Skogsfastigheter

Under taxeringsvärdet, automatiskt gåva?

4 inlägg 7797 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Under taxeringsvärdet, automatiskt gåva?

lodin92  
#325059 Hej.

Jag och min sambo har funderingar på att köpa en skogsfastighet där säljarna säger sig acceptera ett pris på 700 000, men vi kommer försöka få ner priset lite mer.. Fastigheten har varit till salu i över 500 dagar. Problemet är att taxeringsvärdet tidigare var 636 000 (står i fastighetsbeskrivningen) men när vi var hos banken var nuvarande taxeringsvärde på 727 000.. Kommer detta innebär att om vi köper fastigheterna blir det en gåva? Med andra ord kommer jag inte kunna göra skogsavdrag? Säljarna slipper skatta på fastigheten vid försäljning (fastigheterna har funnits i deras familj länge så förmodligen är inköpspriset nära noll) och vi får skatta mycket om vi säljer någon gång?

Hur bör vi göra?
Vi är helt inställda på att flytta till fastigheterna och skogen är bara en bonus..
Bör vi pruta det säljarna sparar i att slippa betala skatt?
Går det att undvika att gården blir en gåva trots att vi betalar under taxeringsvärdet?
Har funderat på om säljarna kan kosta på åtgärder på huset för att kompensera om vi höjer vårt bud men helst ser vi inte det som ett alternativ eftersom vi kommer ha mycket tid att göra saker själva men lite pengar (studenter..)..

Med vänliga hälsningar Tobias Lodin   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Under taxeringsvärdet, automatiskt gåva?

lodin92  
#325060 Skatteverket visste inte säkert så de skulle återkomma med svar.

Enligt mäklaren krävs det att det finns ett uppsåt till gåva, så i det här fallet kommer husköpet bli ett vanligt köp trots att priset är under taxeringsvärde.

Kan vi lite på mäklaren och andas ut? :!:

   TS
Avatar Fallback

Re: Under taxeringsvärdet, automatiskt gåva?

Skogsinvest  
#325066 Det anses inte vara gåva om fastigheten köps på öppna marknaden och ni inte är släkt. Jag köpte nyligen själv en skogsfastighet under taxeringsvärdet och det klassas som rent köp. När det gäller taxeringsvärden på skogsfastigheter är det sällan att de ligger där de ska. Orsaken är ofta att säljaren inte meddelat Skatteverket när det avverkats och därmed tror de att det står mer m3sk än vad det gör.

Användarvisningsbild

Re: Under taxeringsvärdet, automatiskt gåva?

lodin92  
#325115 Skönt då slipper man vara orolig, tack för snabbt svar :grin:

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).