Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

 Svara  4 inlägg  2419 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

 
#323678 Bor på en liten gård. Hus och ladugård med stor tomt.
Vi är fyra generationer som bott här.
Gården var avstyckad och intilliggande mark såld till skogsbolag strax innan vi köpte.

Infarten är kuperad hagmark och allé som leder till vår fastighet.
Begriper inte hur avstyckningen kunde bli så men gjort är gjort.
Att all skogen som är bakom fastigheten och löper som en lång tunga och med access från många olika större vägar styckats av det förstår jag. Men infarten till vår fastighet?
Jordbruksmarken runt oss är kraftigt kuperad ekbacke som vår släkt använt som betesmark.
PÅ den tiden med gamla arrendatorn och våra nu gångna fäder i nått slags "joint venture".
Skogsbolaget har arrenderat betesmarken till en bonde som bor nån mil bort och hans son kommer hit en gång per år och gör silage med stor möda pga kuperingen. Blir kanske 20 talet balar så varför ens bry sig? Vi har frågat skogsbolaget i ca 20-30 år om vi kan få stycka av det som inte är skog och köpa av dom. Det händer inget alls. Han vars son gör silage hyr i sin tur ut till nån som i sin tur hyr ut till nån som i sin tur hyr ut (!) till stadsbor som har häst. Hästarna står overksamma i små hagar och det kommer dit folk och slänger in hö till dom lite då och då. Hö som dom har med sig i sina personbilar. Staket är enstaka eltrådar och hästarna har i tråkighet avbarkat allens alla träd! de som matar hästarna kör in och lämnar sina bilar på vår uppfart som vi har servitut at ta oss in och ut på. sablars så irriterande men vi håller tyst. Bryr sig ett skogsbolag inte om att en snygg gammal allé misshandlas och att arendatorn hyr ut i flera led???
Jag har bett om att få stycka av och köpa hagmarken som leder till oss. Artigt tre fyra gånger men utan respons. Nu senast så sa deras ombud att dom ska nog sälja det men som hel bit med all skog och många spekulanter och dom annonserar när dags. Annonserar var? Vet inte när och var, vi kan ju missa det! det är ju "vår" infart! Tankar? Ska vi om vi får reda på när det säljs bjuda mot anonyma personer och inte kunna knyta avtal med nån som vill ha skogen och göra et gemensamt köp och sen dela det? Tycker skogsbolaget agerar typ högfärdigt.   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

 
#323720 Jag tror du ska tjata lite mera. Typ en gång i mån. Har jag förstått rätt att du under 20-30 års tid bara har frågat 3-4 gånger? Eftersom du inte får respons, så antar jag du frågat skriftligt? Ett skogsbolag borde väl inte ha någon glädje av betesmark så du borde väl få köpa det tycker jag.
Det skulle vara roligt att se bilder på uppfarten.Vem är det som styckat av marken egentligen? Du skriver att din släkt använt en ekbacke som betesmark, samtidigt som du skriver att det styckades av innan du köpte det? Hur många hektar är det du vill köpa av skogsbolaget?

Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

 
#323821 Svarade men det försvann? på ett igen! :)

Tidigare ägare som köpt alltihopet i spekulationssyfte nån gång på 50 talet styckade av och sålde.
Min släkt hyrde då byggnaderna av honom och fick köpa byggnaderna och några ha mark men infarten styckades bort med skogen.
Antagligen då det vid den tiden var enda infarten att nå skogen. Sen dess så har det byggts riksväg som skogen nås av med flertal infarter.
Vidare så är infarten som brukas av oss på servitut men ägs av skogsbolaget inte nån kapacitet för dagens skogsmaskiner då det är smalt för bil och allé bygd på bank höjd över sank kuperad mark.


För ca 20 år sen så gick skogsbolaget över marken och sa de skulle stycka av den del som är övrig skogsfri mark och som man inte planterar skog på då det är kraftigt kuperat. Vi väntade och väntade.
Under alla dessa år så har det varit olika arrendatorer. (läs gubbar som fött upp nöt lite hit o dit)
Våra fäder har varit bland dessa gubbar.
Nu en arendator som inte bor här. Vi fattar inte varför han släpar hit utrustning och gör silage på dessa kupiga bitar då det typ inte är ekonomiskt försvarbart men han kanske gör det för hans gamla farsa gjort det en gång i tiden??
Jag började bearbeta skogsbolaget för några år sen. Artiga telefonsamtal samt e-mail.
Bett att få köpa vår infart och marken kring den i första hand och en större bit som inte kan vara ekonoisk skog men ändå enstaka träd samt även hela biten. Skogen är ca 50 ha, det vi har är 3-4 ha, övrig kupig mark är ca 3-4 ha.
Skogsbolaget gjorde inget alls.
Dom böt handläggare som heller inget gör.
Jag pratde med deras jurist som sa sig vilja hjälpa till och se till att jag åtmindstonde får svar.
När inget svar kom på ca ett år så kontaktade jag juristen igen.
Då svarade sur handläggare kort att det fanns andra spekulanter och att dom glömt bort mig ! jag som har infarten är bortglömd. Dom ska kanske sälja detta år men inte stycka och det finns andra spekulanter typ hejdå.
Ska dom annonsera ut och sälja utan at jag ens får veta det?
Om jag får veta det blir det anonyma bud då och nån skogsägare som vill ha det och jag måste bjuda över? Om nån annan skogsägare vill ha skogen så vil jag ju göra business redan innan det bjuds och kuna få min infart iallafall.

Idag så har arrendator hyrt ut i flera led. Närmast oss går en mängd hästar i leriga hagar och dom har ätit upp barken på alléträden.
Kan dessa hästägare vilja köpa marken? dom bor i lägenhet i stan och är ett flertal. Dom kör ut hö til hästarna i personbilar och det är bara en bråkdel av dessa 3-4 ha som oger oss, resten görs silage på en gång per år.

Känner mig maktlös och typ trampad på, ingen respekt för at det är "min" infart.

   TS
Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

 
#323914
waratha skrev:
Nu en arendator som inte bor här. Vi fattar inte varför han släpar hit utrustning och gör silage på dessa kupiga bitar då det typ inte är ekonomiskt försvarbart men han kanske gör det för hans gamla farsa gjort det en gång i tiden??

Ska dom annonsera ut och sälja utan at jag ens får veta det?
Om jag får veta det blir det anonyma bud då och nån skogsägare som vill ha det och jag måste bjuda över? .


Om de inte vill stycka av uppfarten och det du vill ha, så kanske de säljer till någon privatperson som kan tänka sig stycka av din uppfart? Om skogsbolaget ändå ska sälja kanske de inte vill dela det i två bitar utan sälja allt på en gång för det är enklast. Vad är det för skogsbolag förresten? Du får fråga dem var de annonserar ut skiften de ska sälja.

Gällande den frågan varför en bonde kommer dit och gör ensilage när du tycker det är olönsamt så lär det bero på att gubben i fråga får EU-stöd. Det är ganska mycket pengar man kan få ifall man också har många djur. Därför åker en del flera mil för att bruka mark, och han kanske arrenderar marken gratis och då blir det ännu mer lönsamt. Om du är nyfiken så kan du fråga /maila länsstyrelsen vem som brukar marken, (dvs ge dem fastighetsbeteckningen) och fråga vem som söker stöden samt vilka stöd personen i fråga har på den marken, dvs gårdsstöd, vallstöd, kompensationsbidrag, ekologisk odling osv kan addera upp till ganska många kronor.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Allmänna bestämmelser ABSE09 av NIFO - tis 26 feb 2013, 10:48
i Avtal, offerter, virkesprislistor och priser
1 svar
917 läst
av ollonet     
ons 27 feb 2013, 20:22
Ny e-tjänst för avlägg på allmänna vägar av Niking - tor 16 okt 2014, 00:13
i Logistik, Transport
1 svar
2071 läst
av elis     
tor 16 okt 2014, 08:12
Allmänna gatukostnader vältras över på småhusägare av Niking - fre 02 okt 2015, 01:21
i Öppna kategorin
0 svar
618 läst
av Niking     
fre 02 okt 2015, 01:21
Granne till skog av ann-louise - lör 02 apr 2011, 15:33
i Avverkning (slutavverkning)

1234
50 svar
18304 läst
av Tosca     
ons 18 maj 2016, 21:29
Granne använder min mark av Rolfnilsson400 - fre 22 mar 2013, 23:08
i Skogsfastigheter

12345
62 svar
37484 läst
av Elias Granqvist     
fre 20 maj 2016, 16:51
Annonser