Skogsfastigheter

Skogsbruksplan Certifiering

49 inlägg 17224 visningar 9 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skogsbruksplan Certifiering

Sture Andersson  
#325587 Tänkte kolla om ni kan omvända mig i mina tankar om skogsbruksplan och certifiering.

Brukar leverera mitt virke till Södra ,dom är på mig om att jag måste fixa en skogsbruksplan och certifiera mig .

Kan säja att jag inte är helt klar med vad jag tycker om detta med plan.

Jag har 50 ha skog ,kostnad för en plan verkar ligga när 15000 ;-

Jag måste avsätta 5% av min skog till icke produktiv skog ,har väldigt lite skogsmark som inte går att produsera skog på.

Jag blir tvungen att följa en plan .Tycker skog är väldigt roligt och vill följa min egen plan inte nån annans.

Är medveten om att det kanske blir fel i bland .Men i stort tror jag inte det blir så fel.

Sen tycker jag inte om skördare i gallring .När dom har gjort sina vägar är det inte mycket skog kvar .

Och när man ser skadorna på vägar och mark avskräks jag .

Certifieringen ger 20kr /m2fub ,för att få igen 15000 måste jag averka 750m2fub.

Därtill missad averkning på 5% skogsmark.

Har skrivit detta för att få argument både för och emot ,som sagt är jag inte helt klar med vad jag tycker.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

isteskog  
#325591 Låt någon opartisk göra skogsbruksplanen åt dig. Certifierad kan du vara ändå. Har du skogsmark mot jordbruksmark kanske du har möjlighet att spara mer löv där och försöka få till N.S bestånd (Naturvård skötsel)
Om inte Södras plan skiljer sig mycket mot Mellanskogs så menas nog att följa en plan är att utföra röjningar och gallringar i lagom tid. Du bestämmer när åtgärderna sker och hur de ska utföras, inte Södra. Har Södra något tvång hur du ska göra eller att du måste leja in Södra i huggningarna så tycker jag du ska avstå.
Kom ihåg att det är du som skogsägare som bestämmer över din fastighet!!

Användarvisningsbild

Re: Skogsbruksplan Certifiering

ananders  
#325594 Bara för att du har en plan så behöver man inte följa den. Jag använder mer för att få ett hum om hur mycket skog jag har. Du behöver heller inte anlita någon för att utföra åtgärderna utan är helt fri att göra det själv.
Mitt råd till dig om du känner dig tveksam till plan så avstå och ingen ska tvinga dig till det.
Det pris du fått på planen tycker jag låter lite mycket, min kostade ca 10.000 kr för ett par år sedan ca 50 hektar.

Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

isteskog  
#325596 Här uppe hos mig så kostar en certifierad plan mellan 150-175 kr/ha om det inte är många skiften som är utspridda över ett stort område.

Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

jannee  
#325598 15 000 kr är var skostyrelsen tar för 50 ha, fick själv betala 23 000 för 100 ha för 2 år sedan. Ett fast pris/objekt därefter en summa/ha.
Du kan avsätta dina 5 % NS i ett nygallrat bestånd, planen varar i 10 år därefter gör du helt lagligt - utan att bryta mot något vad du vill med dina 5 %.
Idag är det många sågverk som betalar sämre om man inte är certifierad. Vi skogsägare får nog krypa till korset vara sig vi vill eller inte.

Användarvisningsbild

Re: Skogsbruksplan Certifiering

Göt  
#325601 Jag är Mellanskogsmedlem och har sedan långt tillbaka en skogsbruksplan och certifierade mig för ett år sedan och jag har bett om att vi skall göra en ny skogsbruksplan.

Vad jag vet är man inte tvungen att göra en skogsbruksplan den skall vara ett hjälpmedel i ditt arbete och den skall du i det ideala göra tillsammans med den som gör den, den skall ju absolut inte vara till för att bromsa en aktiv skogsägare utan en skall vara ett bra underlag för åtgärder du planerar att göra och det som behövs göras.... Jag har inte följt min skogsbruksplan utan den är ett hjälpmedel. Skogsägarföreningen kan väl knappast kräva att de skall göra den åt dej utan det finns flera aktörer på marknaden skogstyrelsen är en . Och ju mer arbete du själv gör på din skogsbruksplan desto billigare blir den, vad jag förstår kan man göra den helt själv och jag tror att det finns böcker om hur man gör den.

Certifieringen innebär att om du avsätter en viss andel till naturvård så får du någon krona mer för virket timret i alla fall i mellanskogs fall. Det här är val man får göra själv men som framtiden ser ut så är certifierat virke lättare att sälja.

Du är i alla fall en fri företagare och gör som du vill. Om du väljer att sälja ditt virke till skogsägarföreningen så är du inte tvungen att låta dem göra avverkningarna utan de kan du göra själv.

Användarvisningsbild

Re: Skogsbruksplan Certifiering

Erre  
#325602 Vi fick no ( natur orörd) områden i dom blöta partierna, dom som knappt är brukbara. Så dom hektaren kunde vi både ha och mista.
Ns ( natur skötsel) fick vi i gamla betesmarker där ek och annan gammal löv skog dominerar. Så vi är nöjda med planens placering av dom olika hänsyns ytorna.

Största vinsten med planen är när man sitter här hemma med en kopp kaffe vid bordet och ska planera vad som ska åtgärdas under hösten och vintern. Allt finns med, åtgärd och hur angelägen åtgärden är.
Lätt att ha överblick över allt.

Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

Sture Andersson  
#325637 Låter intresant om man kan göra den på egen hand ,nån som vet nått mer om det.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#325647 Planen är inget magiskt att göra själv, sen kanske det tar 10 ggr så läng tid att göra om man inet vet hur eller vad som bör vara med. Och en plan är just abra en plan, ingen lag eller order. Du gör - eller beställer - en plan som du själv vill ha och sen kan du följa den eller inte.

Kraven för certifieringen gör att du måste ha en plan och du måste ha si eller så mycket avsatt i de olika delarna. Om man är dubbelcertiferad (FSC och PEFC) så får man 20:-/fub. Välj själv om det är värt det.

Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

Chainsaw Charlie  
#325652 Jag lever till stor del på att göra skogsbruksplaner och kan ge min syn på saken.
Som Erre skriver så försöker man i första hand lägga naturvården i områden som har höga naturvärden och låga ekonomiska värden. Det kan handla om tallmossar, björk/alkärr, hagmarksskogar, ädellövbackar intill gården eller branta och steniga områden som är mycket svåra att avverka.

På de flesta fastigheterna är dessa bestånd lätta att hitta och de går att sätta av till naturvård utan att det överhuvudtaget påverkar det normala skogsbruket så att säga.

I de fall där detta inte fungerar brukar jag rekommendera skogsägaren och inköparen att inte certifiera fastigheten då certifieringspengarna inte betalar för att sätta av produktiv och välskött produktionsskog till naturvård. Men det är som sagt relativt sällsynt.

Angående att sköta skogen på ditt sätt så är det bara till att tala om för planläggaren hur du vill ha det. Berätta t.ex. hur många gallringar du vill göra under en omloppstid och vilken uttagsprocent du vill ha så ska det gå att göra en skräddarsydd plan för dig. Skördare eller inte har inte riktigt planen med att göra.

Vill du göra planen själv så kan du till exempel skaffa pcskog gård och göra den där.
Ett billigare alternativ är att beställa ett flygfoto över din fastighet från Metria där du ritar in beståndsgränser och manuellt mäter arealen. Arealen kan du sen föra in i ett exceldokument tillsammans med övriga beståndsuppgifter. För certifiering krävs även att en beskrivning av naturvårdsbestånden finns med där beskrivning, mål och åtgärd ska ingå.

För en plan på 50 ha tar jag 11 000 + moms.

Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

Sture Andersson  
#325662 Hur länge gäller en plan innan man måste göra en ny plan.Hur är det med kontrollen av att jag följer den och inte rör sånt som är avsatt ,till miljö.
Och om dom ser att jag rört något i ett sånt område vad händer då.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

isteskog  
#325666 En plan görs på 10 år, sen revideras den.
Är du certifierad kan kontroller ske, annars om de ej certifierat gör du som du vill.
Certifieringen ryker och med den ersättningen för certifierat virke.
Kortfattade svar på dina frågor. :smile:

Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

Sture Andersson  
#325674 Skulle vara intresant höra med nån som gjort en egen plan vad han tycker.

Inser att det måste va mycket att sätta sig in i ,men å andra sidan finns det ingen annan som kan min skog bättre än jag.

Jag skulle inte behöva springa runt i skogen ,har man bara 50ha och är intreserad av skog ,så finns det inte en ruta utan jag har koll på den.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

isteskog  
#325682 Du har säkert koll på vad som ska göras på din fastighet, Sture!

Jag har själv gjort min egen plan och även planer åt andra, Det viktigaste för en planläggare är att få reda på skogsägarens mål med sin fastighet. Då är det lättare att skräddarsy en plan åt denne. Ska du göra en plan, så gör en sådan som du kommer att använda i ditt praktiska skogsjobb. För in de åtgärder du gör, så har du en aktuell plan under 10-årsperioden. Då blir det billigt att revidera den när det är dags. Skaffar du pc-skog så kan du uppdarea planen efter varje åtgärd och då är ju planen ständigt aktuell. Men skaffa för f-n inte en plan som blir liggande i byrålådan, sådana har jag sett för många av.

Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan Certifiering

Sture Andersson  
#325687 isteskog
Nu börjar jag bli nyfiken ,när man som jag är intreserad av skog ,så käns det som det kanske skulle vara ricktigt roligt göra sin egen plan.Har för avsickt att börja halvtid inom en snar framtid på jobbet .Då kommer finnas mer tid ,och då kanske detta vore en kul grej jobba med.
Har du nån aning om vad PC-skog kostar .Och om man nu klarar att göra en plan hur blir man då certifierad.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).