tillgänglig för alla.
Men om du menar att ditt skogsinnehav är för litet för normala lönsamhethöjande skogsaktiviteter och som en del har svarat tex, bedriva kommersiella jippon som inte har med normal skogsskötsel att göra då är frågan felställd.

Användarvisningsbild

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

BjörkenPer  
#329969 Som "Jannee" säger, viktigaste är att kunna röja själv - sparar mååånga tusenlappar (visst såg, bensin eventuellt körkort kostar lite, men betalar av sig själv med tiden)

sen om du undrar hur många kubik du KAN få ut om året, vet en gård där man tar ut 100 m3 varjer år till ved. 400 kr m3 (stjälpt mått ved ) * 100 = 40000 kr. Dem är dock pensionerade och använder sig av en vimek :roll: (plats södra Sverige) men! skogs arealen är på ca 50 hektar. så man kan alltså få ut mycket även på "mindre" arealer

"Edit sen så måste man röja ca 2h varje år på en 50h stor skogsarea (varierar såklart men står så i röjnings litteraturen från skogsstyrelsen :grin: tror jag det var? )

Användarvisningsbild

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

Göt  
#329980 Att ta rätt på egen ved är nog det absolut lönsammaste.....ofta virke som inte har något värde på något annat sätt :-B

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

bgl  
#329983 Detta är en upprepning av vad jag skrivit i en annan tråd. Det viktigaste för alla skogsägare är och har alltid varit att utifrån en samlad bild av den egna situationen göra bästa möjliga ekonomiska och skattetekniska planering. Detta grundläggande råd blir extra tydligt inför hotet av skatteförändringar, nu närmast förmodligen förlusten av skogskonto. Flera proffsrådgivare har i media lämnat snarlika förhållingsråd.

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

hav  
#330101 I dag, röjer jag och tar reda på vindfällen, de efter satta röj beståndet säljer jag på trave till de som gör ved. De enstaka vindfällen har jaha hittills sågar upp till virke men det räcker nu på ett tag. Jag har några tomter som jag ska sälja på fastigheten, då funderar jag på om jag ska investera i någon form av redskap (maskiner) i dag har jag en ATV som jag kör fram enstaka vindfällen med, efter satt röj bestånd, funkar bra, men om jag ska ta till vara på vindfällen och sälja som sågvirke eller massa behöver jag ta ner fler träd och då börjar vi komma upp volymer som bli för stort för en ATV. Just därför funderar jag på av investera i redskap. Jag är ingen mekaniker så riktigt gammal redskap går bort. Så frågan är ska jag investera i maskin och redskap eller inte? Och i så fall vad?

Tack för gen svaret så här långt...

   TS
Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

jannee  
#330106 Gamla redskap med väl beprövad teknik är inte alltid fel. Visst man får inte köpa skrot å andra sidan är enkla och lätta att reparera.
En gammal traktor som INTE gått så många timmar + en Moheda skogsvagn med grip är inte gratis men de går sällan sönder, gör de detta är det oftast enkla =billigare fel.
Så fort du kommer upp i maskiner med datorer är det bara till att vänta på den stora smällen, dessa är inte sällan dyrare att köra/timme än en helt ny traktor.
4 hjulsdriven traktor är att föredra men man kommer även långt med en typ BM500
Har en bekant som klarar sig gott med en Bm 430 + vagn med grip. Han jobbar heltid men på ledig tid hugger han fram 5 till 6 billass stock + massa, varje år + självklart vinterveden - och gjort så de senaste 20 åren.

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

hav  
#330139 Jo bra grejer håller längre, en jordbrukstraktor och en skogsväg är väll något de lutar åt, de går och använda till mycket.
Nästa tråd i detta förutom redskap för att kunna göra jobbet, är planera skogen? Vilket bestod man ska ha, visst de beror mycket på marken men de finns kanske fler och nya sätt att tänka och planera

   TS
Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

jannee  
#330140 Är du novis är väl en skogsbruksplan något att satsa på. I den kommer allt väsentligt att framgå. Röjningar, gallringar och eventuella slutavverkningar.
Planen är heller inte gratis men även den är avdragsgill.

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#330141
hav skrev:
hav skrev:Jo bra grejer håller längre, en jordbrukstraktor och en skogsväg är väll något de lutar åt, de går och använda till mycket.


Nu du planerar skogsvägen kan kartorna på Skogsstyrelsens "Mina sidor" vara till hjälp, tänker i första hand på skannade som visar var risken för blöta partier finns.

SCA:s skannade är snäppet mer detaljerade, stämmer bättre i min lilla skog vid Medelpadskusten.

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

hav  
#330143 Ja jo skogsbruksplanen de är en sak, den går mycket på markförhållanden och årsplantering, som jag skrev att marken på verkar, men de kan finnas fler rön, hur man planerar till exempel på skotarvägen kanske man har björk som växer fort m.m. jag kanske är hel är ute och cykla, men man båset väga tänka nytt....

   TS
Användarvisningsbild

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

Göt  
#330150 Jag har varit med i Mellanskog i väldans många år och där kan jag ställa såna frågor till "min" skogvaktare han kan komma ut och titta och hjälpa en och planera trots att jag inte har någon avverkning på gång, det har inte kostat mej nåt men såklart ligger jag ute med en insats i skogsägarföreningen. För min del har det fungerat väldigt bra :grin:

Andra har vad jag förstår kunna få hjälp från andra håll men då fått betala för det rent direkt mot faktura....

Goda råd av någon som verkligen kan och vet är mycket värda då man kan gå ut i skogen och titta

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).