Skogsfastigheter

Intilliggande mark ägd av skogsbolag

11 inlägg 11243 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Intilliggande mark ägd av skogsbolag

waratha  
#304593 Bor på en gård som avstyckats för länge sedan.
Kvar finns det som kan kallas för hästgård och jag är tredje generationen i detta hus.
Jag har kontaktat det skogsbolag som äger marken omkring och bett att få köpa de öppna marker som en gång ingick i gården. Det är inget som det vare sig står skog på eller ska planteras skog på. Några få ha. Har frågat med ett antal olika frågor på olika stora och olika delar som jag är intresserad av. Frågade för tre år sen och de har bytt handläggare några gånger och inget svar hittills. Nu har en i deras styrelse bett om ursäkt och lovat jag ska få svar och uppföljning men det är nu 6 månader sen och ännu inget svar alls. Dags snart igen att fråga antar jag. Marken jag vill ha arrenderas av en som inte bor i anslutning och bara fortsatta arrendera detta precis som sin far. Skillnad på lönsamhet då och nu och antar dom hämtar några balar hö mest för gamla faderns skull. En bit för dom att köra och kan knappast vara lönsamt. De i sin tur hyr ut till nån som i sin tur hyr ut till nån och har några hästar som betar på en liten del. Nu går snacket att första arrendatorn tar in EU bidrag och sen dessutom hyr ut delar till annan som i sin tur hyr ut till annan.
Känns lite kymigt at den mark som ligger runt vår bostad brukas av folk som inte bor och hyr ut i kedjor, katten på råttan, råttan på repet. Om jag fick köpa av skogsbolaget så måste jag givetvis låta arrendator stanna eller köpa ut. Hästarna skulle också få stanna men hyr av mig direkt och inga mellanhänder.

Får man ta ut EU bidrag och sen hyra ut i flera led?
Jag vill enbart införliva detta område till vår fastighet då det är en utökning i vårt familjeföretag på denna tomt.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#304598 Har du kollat med Lantmäteriet att det är OK? De kan ha synpunkter. En hästgård får inte vara för stor.

Ingen ha skyldighet att sälja till dig, så fråga snällt om det går bra.

EU-bidrag får man bla för betande djur eller odling. Om det är den som äger marken eller den som arrenderar som skall söka är en förhandlingsfråga. Man måste ha stödrättigheter, och de skall göra om så man måste ha minst 5 ha tror jag. Så det kanske inte blir några bidrag alls.

Avatar Fallback

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

waratha  
#304604 Vår fastighet är på två titlar, en bostad med stor tomt och en ladugård med stor tomt. Vill införliva naturlig del till det vi redan har. (syfte, hålla grannar längre bort :) ) Ska inte göra något speciellt med tomten, vill bara ha större yta.
Jag frågar så snällt gång på gång och ger dom gott om tid :)
(tre år är tålamod)
Jag vill ju inte ha några EU bidrag. Vill bara äga.
Men frågan får en arrendator hyra ut i flera led och klå flera på hyra och samtidigt ta eu bidrag?
Måste inte arrendatorn själv bruka och göra det han säger?
Kan man kolla vad dom har EU bidrag för at göra?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

ananders  
#304607 En arrendator får arrendera ut i andrahand och ta bidrag så länge marken sköts enligt kontrakt mot ägaren och bidragsansökan. Skulle däremot andrahands arrendatorn missköta det så sitter arrendatorn pyrt till och kan bli återbetalningsskyldig.

Avatar Fallback

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

waratha  
#304613 Kan inte vilka EU rätter det finns. Om det finns något som heter låta hålla öppet landskap (?) kan alltså betyda både ta höet samt låta hästar stå i små onödigt små hagar?

   TS
Avatar Fallback

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#304623 Det finns mycket att hålla reda på, det är inget man förklarar i en handvändning. Kolla jordbruksverkets hemsida.

Avatar Fallback

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

awes  
#304645 En arrendator har i många fall besittningsrätt så länge man inte kan visa att man behöver marken för sin egen verksamhet. (tveksamt om uthyrning till andra är tillräckligt)
Beror bland annat på hur arrendekontraktet är skrivet.
Kolla först på nätet (bland annat Jordbruksverket) och ta sedan rådgivning av jurist med kunskap om lantbruk.

Avatar Fallback

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

waratha  
#453463 Än i dag inget svar av skogsbolaget. Dom äger min infart och jag vill minst ha angränsande så jag kan göra underhåll på min infart. Deras förvaltare var här för några år sen och sa att om dom säljer så kanske dom inte ens gör det via sina vanliga kanaler som sin egna websida eller skogsmäklare utan på annat sätt och inte kommer meddela så vi ens har en chans!!! Det är bara vi som gränsar och dom säger, eller snarare deras inspektör eller vad han nu var säger dom kanske aldrig ens talar om när dom ska sälja! Skogen är inget värd och bara en lång smal tarm som inte görs något åt. Jag fattar inte varför jag inte kan få köpa det och införliva i min mark.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

Elias Granqvist  
#453609
waratha skrev:Än i dag inget svar av skogsbolaget. Dom äger min infart och jag vill minst ha angränsande så jag kan göra underhåll på min infart. Deras förvaltare var här för några år sen och sa att om dom säljer så kanske dom inte ens gör det via sina vanliga kanaler som sin egna websida eller skogsmäklare utan på annat sätt och inte kommer meddela så vi ens har en chans!!! Det är bara vi som gränsar och dom säger, eller snarare deras inspektör eller vad han nu var säger dom kanske aldrig ens talar om när dom ska sälja! Skogen är inget värd och bara en lång smal tarm som inte görs något åt. Jag fattar inte varför jag inte kan få köpa det och införliva i min mark.


Om du behöver marken runt infarten för att sköta infarten, så kan du ansöka hos Lantmäteriverket om att få utöka området för ditt servitut. I så fall kanske fastighetsägaren vaknar beträffande ägandefrågan också.

Avatar Fallback

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

waratha  
#468914 Skogsbolaget har en ny ansvarig för detta område. Denne säger att dom aldrig säljer skog i södra sverige. Men annan mark som inte är skog kan dom kanske sälja. Ska träffas om någon månad för at prata och visa hur det ser ut på plats. Sen se hur det tas emot och hur stor bit om det blir nått alls. Och vad kan dom sätta för pris på obeskogad mark som är sank på vissa ställen och starkt kuperad på andra? Jag vill ju enbart rädda min infart till egen ägo och lite runtikring för att inte behöva drabbas i min ålderdom av att det säljs till annan och blir något jag inte vill se genom fönstret på min ålderdom.

   TS
Avatar Fallback

Re: Intilliggande mark ägd av skogsbolag

waratha  
#503180 Skogsbolagets nye ansvarige "bokade tid". Skulle komma viss månad. Denne kom aldrig. Jag ringde och fick veta att denne hade så mycket att göra som relativt nytillträdd och denne bad om ursäkt och skulle återkomma. Det är nu snart ett år sen................................. Jag vill städa upp runt vår fastighet och sköta om infarten och rädda stora enstaka lövträd som behöver omvårdnad.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).