Skogsfastigheter

Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

7 inlägg 4322 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

waratha  
#323678 Bor på en liten gård. Hus och ladugård med stor tomt.
Vi är fyra generationer som bott här.
Gården var avstyckad och intilliggande mark såld till skogsbolag strax innan vi köpte.

Infarten är kuperad hagmark och allé som leder till vår fastighet.
Begriper inte hur avstyckningen kunde bli så men gjort är gjort.
Att all skogen som är bakom fastigheten och löper som en lång tunga och med access från många olika större vägar styckats av det förstår jag. Men infarten till vår fastighet?
Jordbruksmarken runt oss är kraftigt kuperad ekbacke som vår släkt använt som betesmark.
PÅ den tiden med gamla arrendatorn och våra nu gångna fäder i nått slags "joint venture".
Skogsbolaget har arrenderat betesmarken till en bonde som bor nån mil bort och hans son kommer hit en gång per år och gör silage med stor möda pga kuperingen. Blir kanske 20 talet balar så varför ens bry sig? Vi har frågat skogsbolaget i ca 20-30 år om vi kan få stycka av det som inte är skog och köpa av dom. Det händer inget alls. Han vars son gör silage hyr i sin tur ut till nån som i sin tur hyr ut till nån som i sin tur hyr ut (!) till stadsbor som har häst. Hästarna står overksamma i små hagar och det kommer dit folk och slänger in hö till dom lite då och då. Hö som dom har med sig i sina personbilar. Staket är enstaka eltrådar och hästarna har i tråkighet avbarkat allens alla träd! de som matar hästarna kör in och lämnar sina bilar på vår uppfart som vi har servitut at ta oss in och ut på. sablars så irriterande men vi håller tyst. Bryr sig ett skogsbolag inte om att en snygg gammal allé misshandlas och att arendatorn hyr ut i flera led???
Jag har bett om att få stycka av och köpa hagmarken som leder till oss. Artigt tre fyra gånger men utan respons. Nu senast så sa deras ombud att dom ska nog sälja det men som hel bit med all skog och många spekulanter och dom annonserar när dags. Annonserar var? Vet inte när och var, vi kan ju missa det! det är ju "vår" infart! Tankar? Ska vi om vi får reda på när det säljs bjuda mot anonyma personer och inte kunna knyta avtal med nån som vill ha skogen och göra et gemensamt köp och sen dela det? Tycker skogsbolaget agerar typ högfärdigt.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

ruth  
#323720 Jag tror du ska tjata lite mera. Typ en gång i mån. Har jag förstått rätt att du under 20-30 års tid bara har frågat 3-4 gånger? Eftersom du inte får respons, så antar jag du frågat skriftligt? Ett skogsbolag borde väl inte ha någon glädje av betesmark så du borde väl få köpa det tycker jag.
Det skulle vara roligt att se bilder på uppfarten.Vem är det som styckat av marken egentligen? Du skriver att din släkt använt en ekbacke som betesmark, samtidigt som du skriver att det styckades av innan du köpte det? Hur många hektar är det du vill köpa av skogsbolaget?

Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

waratha  
#323821 Svarade men det försvann? på ett igen! :)

Tidigare ägare som köpt alltihopet i spekulationssyfte nån gång på 50 talet styckade av och sålde.
Min släkt hyrde då byggnaderna av honom och fick köpa byggnaderna och några ha mark men infarten styckades bort med skogen.
Antagligen då det vid den tiden var enda infarten att nå skogen. Sen dess så har det byggts riksväg som skogen nås av med flertal infarter.
Vidare så är infarten som brukas av oss på servitut men ägs av skogsbolaget inte nån kapacitet för dagens skogsmaskiner då det är smalt för bil och allé bygd på bank höjd över sank kuperad mark.


För ca 20 år sen så gick skogsbolaget över marken och sa de skulle stycka av den del som är övrig skogsfri mark och som man inte planterar skog på då det är kraftigt kuperat. Vi väntade och väntade.
Under alla dessa år så har det varit olika arrendatorer. (läs gubbar som fött upp nöt lite hit o dit)
Våra fäder har varit bland dessa gubbar.
Nu en arendator som inte bor här. Vi fattar inte varför han släpar hit utrustning och gör silage på dessa kupiga bitar då det typ inte är ekonomiskt försvarbart men han kanske gör det för hans gamla farsa gjort det en gång i tiden??
Jag började bearbeta skogsbolaget för några år sen. Artiga telefonsamtal samt e-mail.
Bett att få köpa vår infart och marken kring den i första hand och en större bit som inte kan vara ekonoisk skog men ändå enstaka träd samt även hela biten. Skogen är ca 50 ha, det vi har är 3-4 ha, övrig kupig mark är ca 3-4 ha.
Skogsbolaget gjorde inget alls.
Dom böt handläggare som heller inget gör.
Jag pratde med deras jurist som sa sig vilja hjälpa till och se till att jag åtmindstonde får svar.
När inget svar kom på ca ett år så kontaktade jag juristen igen.
Då svarade sur handläggare kort att det fanns andra spekulanter och att dom glömt bort mig ! jag som har infarten är bortglömd. Dom ska kanske sälja detta år men inte stycka och det finns andra spekulanter typ hejdå.
Ska dom annonsera ut och sälja utan at jag ens får veta det?
Om jag får veta det blir det anonyma bud då och nån skogsägare som vill ha det och jag måste bjuda över? Om nån annan skogsägare vill ha skogen så vil jag ju göra business redan innan det bjuds och kuna få min infart iallafall.

Idag så har arrendator hyrt ut i flera led. Närmast oss går en mängd hästar i leriga hagar och dom har ätit upp barken på alléträden.
Kan dessa hästägare vilja köpa marken? dom bor i lägenhet i stan och är ett flertal. Dom kör ut hö til hästarna i personbilar och det är bara en bråkdel av dessa 3-4 ha som oger oss, resten görs silage på en gång per år.

Känner mig maktlös och typ trampad på, ingen respekt för at det är "min" infart.

   TS
Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

ruth  
#323914
waratha skrev:
Nu en arendator som inte bor här. Vi fattar inte varför han släpar hit utrustning och gör silage på dessa kupiga bitar då det typ inte är ekonomiskt försvarbart men han kanske gör det för hans gamla farsa gjort det en gång i tiden??

Ska dom annonsera ut och sälja utan at jag ens får veta det?
Om jag får veta det blir det anonyma bud då och nån skogsägare som vill ha det och jag måste bjuda över? .


Om de inte vill stycka av uppfarten och det du vill ha, så kanske de säljer till någon privatperson som kan tänka sig stycka av din uppfart? Om skogsbolaget ändå ska sälja kanske de inte vill dela det i två bitar utan sälja allt på en gång för det är enklast. Vad är det för skogsbolag förresten? Du får fråga dem var de annonserar ut skiften de ska sälja.

Gällande den frågan varför en bonde kommer dit och gör ensilage när du tycker det är olönsamt så lär det bero på att gubben i fråga får EU-stöd. Det är ganska mycket pengar man kan få ifall man också har många djur. Därför åker en del flera mil för att bruka mark, och han kanske arrenderar marken gratis och då blir det ännu mer lönsamt. Om du är nyfiken så kan du fråga /maila länsstyrelsen vem som brukar marken, (dvs ge dem fastighetsbeteckningen) och fråga vem som söker stöden samt vilka stöd personen i fråga har på den marken, dvs gårdsstöd, vallstöd, kompensationsbidrag, ekologisk odling osv kan addera upp till ganska många kronor.

Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

waratha  
#557612 Skogsbolaget har nu haft ett antal ansvariga som lovat komma ut och titta och se om de kan antingen sälja hela stycket eller enbart kuperad hagmark kring vår infart så vi åtmindstonde äger infarten och kan förbättra den. Dessa ansvariga har under de tio år jag försökt nå dessa antingen bara svarat på mail och telefon men aldrig återkommit, eller lovat komma innan sommaren/eftersommaren/bokat tid för besök och uteblivit med ett dygns avbokning. Jag har mailat högsta ansvariga chef för områdeschefer och bett at få snälla snälla köpa då vi nu är fjärde generationen utan infart och vill ta hand om och värna naturen runtikring då den klassats som skyddsvärd pga vissa träd, mossa och örter och sånt. Saker vi vill vårda. Jag fick via telefon svaret at detta är ett så litet stycke land så allt annat går före,,vänta så ska vi titta,,,10 år? Jag mailade denna chefen för 3 månader sen och inte ett enda svar. Skogsbolagen är mäktiga och skiter i att fyra generationer vill ha några futtiga ha,,typ 3-4. Trots att jag sagt jag gärna vill köpa skogen runt också ,,skog som står på kraftigt kuperad mark och i en smal avlång remsa som inte kan vara lukrativ. Jag vill bara ha infarten, säkerställa at vi tar oss in och ut och underhålla vägen och bevara det runtomkring som en levande lunga. Svampmark och lite strövmark. Jag har mailat ansökan om köp ca 10 ggr..

   TS
Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

Norrtälje  
#557643 Är de lite sugna på att sälja hela fastigheten så är det nog rätt väg framåt och iom att du redan har en lantbruksfastighet borde du få lov att stycka den nya och införliva i din nuvarande fastighet sen säljer du den fastighet du väljer bort.

Avatar Fallback

Re: Allmänna funderingar. Bor granne med skogsbolag.

waratha  
#558177 Nu fick jag ett mail,,den som har hand om det kommer i dag.
Jag har printat ut kartor och olika förslag på vad jag vill ha och laddat med frågor om vad de kan tänka sig sälja och priser.
Om dom släpper det minsta området jag vill ha så är det ca 2 ha som "min" infart är på.
2 ha som är ingen skog, kuperat så man håller på att ramla om kull,, (lite överdrivet :) )
längs en å som svämmar över och det är vattensjuk mark.
Men det är där min infart går.
Jag skulle kunna hålla efter och lägga lite pengar på min infart.
Om dom släpper den biten så kostar det antagligen mera at stycka av från deras än vad det är värt.
Undrar vad 2 ha totalt värdelös mark kostar??

Släpper dom större bit så kan det bli upp till 20-30 ha med mestadels öppen mark i kullar och sank åmark samt en smal sträng skog som är ca 50 år gammal. Skogen står upp och ned i dalgångar och betrgknallar så det är inget att bara skörda av. Det finns ingen ekonomisk vinning för mig mera än at äga min egna infart och kunna bevara det som är omkring mig.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).