Skogsfastigheter

Praktiskt kring momsåterbetalning

6 inlägg 3121 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Praktiskt kring momsåterbetalning

Proverbz  
#325091 Hej!

Hur bokför man den moms man får tillbaka för utlägg relaterade till skogsskötsel. När man inte har några inkomster från skogen på länge så är det ju "privata" pengar man stoppar in för inköp av drivmedel och utrustning som används i skogsbruket.

Exempel:
Jag har skog på tillväxt som inte genererar någon inkomst under året. För att röja bestånd köper jag en röjsåg som kostar 5000kr inklusive moms. Denna betalas med "egna" pengar. Röjsågen tas upp som en (avskrivningsbar) inventarie. Vid momsdeklarationen anges inköpet och 1000kr kommer som återbetalning från staten.

Hur ska denna 1000-lapp hanteras. Röjsågen och dess värde blir ju "kvar" eftersom det är en inventarie men jag skulle ju vilja ha tillbaka momsdelen. Hur gör man för att redovisa detta i bokföringen? Är det bara att plocka tillbaka pengen till eget konto och kalla det "ägaruttag" eller hur gör man? Jag känner mig lite förvirrad som nybörjare.

Om det ska vara någon vits med att få momsen återbetalad måste man ju kunna få tillbaka den till "egna" plånboken. Annars blir det ju massa pengar för bränsle, service som blir onödigt bundet.

Hjälp från den som vet uppskattas!   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Praktiskt kring momsåterbetalning

jannee  
#325101 Fyll bara i momsredovisningen så kommer pengarna som ett skott - in på ditt konto.

Avatar Fallback

Re: Praktiskt kring momsåterbetalning

Proverbz  
#325102 Tack för snabbt svar! Så då behöver inte pengarna bokföras på skogen? Dvs vart momsdelen av inköpet tar vägen efter att inventarien är inköpt?

   TS
Avatar Fallback

Re: Praktiskt kring momsåterbetalning

jannee  
#325106 När du bokför noterar du alla inköp under kassautgifter därefter specificerar du moms för sig och resten är varuvärdet.
Du får betala avdragsgill moms på allt du köper,verktyg, bensin, kläder, bokföring o.s.v - gäller att ha stenkoll på alla utgifter - inkomsterna brukar oftast bara röra sig om försäljningen av virket.
Du bör redan har fått momsredovisningens blankett annars ring skatteverket.
Det är senare bara varuvärdet som du gör avskrivningar på, om det inte är direktavdrag.

Användarvisningsbild

Re: Praktiskt kring momsåterbetalning

stackenas  
#325529 Varor dyrare än ett halvt prisbasbelopp ska skrivas av, annars direktavskrivning samma år som inköpet. De nya skattereglerna som arbetas på verkar öppna upp direktavdrag upp till ett helt prisbasbelopp vilket är positivt.

Användarvisningsbild

Re: Praktiskt kring momsåterbetalning

svampbob  
#325533 När det gäller återbetalning så kan man uppge vilket bankkonto man vill ha det insatt på annars får man ett jobbigt utbetalningsavi. Jag har kryssat i på skatteverkets sida att jag inte vill ha pengar utbetalda utan att de får stå kvar på mitt skattekonto.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).